logo

Henk van Hoof - Repareer uw Lekkend Toilet

engels English Terug

(Bijgewerkt: 25 augustus 2007)

Een eenvoudige oplossing voor een veelvoorkomend probleem

Even vooraf, als u niet zo ervaren bent: Er kunnen 2 oorzaken zijn voor waterverlies:
  1. Tussen het waterreservoir en de WC-pot. U kunt dit oplossen door de betreffende afsluiter te vervangen (er zijn vele types; neem de oude mee naar de winkel). Komt u er niet uit, laat het mij weten. Als ik een oplossing weet zal ik het hier toevoegen.
  2. Tussen de waterleiding en het waterreservoir, namelijk in de afsluiter die door een vlotter bediend wordt. U herkent dit aan het ontsnappen van water via een overloop pijpje. Hierover gaat deze pagina; lees het vervolg!
Meestal is wel duidelijk waar de oorzaak ligt, maar eventueel kunt u zekerheid krijgen door direct na het doorspoelen wat inkt in het reservoir te mengen; als de inkt direct doordringt in de WC-pot gaat het om oorzaak 1. Als dit pas na langere tijd begint gaat het om oorzaak 2.

Verder gaat het hier alleen over klassieke - zo u wil ouderwetse - toiletten, met een vlotter aan een hefboom, die tijdens het vullen van het reservoir geleidelijk omhoog komt. Het vullen stopt niet plotseling, maar geleidelijk.
Het doet daarbij niet terzake of het een hooghangend reservoir betreft (gefeliciteerd; wees er zuinig op) of een duoblok toilet met een aangebouwd reservoir, uit een of twee stukken.
Modernere toiletten hebben vaak een mechaniek waar beter over nagedacht is en waarbij de aanvoer van water wel abrupt wordt afgebroken. Een modificatie is dan niet nodig. Als u daarmee toch een probleem hebt, laat het mij weten. Als ik een oplossing weet zal ik het hier toevoegen.
Als u zo dom bent geweest om voor veel geld een
inbouw toilet te (laten) installeren, dan kan ik u helaas niet helpen...

Voor een uitvoerige Amerikaanse site met alles over het toilet, zie:
Toiletology.com

Maar nu terzake!

U kent het probleem? De stortbak van uw WC begint langzaam maar zeker steeds harder te lekken.
Zolang u niet 2 weken op vakantie gaat zal uw huis niet direct blank komen te staan, maar het is wel vervelend.
En het kost u een hoop geld. Dit is niet de waterbesparing die wij ons, ook voor het milieu, wensen.
Natuurlijk hebt u geprobeerd een nieuw rubbertje en een nieuw messing nippeltje te monteren in de afsluiter die het water automatisch afsluit - nee, af zou moeten sluiten - dankzij de omhoogdrijvende vlotter.
Dit helpt, maar binnen een paar jaar begint het gedruip weer opnieuw de spuigaten uit te lopen.

Ik zal u zeggen hoe dat komt: u hebt nog een ouderwets type vlotter, waarbij de afsluiter heel geleidelijk gesloten wordt. Dat is hartstikke fout, omdat het langzaam doorsijpelende water - als de afsluiter bijna afgesloten is - erg corrosief is. Vooral als u in een gebied woont met erg hard water. De corrosie veroorzaakt putjes in het afdichtingsvlak van het messing nippeltje, het begint te lekken en het komt van kwaad tot erger.


De Oplossing

Modificeer de vlotter als volgt:
  1. Hoe zuinig u ook bent, koop eerst een nieuw nippeltje en liefst ook een nieuwe rubber afdichting, zeker als deze beschadigd of niet meer mooi vlak is. U wordt afgezet, vooral door bedrijven als Royal Sphinx, maar troost u met de gedachte dat dit de laatste grote investering zal zijn!
  2. Ga in uw rommel op zoek naar een plastic bakje, potje of doosje, rond of rechthoekig maakt niet uit, de afmetingen zijn niet kritisch; het moet wel ruim kleiner zijn dan de vlotter zelf:
    ongeveer 10 x 7 x 2 à 3 cm hoog is een prima maat. Zie tip 5.d als het langwerpig is.
  3. Boor een klein gaatje in de bodem; ca. 2 à 3 mm zou goed moeten werken. Begin liever te klein; zonodig kunt u het later iets groter uitboren.
  4. Bind het bakje in een horizontale positie boven op de vlotter, zover mogelijk van de afsluiter; gebruik plastic binders of (geïsoleerd en massief) koperdraad.
  5. Waarschijnlijk zit er al een slangetje aan de afsluiter, dat naar beneden in het water hangt (dit is bedoeld om kabaal en gespetter door het uitstromende water tegen te gaan).
    Is er geen slang, bevestig er dan een aan het wel aanwezige pijpje of in een daartoe bestemd gat.
    Verbind hieraan een dunner slangetje, bijv. van het type dat veel in aquaria gebruikt wordt.
  6. Bind dit dunne slangetje vast aan de vlotter, dicht bij het bakje, zodanig dat het eruit lopende water in het bakje terecht komt. Als het water te hard loopt, maak dan een tweede uitstroomopening, zodat slechts een gedeelte van het water in het bakje loopt.

Dat is alles!


Hoe het werkt

foto 1

Hier ziet u hoe het hulpbakje is ingebouwd in een oude stortbak van Sphinx.

Nadat de WC doorgespoeld is, zakt de vlotter naar beneden, de afsluiter gaat open en het water begint in de stortbak te lopen en - dankzij onze modificatie - in het gloednieuwe plastic bakje. Ondanks dit dan zware, met water gevulde bakje, heeft de vlotter voldoende drijfvermogen om het hele zaakje op te tillen. Na enige tijd is de stortbak weer vol genoeg en het bekende gedruip zit er aan te komen.
Maar let nu goed op: nu er geen of nog maar een klein stroompje water het plastic bakje inloopt, loopt het er door het gat in de bodem sneller weer uit; het bakje wordt lichter en lichter en de vlotter komt nu snel omhoog, totdat de afsluiter geheel en stevig gesloten is.
Geen gedruip meer, geen corrosie en geen gelek door de aantasting van het afdichtingsvlak.

foto 2

Op bovenstaande foto loopt het bakje vol water na het doorspoelen. Het gewicht van het nu vol water staande bakje trekt de vlotter extra naar beneden. Als de stortbak vol is loopt het bakje leeg en wordt de vlotter extra omhoog geduwd, waardoor de afsluiter stevig gesloten wordt: geen gedruip meer.


Eventuele Problemen

Enkele antwoorden (A) en tips voor mogelijke problemen:

  1. Het water loopt te hard of te zacht uit het slangetje.
    (A) Probeer dit eerst op te lossen door de kraan tussen aanvoerleiding en toilet bij te stellen.
    Lukt dat niet, dan kunt u, als het water te hard loopt, een extra gaatje snijden in het laagste gedeelte van de slang.
    De kans lijkt me klein dat het water te langzaam loopt; als dat zo is sluit het slangetje misschien onvoldoende aan op de afsluiter; daar zal niet veel aan te doen zijn; eventueel kan het gaatje in het plastic bakje wat kleiner gemaakt worden, als het onvoldoende volloopt.
  2. Het water loopt, als de stortbak bijna vol is, zo langzaam uit het bakje dat het te lang duurt voordat de vlotter duidelijk extra omhoog komt.
    (A) Maak het gaatje iets groter.
  3. Het plastic slangetje raakt op den duur verstopt.
    (A) Dit komt door de groei van bacteriën of algen; u kunt proberen dit tegen te gaan door een heel dun koperdraadje in het slangetje te steken (bijv. één draadje uit een stuk niet-massief electriciteitsdraad).
  4. De vlotter komt niet of onvoldoende omhoog.
    (A) Is het bakje niet wat AL TE GROOT? Zoek een kleiner bakje of maak een gat in de zijkant, zodat het niet helemaal volloopt.
    Let ook goed op of de vlotter niet lek of poreus is, of misschien te klein; monteer dan een grotere.
  5. De vlotter komt wel omhoog maar het zaakje blijft lekken.
    (A) Er zijn 4 mogelijkheden:
    1. u was te krenterig en hebt nagelaten als eerste stap een revisiesetje aan te schaffen; doe dit alsnog!
    2. door slijtage in de afsluiter kan de rubber afdichting onvoldoende ver tegen het messing nippeltje gedrukt worden. U kunt proberen iets aan de speling te doen of u kunt een dun plaatje plastic onder het rubbertje leggen.
      Het kan ook zijn dat de vlotter niet goed is afgesteld; u kunt hem dan wat naar beneden buigen.
    3. u hebt toch een te klein bakje uitgekozen; ga op zoek naar een groter!
    4. Door slijtage in de lagering van de vlotterarm kantelt deze opzij. Probeer de speling enigszins op te heffen en/of gebruik een smaller langwerpig bakje en plaats dit goed evenwijdig en gecentreerd langs de vlotterarm, waardoor er minder neiging tot omkiepen is.
  6. Het bakje loopt te snel leeg doordat het slangetje als hevel werkt.
    (A) Als dit niet te vroeg gebeurt is het alleen maar gunstig! Anders is de remedie om de uitloop van het slangetje wat hoger te bevestigen, zodat het niet in het water komt te hangen.


Elke suggestie over onderwerpen op deze site is welkom. En natuurlijk kunt u een bijdrage aan een van de problemen of hun oplossing E-mailen naar onderstaand adres.

Terug | Index HvH

© 2000, 2007 Henk van Hoof     Opmerkingen of vragen? E-mail: h.van.hoof@hccnet.nl