Meer recepten met:  [damastpruim] Terug   Index
 

DAMASTPRUIMENWIJN

 
 
Portachtig zoet
per 9 liter
  Ingrediënten: Hoeveelheden:
  Damastpruimen (rijpe) 5000 gram.
  Vlierbessen 1000 gram.
  Suiker (bruine) 1000 gram.
  Bananen (rijpe) 2000 gram.
  Rozijnen 2000 gram.
  Wodka 200 gram.
  Wijnsteenzuur 10 gram.
  Vitamine B1. 2 gram.
  Tannine 10 gram.
  Pecto-enzymen 10 gram.
  Gist Tokay of Port  
  Gistvoeding en sulfiet  

  • Maak een giststarter. Was de pruimen goed schoon en verwijder de pitten. Maak er pulp van en doe dit samen met het sap van de uitgeperste vlierbessen en de gehakte rozijnen in een gistingsvat. Kook de schijfjes banaan 20 min. in ca. 5 liter water en zeef het sap in het gistingsvat. Vul het volume aan tot ca. 9 liter, voeg hierbij 3 sulfiettabletjes en dek het vat goed af.
  • Voeg de volgende dag de rest van de ingrediënten m.u.v. de suiker en de wodka toe en laat het geheel vijf dagen gisten. (geregeld roeren)
  • Pers de pulp uit en doe de most in een gistingsfles met waterslot.
  • Voeg telkens als de gisting verminderd suiker toe.
  • Overhevelen bij een S.G. van 1020. Vul het volume aan tot 9 liter en hevel over als de wijn helder is. Hevel hierna nog drie keer over telkens om de drie maanden en de wodka toevoegen.
  • Twee jaar koel laten rusten.
  • Bottelen en nog een jaar op de fles laten rijpen.
  •  
    Meer recepten met:  [damastpruim] Terug   Index