Welkom  

 

  Brugklas  

 

  AH2  

 

  A4  

 

  Puzzels

 

  Wedstrijden  

 

 natuukundelinks  

 

  tv3science

 

  h4/5  

 

Wiskunde website Helene van Harten

 

 

  Home  

 

 

 

Email: helenenico@yahoo.com

 

 

Brugklas onderwerpen

 

Ruimtelijke vormen

Rekenwerk

Formules

Vlakke figuren

Hoeken

Negatieve getallen

Variabelen

Machten

 

 

 TV12 homepage

 

programma card

Op het schoolnetwerk staat het programma card:

netwerk applicatie -> techniek -> WinCard

Opdrachten:

  • Maak een login aan volgens de aanwijzingen van de docent
  • klik op stop stop en stop
  • je begint nu met de opdrachten van practicum 1 nivo 1. Je krijgt een vooraanzicht met daarboven een bovenaanzicht en rechts een zijaanzicht. Klik op de kleur die je aan een vlak wilt geven en vervolgens op het vlak.

Terug

Zichtlijnen

De volgende link start het programma waarbij je oefent met zichtlijnen.  Voer de opdrachten op de website uit. 

zichtlijnen

voor meer van deze oefeningen ga naar de volgende link

meer zichtlijnen

Terug

Ruimtelijke figuren

De volgende link start het programma waarbij je oefent met rekenen.  Onder de link staan de opdrachten. 

ruimtelijke figuren

Opdracht:

  • Je krijgt een ruimtelijke figuur te zien. Je moet het aantal zijvlakken (faces f) tellen. Het aantal hoekpunten (vertices v) en het aantal ribben of randen (edges e) tellen. Dit doe je voor meerdere ruimtelijke figuren. Zie je een verband tussen f, v en e?

Terug

blokken bouwen

De volgende link start een blokken bouw programma voor uitdagers. Je krijgt drie aanzichten te zien en moet met een heel klein aantal blokken dat proberen te bouwen. Heel veel succes

blokken bouwen

Terug

Flippo's

De volgende link start het programma waarbij je oefent met rekenen.  Onder de link staan de opdrachten. 

flippo's

Opdracht:

  • Bij deze website zie je 4 getallen op een flippo. Met deze 4 getallen moet je een som maken waarbij de uitkomst is zoals boven aan gegeven wordt. (je moet alle 4 getallen gebruiken!) Als je de som gemaakt  hebt komt de volgende flippo.

Terug

Fobot

De volgende link start het programma waarbij je oefent met fobots.  Onder de link staan de opdrachten. 

fobots

Opdracht:

  • Op deze website kun je een getal in voeren in een fobot en dan zien wat er uitkomt daarna kun je de functie van de fobot raden. Noteer wat je score is voor 10 verschillende functies. Activeer hiervoor de keep score functie voor je eraan begint.

Terug

Grafieken maken

Op het schoolnetwerk staat het programma VU grafiek:

netwerk applicatie -> wiskunde -> VU grafiek -> grafieken tekenen

Belangrijk:

  • assen instellen doe je onder het menu assen -> assen instellen
  • afsluiten met OK!
  • Tabel bij uitvoer tabel
  • Voor een kruis op de grafiek klik je op het zesde knopje van rechts onder het menu. Op het knopje staat een grafiek met een geel balkje en een rode punt

Opdracht:

  • lees bovenstaande punten bij belangrijk. 
  • Doe de opdrachten van blz 173-176 uit het boek. Schrijf de antwoorden op in je schrift.

Terug

Spiegelen

De volgende link start het programma waarbij je figuren kunt spiegelen in een lijn.  Onder de link staan de opdrachten. 

spiegelen

Opdracht:

  • In het witte vak kun je kiezen of er een punt of een vorm moet worden getekend. met toevoegen komt er zo'n vorm in de tekening. Met het vinkje bij spiegelen kun je de vorm en die getekend zijn spiegelen in de paarse diagonale lijn. Bedenk voor je gaat spiegelen eerst zelf hoe de spiegeling er uit gaat zien. Met nieuwe tekening start je weer opnieuw.

Terug

hoeken meten

Bij de volgende link start een programma met een geodriehoek die je kunt schuiven en draaien om hoeken te meten. ontdek de regels die gelden voor hoeken door de verschillende oefeningen te doen. Let op dit is een engelse applet.

hoeken meten

Terug

hoekregels in veelhoeken

Bij de volgende link start een programma om driehoeken, vierhoeken, vijfhoeken en zeshoeken te onderzoeken

veelhoeken

Opdracht:

  • Kies triangle en trek de hoekpunten tot je een eigen driehoek hebt gevormd. Klik nu op select midpoint en klik dan ongeveer op het midden van een zijde. Daarna klik je op de rotate knop. Doe dit nog een keer zodat je alle drie de hoeken in 1 hoek punt hebt staan. Wat is de som van de hoeken van de driehoek?
  • Herhaal dit voor andere vormen van driehoeken?
  • Wat is je conclusie?
  • Ga nu verder met quadrilateral (vierhoek)
  • Daarna kun je nog pentagon en hexagon testen

Terug

drie op een rij

De volgende link start het programma waarbij je oefent met rekenen.  Onder de link staan de opdrachten. 

drie op een rij

Opdracht:

  • Je ziet een schema van 5 bij 5 sommen met rekenen met negatieve getallen. Bovenaan in de witte balk staat een getal. Zoek een som die de uitkomst heeft die in de blak staat. Klik op die som. Er komt een nieuw getal in de balk bovenaan en je zoekt een som met dat antwoord en klikt erop. Zodra je 3 sommen op een rij (horizontaal, verticaal of diagonaal) hebt heb je deze ronde af. 
  • je kunt een nieuwe ronde starten met de knop nog een keer.
  • Bovenaan kun je het menu standaard op 5 op een rij zetten dan moet je doorgaan tot je 5 op een rij hebt. 
  • Hier kun je ook aangeven dat je tegen elkaar wilt spelen. Als je tegen elkaar speelt mag je om en om op een som klikken. De ene speler krijgt blauwe vakjes de andere groene. Wie het eerst drie of vijf op een rij heeft heeft gewonnen.

Terug

memory

De volgende link start het programma waarbij je oefent met variabelen.  Onder de link staan de opdrachten. 

memory

Opdracht:

  • Je ziet een aantal memory kaartjes die je nog niet kent. Je kunt steeds 2 kaartjes omkeren door er op te klikken. Op de kaartjes staan sommetjes met een x, y, v of w en er zijn antwoorden met x, y, v of w. Door de sommetjes die je tegenkomt uit te rekenen en de kaartjes te onthouden kun je na een aantal keer draaien 2 kaartjes draaien die bij elkaar passen. Dan mag je verder met de volgende 2 kaartjes. Dit gaat door tot je alle 2-tallen gevonden hebt.
  • Links staat hoeveel keer je gedraaid heb. Je kunt daarna nog een spel spelen door op start over te klikken. Bovenaan staat de beste score die je tot nog toe gehad hebt.

Terug

vermenigvuldigtabel

De volgende link start het programma waarbij je oefent met vermenigvuldigen in een tabel.  Onder de link staan de opdrachten. 

vermenigvuldigtabel

Opdracht:

  • De applet begint met de getallen vermenigvuldigen. Je ziet een tabel en je moet de getallen boven aan de kolom vermenigvuldigen met het getal voor de kolom. De waarde vul je in op de puntjes. Met OK zie je of je het goed hebt gedaan. Als je een opgave af hebt ga je naar de volgende door op bolletje 2 te klikken.
  • Door op het bolletje voor formules in een tabel1 te klikken ga je door met de opgaven waar ook variabelen (letters) in voorkomen. Ook deze serie opgaven kun je maken. De andere punten zijn nog niet voor de brugklas.

Terug

introductie haakjessommen

 

De volgende link start het programma waarbij je met rechthoek oppervlakten moet rekenen als introductie op ontbinden in factoren. Onder de link staan de opdrachten. 

 

introductie haakjessommen

 

Opdracht:

  • De link start op met de set: getallen voor oppervlakten. Je ziet een rechthoek die in vieren verdeeld is en langs de rechthoeken staan de afmetingen. Op de stippeltjes in de rechthoeken moet je de oppervlakte van dat stukje rechthoek zetten. Als je dit goed gedaan hebt, kun je naar de volgende opdracht door op rondje 2 te klikken. Let op de volgende rekenregels: - -=+ ; - +=- ; + -=- ; + +=+
  • Daarna kun je door met de stukjes formule door het bolletje voor stukjes formule aan te klikken. De rechthoek formule is de lengte van de ene zijde maal de lengte van de som van de stukjes langs de andere zijde. Bijvoorbeeld x(p+q) in het eerste vraagstuk. De stukjes formule is de som van de oppervlakten van de stukjes rechthoek die je ziet.

Terug

 

eenheden omrekenen

De volgende link start een programma om eenheden om te rekenen.

eenheden omrekenen

Opdracht:

  • Zet een vinkje voor lengte, oppervlakte en volume en zet de moeilijkheidsgraad op 3. Klik nu op start en vul in het invulveld steeds het goede antwoord in. als je op enter hebt gedrukt komt er een nieuwe opgave en in de balk onder de opgave staat het goede antwoord op de vorige vraag. Bovenin staat het aantal opgaven en het aantal hits. Het aantal hits is het aantal goede antwoorden tot nog toe. Als je 10 goede antwoorden hebt gegeven ben je klaar.

  • Als je minder dan 15 vragen nodig had dan zet je de moeilijkheidsgraad op 4 en start de test nog een keer. Als je meer dan 20 vragen nodig had zet je de moeilijkheidsgraag op 2 en gaat het nog een keer doen. Als je 15-20 vragen nodig had doe je de test nog een keer met moeilijkheidsgraad 3.

  • Pas als je bij moeilijkheidsgraad 4 minder dan 15 vragen nodig hebt voor 10 goede antwoorden ben je klaar met de opdracht.

Terug