Meer recepten met:  [r......] [biet] Terug   Index
 

RABARBER - BIETENWIJN

 
 
Rode tafelwijn halfzoet
per 4.5 liter
  IngrediŽnten: Hoeveelheden:
  Rabarber 1500 gram.
  Rode bieten 1500 gram.
  Tarwekorrels (heel) 460 gram.
  Suiker 1800 gram.
  Rozijnen 250 gram.
  Tannine 2 gram.
  Gemberwortel 1 stukje.
  Anti-pectine  
  Gemalen kalk 14 gram.
  Gist (graangist)  
  Gistvoedingszout  
  Campdentabletten (sulfiet)  

  • Snijd de rabarber in stukjes en verwijder alle bladdelen. Doe de rabarber in een vat en doe hierbij 2,5 liter kokend over. Strooi hierbij de kalk om het overtollige oxaalzuur te verwijderen.
  • Voeg een sulfiettabletje toe en laat het geheel 10 dagen staan. Iedere dag goed doorroeren en de rabarber fijn drukken. Hierna overzeven in een ander gistingsvat.
  • Snijd de bieten in plakjes, niet schillen en voeg hierbij 2,5 liter heet water toevoegen. Als ze na twee dagen zacht zijn overzeven in het vat met de rabarber.
  • Hak de rozijnen fijn, kneus de gemberwortel en voeg deze samen met de antipectine, de tarwe, de tannine en de suiker bij de inhoud van het gistingsvat. Roeren tot de suiker is opgelost.
  • Na 24 uur gist plus voeding toevoegen en de most vijf dagen laten gisten. Regelmatig omroeren.
  • Zeef hierna de most in een gistingsfles en sluit deze af met een waterslot. (eventueel aanvullen tot 4,5 liter)
  • Als de gisting is gestopt overhevelen en een sulfiettabletje toevoegen.
  • Hierna overhevelen als de wijn helder is, daarna om de drie maand tot er zich geen depot meer vormt.
  • Bottelen en nog minstens 6 maand op de fles laten rijpen.
  •  
    Meer recepten met:  [r......] [biet] Terug   Index