Meer recepten met:  [rijst] Terug   Index
 

RIJSTWIJN

 
 
Witte dessertwijn zwaar
per 5 liter
  Ingrediënten: Hoeveelheden:
  Rijst 1500 gram.
  Suiker 1100 gram.
  Rozijnen 500 gram.
  Citroen(sap) 1
  Wijnsteenzuur 2.5 gram.
  Appelzuur 2.5 gram.
  Amylozyme 5 gram.
  Vitamine B1 2 tabletjes
  Gistvoeding en sulfiet  

  • Maak een giststarter. Hak de rozijnen fijn en doe ze met de helft van de suiker in het gistingsvat. Giet hierbij 3.5 liter kokend water. Blijf roeren tot alle suiker is opgelost. Was de rijst in koud water doe die bij de pulp als deze handwarm is en dek het gistingsvat af.
  • Voeg hierbij de volgende dag de rest van de ingrediënten, behalve de suiker. Laat het geheel 10 dagen gisten en roer meerdere keren per dag door.
  • Zeef de most en voeg twee vitaminetabletjes toe. Vul de fles tot schouderhoogte en sluit hem af met een waterslot. Voeg als het S.G. is gedaald tot 1010 de rest van de suiker in gedeelten bij en laat de wijn droog uitgisten.
  • Hevel over bij S.G.1000 en vul met water bij.
  • Hevel weer over als de wijn geheel helder is en plaats hem op een koele plek. Een jaar lang elke 3 maanden overhevelen en steeds een 1/2 sulfiettabletje toevoegen.
  • Dan bottelen en minstens een half jaar op de fles laten rijpen.
  •  
    Meer recepten met:  [rijst] Terug   Index