Meer recepten met:  [vlierbloem] Terug   Index
 

VLIERBLOEMENWIJN

 
 
Witte tafelwijn medium
per 5 liter
  Ingrediënten: Hoeveelheden:
  Vlierbloemen 1/2 liter.
  Druivenconcentraat (wit) 300 gram.
  Suiker 750 gram.
  Rozijnen 1000 gram.
  Wijnsteenzuur 5 gram.
  Citroenzuur 5 gram.
  Pecto-enzymen 5 gram.
  Tannine 5 gram.
  Gist Hautes-Sauternes.  
  Gistvoeding en sulfiet  

  •  
  • Maak een giststarter. Knip de bloemen van de steeltjes en neem geen of zo weinig mogelijk groen mee. Doe deze in een gistingsvat. Hak de rozijnen fijn en doe ze in een pan (spoel de rozijnen voor het fijnmaken eerst goed schoon met warm water). Voeg de helft van de suiker samen met 2½ liter kokend heet water toe. Roer alles tot de suiker geheel is opgelost. Voeg dit bij de bloemen zodra alles is afgekoeld. Voeg hierbij het druivenconcentraat en de zuren vul aan tot 4½ liter Voeg 1 sulfiettabletje toe en laat het een nacht staan.
  • Voeg nu de overige ingrediënten toe, behalve de suiker.
  • Iedere dag meermalen goed doorroeren en 5 dagen laten gisten.
  • Pers de pulp licht uit en zeef de most in een gistingsfles met een waterslot. Voeg de rest van de suiker toe telkens als de gisting trager verloopt.
  • Hevel over nadat de laatste suiker is toegevoegd bij S.G.1010. Voeg een sulfiettabletje toe. Wacht tot de wijn helder is en hevel weer over. Hevel elke twee a drie maand over gedurende ca. een jaar. Steeds een ½ sulfiettabletje toevoegen.
  • Na het bottelen minstens 6 maanden laten rusten.
 
Meer recepten met:  [vlierbloem] Terug   Index