VEEL GESTELDE VRAGEN
Vraag 1. Ik heb een witte en een grijze rijstvogel gekocht hoe kan ik zien of het een paartje is en wat voor kleur jongen krijg ik daar uit.
Mijn directe wedervraag via e-mail was "wat wil je eigenlijk kweken."
Jongen kreeg ik als antwoord. Nog maar eens een mailtje er aan gewaagd met een duidelijker vraagstelling, welke kleur, wil je meedoen aan tentoonstellingen etc.
Het bleek dat hij met de jeugdklasse wilde meedoen, dus zijn combinatie Wit met Wildkleur was niet zo'n gelukkige keus. Uit deze combinatie kun je veel Bont verwachten en dat is net hetgeen wat we bij rijstvogels niet willen zien.
Hem het advies gegeven maak een keus welke kleur je wilt kweken en schaf dan wat andere vogels aan.
Ik moest toen wel gelijk antwoord geven op de vraag hoe onderscheid je de Man van de Pop., Het makkelijkste antwoord is dan dat de man zingt. Nou ja wat je zingen noemt. Maar als antwoord had hij daar natuurlijk niet zoveel aan. Ik heb hem toen wat foto's van snavelvormen en koppen opgestuurd.

Links de Pop en rechts een man
 



De man heeft een wat kortere en hogere snavelvorm, bij de pop is die wat meer langgerekt en het kopje is fijner van bouw. Als je de snavels van boven bekijkt zie je dat hij bij de man meer rond loopt en bij de pop in een punt eindigd.

De man is grover en zwaarder van lichaamsbouw, de dikte en kleur van de oogring kan een kenmerk zijn maar dat is afhankelijk van de conditie van de vogels,
Daar kon hij wel wat mee.
Vraag 2 De huisvesting.
Ja daar kun je alle kanten mee uit. Je kunt ze paarsgewijs in een broedkooi huisvesten en  naar mijn mening minstens een kooi van 80 cm lang 40 diep en 40 cm hoog met daarin een nestkast van 14x14 cm met een hoogte van ca 16 cm met een opening van ca 4cm over de hele lengte van de kast.
Als tweede kun je kolonie broed toepassen 3 tot 5 koppels van een kleur bij elkaar maar….. er kleven wat nadelen aan. Een rijstvogel heeft de neiging om een uitstapje te maken naar de buurman cq buurvrouw. Je weet dus nooit honderd procent zeker van wie de jongen afstammen.

Vraag 3 Wat voor voeding geef je ?
Ik geef mijn rijstvogels een goede mengeling van grasparkieten zaad met daarbij ca ¼ deel paddy, als er geen haver inzit wat gebroken haver erbij en in de kweektijd wat extra witzaad. Eivoer is een belangrijk onderdeel van de voeding in de ruitijd en kweektijd twee keer per dag en in de rusttijd 3 a 4 maal per week. Ik gebruik een kant en klaar fabrieks eivoer en meng daar gekiemde Kadjang Idjou bij. Zo nu en dan een hardgekookt eitje erdoor, vaak heb ik nog wel een berg kwarteleieren liggen die kook ik dan hard en maal ze met de koffiemolen.
Trosgierst wordt ook regelmatig gegeven
Vitaminen geef ik vrijwel nooit evenals groenvoer. Als ik groenvoer geef dan geef ik s'winters wel eens een struikje witlof en zomers als het tenminste op de groentetuin staat muur, soms een blaadje sla enz. maar alles met mate.
Waar rijstvogels ook gek op zijn is een doorgesneden zoete sinasappel.Vergeet vooral niet om grit met maagkiezel te geven want daar gebruiken ze aardig wat van.

Vraag 4 .Wat voor nestmateriaal geef je ?
Als nestmateriaal gebruik ik hooi als ondergrond en laat  ze het nest afmaken met kokosvezel. Het ene paar maakt een mooi nest en het andere koppel rommelt maar wat aan.
Degene die mooie nesten maken zijn vaak ook goede ouders, nesten van 6 tot 8 jongen is heel normaal voor een overjarige pop tenminste.
Het tweede nest gaat het vaak mis, als de jongen zijn uitgevlogen begint de pop vaak al na één á twee dagen al weer eieren te leggen die door de jongen dan bevuilt worden.
Vandaar dat ik vaak het nest eruit haal als de jongen zijn uitgevlogen, schoonmaak en op deze manier vaak het broedritme even verstoor. Je kunt natuurlijk ook de eieren rapen en vervangen door plastic eieren en later weer terug leggen.
Vraag 5. Tentoonstelling, hoe krijg ik die … rustig ?
Tja daar ga ik vaak ook zelf de mist in. Het mooiste is om als de jongen zelfstandig zijn ze een a twee weken op te kooien in TT kooien. Mijn ervaring is dat als je ze moet gaan trainen voor de Najaars TT ze vrij snel rustig in de kooi zitten zonder dat ze zich beschadigen. Maar ja ik heb maar een beperkt aantal kooien dus het komt er niet altijd van. Vandaar dat ik op de gok de jongen selecteer op formaat, model en kleur maak een aantekening in mijn computerbestand welke al een jeugdtraining hebben gehad en de rest gaat in vluchten van ca 2,5 meter diep en 1,5 meter breed tot ze op kleur zijn. Heb ze wel even een kleurring omgegeven zodat ik de jonge zingende mannen eruit kan vangen om deze in een aparte vlucht te doen. Op deze manier selecteer ik 99% van de jonge mannen eruit. Ik zeg 99% want het komt nog wel eens voor dat hij zijn snavel niet open doet als ik in de buurt ben. Kun je het je voorstellen als je een 20 tot 30 poppen voor jou alleen hebt. Ik zou ook mijn snavel niet open doen. Maar ook daar heb ik wat opgevonden, als je de ververving van bepaalde kleurslagen weet kun je aan de hand van de kleurslag de mannen al selecteren. Ook hier kan je computer database je behulpzaam zijn
Vraag 6 Wat voor nestkasten gebruik je ?
In principe stelt een rijstvogel niet zoveel eisen aan een nestkast, maar daar ze nogal grootte nesten met jongen hebben maak ik de laatste tijd gebruik wat grotere kasten. 14x 14 cm grondvlak en 16 cm hoog (zie bijgaande foto) Ik vul dit met hooi en maak met mijn vuist er een holletje in. Daarna geef ik ze kokosvezel om het nest af te maken. Waar ze ook gek op zijn is leeggegeten trosgierst stengels als nestmateriaal.
PS. kijk ook nog even bij de link nestkasten
Vraag 7. Een van mijn rijstvogels heeft een wit plekje onder zijn kin, kan ik met deze vogel blijven kweken ?
Naar mijn ervaring is het beter om deze vogel uit te schakelen voor de kweek daar dit bonte plekje vaak erg dominant vererft en vaak in de nakweek terugkomt. Dit geld ook voor bonte vleugelpennen je hebt bont er eerder ingekweekt dan eruit gekweekt.
Vraag 8. De wangen van sommige rijstvogels zijn niet helder wit, hoe komt dat ?
Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, vaak worden jonge vogels tijdens de jeugdrui verplaatst of de lichtsterkte of tijdsduur wordt veranderd. Stress kan ook de oorzaak zijn, bijvoorbeeld nog niet alle jongen zijn op kleur en je gaat er al wat jongen uitvangen om te verkopen etc.
Naar mijn ervaring geven kweekkoppels met niet heldere witte wangen vaak ook jongen met wat bruin in de wangen. Na de tweede rui zijn ze vaak wel wit.
Mijn advies is selecteer streng op witte wangen en selecteer vogels die nog wat bruine vlekken laten zien na de jeugdrui uit voor de kweek. NB koop ze dus ook niet.

Vraag 9 . Mijn rijstvogels hebben licht gekleurde poten en oogringen hoe komt dat ?
Ik zou maar eens op zoek gaan naar vogelluis, de tweede mogelijkheid is dat de vogels niet in conditie zijn. Als ze ziek zijn hebben ze lichtere poot en oogringkleur

Vraag 10. Kan ik kleinere vogeltjes bij rijstvogels houden ?.
Dat vind ik een lastige, in principe kun je kleinere vogels erbij houden, maar…..ze hebben wel de neiging om in poten te bijten. In volières van voldoende grootte  moet het kunnen. Zelf heb ik er wel blauwfazantjes, vuurvinkjes en nog meer van dat kleine grut bijgehouden maar het ging wel eens mis met jonge vogeltjes.

Vraag 11  Zijn rijstvogels winterhard ?
Ja, mits ze natuurlijk gewend zijn. Je moet ze niet midden in de winter vanuit een warm hok naar buiten verplaatsen. Beter is het om ze in het late voorjaar naar buiten te doen en op die manier af te harden.

Vraag 15. Hier kan jouw vraag staan die voor een andere kweker van belang kan zijn, stel hem via mijn e-mailadres
Vraag 12.  
         Wat voor voeding geef jij aan je rijstvogels ?
Kijk eens op de pagina voeding rijstvogels, ik heb geprobeerd daar weer te geven wat ik zoal aan mijn vogels geef.
Vraag 13.
Ik heb twee rijstvogels wildkleur gekocht die beide split voor opaal zijn. Nu krijg ik er ook nog een isabel jong uit. Hoe kan dit ?
Rijstvogels kunnen meerdere kleuren als split factor bij zich dragen. In jouw geval zijn beide ouders split voor Opaal maar ook nog een allebei split voor Isabel. Het zou zelfs mogenlijk zijn dat je uit dit koppel ook de combiantie Opaalisabel zou kunnen kweken.
Vraag 14.
Ik ben voornemens om aankomend seizoen een start te maken met het fokken, voor de hobby, van/met rijstvogels. Om een goede start te maken ben ik al geruime tijd op zoek naar documentatie, boeken , tijdschriften ed. , speciaal gericht op de rijstvogel. Echter tot op heden heb ik niets kunnen vinden. Kun jij mij adviseren??
Helaas kom ik zelf ook niet zoveel goede documentatie tegen in de bookshops. Een enkele keer een engelstalig boek zoals Munias en mannikins, Finches and Sparrows en als laatste Kooi en voliere vogels.
Daar staan aardige beschrijvingen in waar ze vandaan komen, het onderscheid van de soorten maar veel over in kooien gehouden rijstvogels staat er niet in. In Onze Vogels staat er soms wel eens een artikel. Ook zijn er wel wat websites in Nederland maar vaak zijn dit copieen vanuit oude boekjes en staat er niet altijd de juiste informatie in.
VS@2003
Aangepast 23 maart 2003