Meer recepten met:  [vlierbes] [bosbes, braam] [sleedoorn]  Terug   Index
 

VLIERBESSENWIJN

 
 
Rode social wijn zoet
per 9 liter
  Ingrediënten: Hoeveelheden:
  Vlierbessen 2000 gram.
  Suiker (wit) 1700 gram.
  Rozijnen 1000 gram.
  Bosbessen, bramen of sleedoorns 1500 gram.
  Rozenblaadjes (rood) 1 liter.
  Tannine 10 gram.
  Vitamine B1 4 tabl.
  Pecto-enzymen 10 gram.
  Gistvoeding en sulfiet  

  • Maak een giststarter. Was de bessen en kneus ze met een houten stamper in het gistingsvat. Voeg hierbij 2 liter kokend water en roer goed. Giet daarna alles door een zeef terug in een pan. Doe de bessen terug in het vat, giet er weer 2 liter kokend water op en roer en zeef opnieuw. Doe nu de gehakte rozijnen in het vat samen met het rode sap en de helft van de suiker.
  • Voeg na 24 uur de overige ingrediënten toe, m.u.v. de bloemen en de rest van de suiker. Breng het volume op 9 liter en laat vier dagen gisten. Geregeld goed doorroeren.
  • Pers de pulp licht uit en giet de most in een gistingsfles. Voeg na zeven dagen de bloemen bij.
  • Telkens als de gisting langzamer verloopt iets suiker toevoegen samen met de vitamine B1.
  • De laatste keer juist voor het overhevelen bij S.G.1015.
  • Hevel weer over als de wijn helder is.
  • Twee jaar koel laten rusten en om de drie maanden overhevelen.
  • Bottelen en nog zes maanden op de fles laten rijpen.
  •  
    Meer recepten met:  [vlierbes] [bosbes, braam] [sleedoorn]  Terug   Index