HARTweb
sport- en beweging voor (ex)hart- en vaatpatiënten
in Oost-Brabant
 
  startpagina  
prikbord
     
 
Prikbord

Opgaven voor het prikbord:
Jack Gramberg mailbox


06-05-2002 Bron: ANP

Archief

Zeker 45% meer hart- en vaatpatiënten in 2020

16-4-2004 Hartstichting en NVVC luiden noodklok op Jubileum Wetenschapsdag Den Haag, 15 april 2004 -

Het aantal hart- en vaatpatiënten zal in de komende 15 jaren stijgen naar 1,3 miljoen. Prof. dr. ir. D. Kromhout doet deze voorspelling in het Jubileumboek van de Nederlandse Hartstichting en de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC). Het eerste exemplaar van dit boek is vandaag uitgereikt aan drs. J. Lely van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. In de afgelopen decennia zijn veel successen geboekt in de strijd tegen hart- en vaatziekten. De daling in sterfte aan hart- en vaatziekten is spectaculair: van 45% van de totale sterfte in 1970 naar 35% in 2000. Alle inspanningen ten spijt zullen hart- en vaatziekten echter niet uitsterven in de 21ste eeuw. In tegendeel: alleen al door vergrijzing van de bevolking zal het totale aantal hart- en vaatpatiënten met 45% stijgen naar 1,3 miljoen in 2020. In 2000 telde Nederland ongeveer 860.000 hart- en vaatpatiënten, waar onder 400.000 vrouwen. Het beeld van hart- en vaatziekten als mannenziekte is dus volstrekt onjuist. Hart- en vaatziekten zijn ook niet alleen voorbehouden aan ouderen. Tussen 1980 en 1997 namen overgewicht en ernstig overgewicht (obesitas) bij kinderen enorm toe. Bij meisjes vond een verdubbeling plaats en bij jongens zelfs een verdrievoudiging. Ook vertonen bekende risicofactoren als een hoog cholesterol en een hoge bloeddruk een stijgende lijn bij de huidige veertigers. Als deze ontwikkelingen zich doorzetten, zullen hart- en vaatziekten steeds meer en steeds jongere slachtoffers vergen. Jubileumboek 'Een eeuw hart- en vaatziekten in Nederland' Deze voorspellingen zijn afkomstig uit het Jubileumboek van de Nederlandse Hartstichting en de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC). Tijdens de gezamenlijke Jubileum Wetenschapsdag, donderdag 15 april, is het eerste exemplaar overhandigd aan drs. J. Lely van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het jubileumboek 'Een eeuw hart- en vaatziekten in Nederland' is ontwikkeld ter ere van het 40-jarig jubileum van de Hartstichting en het 70-jarig jubileum van de NVVC. Het boek staat geheel in het teken van de strijd tegen hart- en vaatziekten in verleden, heden én toekomst. De NVVC viert haar 70-jarig bestaan tevens met een jubileumcongres op 22 en 23 april in Hotel Okura te Amsterdam.

Melk voorkomt hartziekten en diabetes Mensen met overgewicht kunnen het risico op hartziekten en diabetes type 2 verminderen door regelmatig melk en melkproducten zoals yoghurt en kaas te gebruiken. Magere of volle melk maakt geen verschil. Tot die verrassende conclusie komt een Amerikaans onderzoeksteam. Zij onderzochten 3000 volwassenen tussen 18 en 30 jaar. Bij mensen met overgewicht (een BMI van 25 of meer) die wekelijks minstens 35 porties melkproducten consumeerden werd veel minder verhoogde bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte vastgesteld dan mensen die minder melkproducten consumeerden. Volgens de onderzoekers leidt dit tot een sterk verminderd risico om binnen de 10 jaar te worden geconfronteerd met insulineresistentie. Volgens de onderzoekers zou de sterke achteruitgang van de melkconsumptie een mogelijke verklaring kunnen zijn voor de toename van insulineresistentie, en daaraan gekoppeld van hartziekten en diabetes. Bij mensen met een normaal gewicht werd geen verband vastgesteld tussen de melkconsumptie en insulineresitentie. De onderzoekers hebben geen verklaring voor het gunstige effect van melk, maar vermoeden dat het mogelijk kan te maken hebben met de aanwezigheid van calcium en magnesium in melk.

 


Reizende expositie Het Gouden Hart

Ter gelegenheid van 40 jaar Nederlandse Hartstichting reist vanaf 22 januari de expositie het Gouden Hart langs ziekenhuizen, beurzen en zorginstellingen. De expositie gaat over de werking van het hart en de bloedsomloop, hart- en vaatziekten en wat de Hartstichting daaraan doet, en een gezonde leefstijl om bepaalde risico's te verkleinen. Bezoekers lopen langs de informatie die via drie losstaande units wordt gepresenteerd. De eerste unit stelt een vitrine voor met een gouden hart. Hier bevindt zich ook een beeldscherm met het interactieve hart. Je kan zelf op zoektocht door het hart en verschillende ingrepen en behandelingen meemaken. Verder zie je hier de onderdelen waaruit het hart bestaat en de bloedsomloop. De tweede unit bestaat uit persoonlijke verhalen van tien flatbewoners uit de Hartstraat. Deze mensen hebben zelf of in de familie iets met het hart of de bloedvaten meegemaakt. Als je aanbelt vertellen ze hun verhaal. Op de andere zijde staat te lezen wat de Nederlandse Hartstichting doet op de gebieden wetenschappelijk onderzoek, patiëntenzorg en preventie & voorlichting. Bij de laatste unit komt de bezoeker te weten wat hij zelf kan doen om hart- of vaatziekten te voorkomen. Drie meest belangrijke risicofactoren - roken, cholesterol en hoge bloeddruk - worden uitgelegd. Aan de hand van feiten en weetjes krijg je een goed inzicht in hoe deze factoren uitwerken op de (krans)slagaders. Tips wijzen vervolgens de weg naar een gezondere leefstijl. Via een draaischijf kom je over ieder onderwerp meer te weten.
De expositie is mede mogelijk gemaakt door Becel institute, AstraZeneca bv, Quaker Oats bv, Yamanouchi Pharma bv en Solvay Pharma bv.
Waar kunt u de Expotheek bekijken in 2004?

27/05 t/m 28/05, Venticare beurs, Jaarbeurs Utrecht
12/06, Zkh St Jansdal Harderwijk
04/09, Zkh St Radboud Nijmegen
22/09 t/m 26/09, 50+ beurs Jaarbeurs Utrecht
02/10, Universiteit van Tilburg, Publieksdag
24/10, LUMC Leiden, Publieksdag 30/10, M.C. Leeuwarden Publieksdag


Recept van de maand Uit Kookboek Verrukkelijk & Gezond Gerookte zalm met citroenfettuccine voorbereiding 15 minuten - bereiding 20 minuten - voor 6 personen 200 g fettuccine 2 eetlepels olijfolie snufje saffraan of koenjit 2 teentjes knoflook, geplet 1 theelepel citroenschil 80 ml citroensap 1 eetlepel suiker 250 ml kippenbouillon 300 g groene asperges 4 lente-uitjes, in plakjes 100 g zongedroogde tomaatjes, in stukjes 300 g gerookte zalm of gerookte zeeforel, in grote stukken getrokken 200 g jonge spinazieblaadjes, gewassen 50 g pijnboompitten, geroosterd 10 g verse dille geplette zwarte peper naar smaak 1. Kook de fettuccine in een grote pan flink kokend water 'al dente' (gaar, maar met nog wat beet). Laat hem goed uitlekken. 2. Doe olijfolie, saffraan of koenjit, knoflook, citroenschil en -sap, suiker en bouillon in een kom en roer het door elkaar. Verhit het mengsel langzaam in een grote koekenpan met antiaanbaklaag. 3. Snijd de asperges in stukjes van 4 cm en laat ze pruttelen tot ze heldergroen en net gaar zijn. Voeg lente-uitjes, tomaten en fettuccine toe en schep dit voorzichtig door tot het doorgewarmd is. Neem de pan van het fornuis en schep voorzichtig de gerookte zalm of forel, spinazie, pijnpitten en dille erdoor. Breng het op smaak met geplette zwarte peper en dien het meteen op. Lekker met lofsalade met gehakte walnoot. Voedingswaarde per portie energie 2105 kJ energie 505 kcal totaal vetten 16 g verzadigd vet 2 g onverzadigd vet 13 g eiwit 24 g koolhydraten 64 g vezels 7 g natrium 870 mg


 

HartsTocht in Naturalis te Leiden

Ontdek het hart, de motor van je lijf in de tentoonstelling HartsTocht in Naturalis. Vanaf 9 oktober 2003 kun je van alles zien, beleven, testen en bewonderen over je lichaam en je hart. Een tentoonstelling die iedereen boeit, want het gaat tenslotte over jezelf. Voor foto's van de opening: klik hier HartsTocht 9 oktober 2003 t/m juni 2005 HartsTocht is geproduceerd met de Nederlandse Hartstichting. Het hart is je motor Je waant je in een enorm bloedvatenstelsel, met in het midden een groot kloppend hart. Het hart heeft nooit pauze: je hele leven blijft het pompen, zodat je lichaam kan werken. Zuurstof, voedings- en afweerstoffen in het bloed worden door je hart rondgepompt. Door zelf te testen, doen en beleven kan iedereen iets over het hart opsteken. Dit is je Hart Elk hart, of het nu van een amfibie, vis of zoogdier is, ziet er van de buitenkant min of meer hetzelfde uit. Maar hoe groter het dier, hoe groter het hart en hoe langzamer het hart klopt. In een spel kun je raden welke hartslag bij welk dier hoort, van spitsmuis tot blauwe vinvis. En je kunt het ritme van je eigen hartslag horen én zien. Experimenten maken ook duidelijk waardoor je hartslag verandert. Of stel je leeftijd in en zie jouw aantal gepasseerde hartslagen! Maar liefst 100.000 kilometer bloedvaten zitten in je lijf om het bloed naar alle uithoeken van het lichaam te brengen. Diverse onderwerpen zijn ook geïllustreerd met échte harten van de mens en dieren, bloedvaten, voorbeelden van (kunst)hartkleppen en filmpjes. En wat gebeurt er als het allemaal niet meer goed functioneert? Ook daar is aandacht aan besteed, in het onderdeel over hart- en vaatziekten. Proefopstellingen maken duidelijk wat er precies gebeurt bij bijvoorbeeld slagaderverkalking of een hoge bloeddruk. In een historisch overzicht is de groeiende kennis over de behandeling van hart- en vaatziekten gebundeld. Daaruit blijkt op een vermakelijke manier dat vroegere wetenschappers en filosofen het niet altijd bij het rechte eind hadden over het hart en zijn functies! Het Hart in de Hoofdrol Tenslotte wordt ook aandacht besteed aan de culturele en symbolische kanten van het hart. Belangrijke eigenschappen die vroeger en nu aan het hart werden toegedicht, zijn nog steeds in onze taal aanwezig: moed, angst, liefde enz. Studenten van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht maakten korte animatiefilmpjes van deze symbolische betekenissen. Samenwerking met de Nederlandse Hartstichting HartsTocht is door Naturalis ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse Hartstichting. De Nederlandse Hartstichting subsidieert de helft van het wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten in Nederland. Zij geeft voorlichting over een gezonde leefstijl en werkt mee aan verbeteringen in de gezondheidszorg. Daarnaast steunt de Hartstichting de patiëntenverenigingen. De Hartstichting ontvangt voor haar werk geen overheidssubsidie en kan dit werk uitsluitend doen dankzij giften van de Nederlandse bevolking.