Lekker brood.

Eerste blad
Vorig blad
Volgend blad

Broodrecepten

Iers Sodabrood.

Iers Sodabrood.


Dit brood is heel populair in Ierland, omdat het vlug en gemakkelijk is te maken. Men kan naar believen volkorenmeel ( met veel zemelen) of tarwebloem nemen. Het is verstandig om 2 broden ineens te bakken, de oven hoeft maar 1 keer aan! Men kan eventueel 1 van de broden met een handjevol rozijnen bakken. Het brood blijft langer vers en het is erg lekker. Bakvormen zijn niet nodig, men maakt een ronde bol van het deeg en legt deze op een stuk bakpapier, direkt op de bakplaat.

Benodigdheden.

  • 500 gram meel.
  • 400 cc karnemelk (op kamertemperatuur)
  • 1 afgestreken eierlepel (theelepel is iets te klein) zuiveringszout.
  • 1 afgestreken eierlepel zout.
  • 1 afgestreken eierlepel suiker.
  • Eventueel 150 gram rozijnen.


Werkwijze:

Eerst de oven voorverwarmen, instellen op 220 tot 230 graden Celcius. De droge ingredienten vermengen en zeven in een beslagkom. Het zeven dient om het deeg luchtiger te maken, eventuele klontjes zuiveringszout fijn drukken. De uitgezeefde zemelen weer bij het gezeefde meel doen. De karnemelk toevoegen en met behulp van de keukenmixer ( deeghaken) zorgvuldig maar snel mengen. Van het deeg een bal vormen en op de bakplaat leggen. Met een mesje een kruis in de deegbal snijden en een beetje meel er over strooien. Het bakblik meteen hierna boven in de voorverwarmde oven schuiven. Men moet vlug werken omdat het zuiveringszout direkt met de karnemelk reageert en koolzuur belletjes in het deeg vormt. De baktijd is ongeveer 50 a 55 minuten bij 220 – 230 graden Celcius. Het brood is gaar als het hol klinkt wanneer je er op klopt met je vingers. Het brood op een rooster leggen of iets anders er onder leggen b.v. een vork) en direkt afdekken met een vochtige doek. Dit laatste om te voorkomen dat de korst te hard wordt.

Veel bakplezier , Rensje Roelofs.


Begin blad

Plaatje.

Dit is het resultaat van onze eerste bakproef.

Het brood smaakt uitstekend en meestal ook wel goed doorgebakken.

De oven mag echter niet te warm zijn, anders is de korst zwart geblakerd terwijl de binnenkant nog niet gaar is.

Baktijd plm. 1 uur.

Begin blad

De laatste wijzigingen zijn van:17-2-2001.