Nadat ik dit stukje geschreven had bleken er eigenlijk al een heleboel andere artikelen over sondevoeding te bestaan.
Ik had dan ook even het idee dat ik volledig overbodig het wiel opnieuw uitgevonden had. Toch laat ik het staan omdat er volgens mij een aantal nuttige tips in staan die voor beginners handig zijn om te weten.


Sondevoeding!

Ik ga hier niet in op de vraag wanneer wel of niet sondevoeding want daar zijn hele discussies over te voeren.
Er zijn mensen die je kunt wel zeggen koste wat het kost tegen sondevoeding zijn en dat is te respecteren maar niet iedereen heeft de mogelijkheden om oneindig veel tijd aan het voeden van kittens te besteden. Daarbij leert de ervaring dat de kans op verslikken van zo'n klein ding best groot is en met een sonde loop je veel minder risico dan met een speentje.

Wat naar mijn idee zeker is dat het onder bepaalde omstandigheden je kittens kan redden omdat het een snelle en goed controleerbare manier is om jonge kittens extra (of helemaal) te voeden.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Soms is het nodig of in elk geval heel handig om met de sonde te kunnen voeden.

Alleen durven veel mensen dat niet zomaar aan, terwijl het eigenlijk helemaal niet moeilijk is als je de truc eenmaal door hebt.


Wat heb je nodig?
In eerste instantie een injectie spuitje van 2 of 2,5 ml
(Hoe kleiner hoe beter want dan weet je zeker dat je niet teveel kunt geven en hoe kleiner de zuiger in het spuitje is des te minder kun je "doorschieten")

Later kun je dan overgaan op b.v. 5 ml als dat dan nog nodig is.

Probeer spuitjes te krijgen met een plastic zuigertje.(zoals het rechter spuitje op de foto hiernonder). Die zijn beter schoon te houden en blijven ook langer soepel spuiten dan spuitjes met een rubber zuiger). Na een (flink) aantal malen spuiten gaan ook deze dingen zwaar lopen en dan moet je ze vervangen.
Spuitjes met rubberen zuigertjes zijn lastiger schoon te houden en gaan snel zwaar lopen waardoor je steeds doorschiet tijdens het spuiten en het katje dus ook steeds schoksgewijs eten in z'n buik krijgt. (lijkt mijzelf ook niet prettig...)
Een stukje siliconen slang, en dat is in diverse diktes te krijgen.
Zelf gebruik ik slang van 3,0 mm buitenmaat. Het voordeel van siliconenslang t.o.v. ventielslang dat vroeger vaak gebruikt werd is dat het veel gladder is en dat je het kunt uitkoken.
Het is ook veel dunner en soepeler materiaal dan de echte sondes die je bij de dierenarts kunt kopen.
 

Je kunt dit soort slang kopen in de betere hengel-sportzaak.

Het slangetje op het spuitje zetten is een crime maar ook daar zijn trucs voor.

Ik doe het met een scherpe pincet die ik in het slangetje steek. Daarna druk ik de pincet open met een lepeltje of sleutel. Je krijgt dan genoeg ruimte om het spuitje er in te frommelen.
Het gaat nog makkelijker als je het spuitje even nat maakt.

 
 

Melk!!!
Gebruik alléén het beste!
Wij vinden KMR het beste vervangings middel voor moedermelk.
Je kunt KMR krijgen in kant en klare blikjes en er b.v ijsblokjes van maken om het langer te kunnen bewaren.

Zelf gebruiken wij altijd de poeder maar dat is een persoonlijke keuze. Poeder is voordeliger en je kunt het makkelijker bewaren.
Maak niet meer aan dan voor één dag.

Als je poeder gebruikt maak dan de verhouding die op de bus staat iets schraler want veel jonge katjes krijgen verstoppingen als je de verhouding op de bus precies aanhoudt.
Je kunt eventueel een héél klein beetje lactose (dextropur b.v.) toevoegen maar dat mag niet meer dan een mespuntje zijn anders schaadt het meer dan dat het baat. Uiteraard moet de melk lekker warm gemaakt worden en dat is ±39 graden. Mag het iets meer zijn? Nou nee, liever niet.
Ik meng de melkpoeder en het water in een medicijnpotje, dat je bij de apotheek in diverse maten kunt kopen, door het flink te schudden. Dat geeft veel minder klonten dan roeren en het gaat sneller. Dus je kunt het water op temperatuur maken, poeder erbij, flink schudden en klaar is Kees

Bij de linken (via de site-map) kom je bij Arcapet in America. De KMR kost daar érg veel minder dan hier.
Hoe ver moet het slangetje naar binnen?
Bepaal de afstand tussen het bekje en de maag zet een streepje op het slangetje zodat je niet te ver gaat. Hieronder staat een pijl waar het maagje zo'n beetje begint. Dat is eigenlijk direct na het laatste ribbetje.
Houdt rekening met de inhoud van het slangetje zelf als je de spuit vult en zorg dat je geen lucht meespuit. Ik zelf zuig het spuitje altijd helemaal vol en dan met de uitgang omhoog de lucht uit de spuit en het slangetje.
Zorg er ook voor dat je een niet al te kort slangetje gebruikt zodat, terwijl je het slangetje naar binnen frummelt, het spuitje gewoon op tafel kan blijven liggen
ik maak ze tussen de 15 en 20 cm lang
Zelf haal ik altijd voor het naar binnen brengen van het slangetje dit even door wat lauwe olijfolie zodat alles nog wat gladder wordt.

Als je gaat voeren neem dan een theedoek of zo die niet lust (zo min mogelijk althans), sla die aan één kant naar binnen (±4 cm) en stop het katje z'n voorpootjes erin (anders gaat het tijdens het eten met z'n poten maaien en slaat het 't slangetje uit het bekje).

Sla de theedoek stevig om het katje heen zodat de pootjes opgesloten blijven. (Het beestje moet natuurlijk wel kunnen ademen). Leg het plat op tafel en houdt het kopje naar voren gericht (de slokdarm ligt dan mooi in een rechte lijn) en dan kan het slangetje nog gemakkelijker naar binnen. Ik heb hier helaas geen foto's van.
Nu wordt het iets lastiger want het katje moet nu z'n bek open doen. Maar als je het slangetje aan de zijkant tussen de lippen wurmt gaat eigenlijk vanzelf het bekje wel open. Je hebt ook eigenwijze katten en die willen echt niet maar die gaan meestal blèren en dan is het gewoon goed timen.
Wat ik zelf vaak doe is het volgende: als het slangetje halverwege is geef ik een héél klein beetje melk, het katje voelt dat en begint het slangetje op te eten. pas als je bij het streepje bent ècht gaan spuiten (heel rustig maar ook weer niet té langzaam). Het katje ervaart de warme melk in z'n buik als prettig en geniet daar vaak zichtbaar en hoorbaar van.

Er is vaak een angst om het slangetje in de luchtpijp te duwen. Dat is niet nodig want het gaat eigenlijk helemaal vanzelf de slokdarm in. Zit je toch in de luchtpijp dan schreeuwt het diertje moord en brand en hou je ècht wel op.

Waar je wel voor uit moet kijken is dat door alle bewegingen van het katje het slangetje niet ongemerkt naar buiten komt terwijl je nog aan het spuiten bent want dan vraag je natuurlijk om ellende zoals verslikken, vocht in de longen met alle gevolgen van dien.
De overgebleven olijfolie die in het bakje zit waar ik het slangetje doorheen heb gehaald smeer ik altijd op het buikje van het diertje zodat de moeder flink aan het werk gaat om het katje schoon te likken. (Dit hangt natuurlijk héél erg af van de situatie).

Hoeveel moet je geven?????
In het begin niet meer dat 2ml per keer en dan elke 2 á 3 uur. Ook dan kun je nog overvoeren. Ik heb van m'n DA geleerd dat 10% van het lichaamsgewicht per 24 uur al voldoende is om te groeien. Dus stel dat een pasgeboren diertje 100 gram weegt, dan is 10 gram melk al voldoende om het te laten groeien. Zelf vind ik dat griezelig weinig dus ik geef wat meer,
B.v. 2 ml per 3 uur.
24 uur / 3 = 8 voedingen x 2 ml = 16 ml en dat vind ik wèl een mooie hoeveelheid. Het is een beetje je gezonde verstand gebruiken en heel goed naar het katje kijken.... Ik heb gemerkt dat ook die 3 uur nou weer niet zó heilig is.

Na een paar dagen ben ik gewoon gaan slapen (redelijk laat) en dan was het beestje toch aangekomen de volgende dag.

Héél veel succes en maak er mooie gezonde en sterke katten van!!!