Meer recepten met:  [vlierbes] Terug   Index
 

VLIERBESSENWIJN (zwaar)

 
 
Rode portachtige wijn zwaar
per 4.5 liter
  Ingrediënten: Hoeveelheden:
  Vlierbessen (zeer rijp) 1500 gram.
  Rozijnen 500 gram.
  Bananen (overrijp) 500 gram.
  Honing 750 gram.
  Wijnsteenzuur 5 gram.
  Pecto-enzymen 5 gram.
  Vitamine B1 2 gram.
  Gist Port Madeira of Tokay  
  Gistvoeding en sulfiet  

  • Maak een giststarter. Pel de bananen snijd ze in schijfjes en kook ze ca. 20 min. in 1½ liter water. Pers de vlierbessen tot pulp giet het hete bananensap erop en zeef de pulp. Giet er nog een keer 1 liter heet water over, zeef de pulp nog eens en doe alle sap in een gistingsvat. Voeg hierbij de gehakte rozijnen (eerst goed schoon spoelen) en een sulfiettabletje en dek het vat goed af.
  • Doe na 24 uur de rest van de benodigdheden erbij, behalve de honing. Breng het volume op 5 liter en laat drie dagen gisten.
  • Hierna de most licht uitpersen en overbrengen in een gistingsfles met waterslot. Voeg honing toe steeds als de gisting verminderd.
  • Honing kan net zolang worden toegevoegd als de gist het kan verwerken
  • Hevel over bij S.G.1020. Om de gisting te stoppen voegt u twee sulfiettabletjes toe.
  • Hevel over als de wijn helder is. Het percentage alcohol ligt nu bij ca. 17%. Nu nog 300 gram wodka toevoegen en het percentage is 20%.
  • Hevel iedere drie maanden over gedurende een periode van twee jaar.
  • Bottelen en op de fles nog ca. 1 jaar laten rijpen.
  •  
    Meer recepten met:  [vlierbes] Terug   Index