Iers Sodabrood.
Iers Sodabrood.
Dit brood is heel populair in Ierland, omdat het vlug en gemakkelijk is te maken. Men kan
naar believen volkorenmeel ( met veel zemelen) of tarwebloem nemen. Het is verstandig
om 2 broden ineens te bakken, de oven hoeft maar 1 keer aan! Men kan eventueel 1 van de
broden met een handjevol rozijnen bakken. Het brood blijft langer vers en het is erg
lekker. Bakvormen zijn niet nodig, men maakt een ronde bol van het deeg en legt deze op
een stuk bakpapier, direkt op de bakplaat.
Benodigdheden.
-
500 gram meel.
-
400 cc karnemelk (op kamertemperatuur)
-
1 afgestreken eierlepel (theelepel is iets te klein) zuiveringszout.
-
1 afgestreken eierlepel zout.
-
1 afgestreken eierlepel suiker.
-
Eventueel 150 gram rozijnen.
Werkwijze:
Eerst de oven voorverwarmen, instellen op 220 tot 230 graden Celcius. De droge
ingredienten vermengen en zeven in een beslagkom. Het zeven dient om het deeg
luchtiger te maken, eventuele klontjes zuiveringszout fijn drukken. De uitgezeefde
zemelen weer bij het gezeefde meel doen. De karnemelk toevoegen en met behulp van de
keukenmixer ( deeghaken) zorgvuldig maar snel mengen. Van het deeg een bal vormen en
op de bakplaat leggen. Met een mesje een kruis in de deegbal snijden en een beetje meel er
over strooien. Het bakblik meteen hierna boven in de voorverwarmde oven schuiven. Men
moet vlug werken omdat het zuiveringszout direkt met de karnemelk reageert en
koolzuur belletjes in het deeg vormt. De baktijd is ongeveer 50 a 55 minuten bij 220 –
230 graden Celcius. Het brood is gaar als het hol klinkt wanneer je er op klopt met je
vingers. Het brood op een rooster leggen of iets anders er onder leggen b.v. een vork) en
direkt afdekken met een vochtige doek. Dit laatste om te voorkomen dat de korst te hard
wordt.
Veel bakplezier
, Rensje Roelofs.
Begin blad Plaatje.
Dit is het resultaat van onze eerste bakproef.
Het brood smaakt uitstekend en meestal ook wel goed doorgebakken.
De oven mag echter niet te warm zijn, anders is de korst zwart geblakerd terwijl de binnenkant nog niet
gaar is.
Baktijd plm. 1 uur.
Begin blad De laatste wijzigingen zijn van:17-2-2001.
|