Dit zijn allerlei artikelen met betrekking tot amputaties, beenprotheses en andere medische zaken. De meeste artikelen zijn eerder gepubliceerd in de Nieuwsbrief van de Stichting Landelijke Werkgroep Beenprothesegebruikers (tegenwoordig LVvG) of het Amsterdams Stadsblad. Sommige verhalen zijn jaren geleden gepubliceerd en wellicht niet meer actueel. Vooral in 'gezondheidszorgland' veranderen dingen vaak (bijv. op gebied van parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart, om maar iets te noemen).

Rolstoel Mijn persoonlijke ervaring met dit vervoermiddel en de aanschaf ervan.

Rolstoel II Welke rolstoelen zijn er op de markt en wie kan er een aanvragen?

Popconcerten bezoeken in een rolstoel gaat best. Over vips en Fish.

Duiken is heerlijk en kunnen zelfs mensen met een hoge dwarslaesie. Verslag van een proefduik.

Ossur heeft een robotknie ontwikkeld. Dat wilde de e-group weleens zien. Eenmaal bij Ossur bleek dat de knie nog in de ontwikkelingsfase zit en we geen info daarover kregen. Wel over andere dingen.

Nelli Cooman Games zijn niet alleen voor atleten, maar ook voor gewone geamputeerden. Die kunnen er eens fietsen uitproberen, of mooier leren lopen.

Een boekje  waarin gehandicapten aan het woord komen en de vinger genadeloos op de zere plek gelegd wordt. Over brievenbussen die te hoog hangen, ontoegankelijk openbaar vervoer, restaurants die in de spits geen rolstoelers ontvangen, 'tolerante mensen' die niet door hebben dat ze kleinerend zijn enzovoort.

Toegankelijk Amsterdam of juist niet. De Stichting Gehandicapten Overleg Amsterdam heeft een gidsje uitgebracht met adressen waar je allemaal wel of niet in kan als gehandicapte. Bijv. slechts 6 restaurants zijn geschikt voor rolstoelers.

Parkeerwachten slepen soms auto's weg al hebben gehandicapten een parkeerkaart. De reden? "Hij was verkleurd en ik dacht dat ie vals was."

Parkeerkaarten voor gehandicapten. De invoering van de Europese parkeerkaart hebben de gemeenten aangegrepen om de prijs van de kaart flink op te schroeven, de medische keuring verplicht te maken en mensen eerder zo'n kaart te weigeren.

Na de amputatie maken klachten als fantoompijn, huidproblemen, protheseperikelen, minder kans op werk of promotie het er voor geamputeerden niet makkelijker op. Tanneke Schoppen van het Academisch Ziekenhuis Groningen maakt in een proefschrift de balans op.

Meneer Fris kan eindelijk weer lopen met een prothese na een speciale toepassing.

Carpaal tunnel syndroom  is geen muisarm, maar een krukkenpols. Een tintelend, doof, pijnlijk gevoel dat kan optreden door veel gebruik van krukken of een stok.

Partners van geamputeerden zijn meestal heel toegewijd. De amputatie van hun partner bezorgt ze slechts een last: ze worden meestal opgezadeld met het sjouwwerk.

Parkeerbeleid In de ene gemeente mag je gratis staan als je een parkeerkaart voor gehandicapten hebt, in de andere moet je dik betalen. Handig om te weten voor je gaat winkelen.

Parkeerkaart Er is een nieuwe landelijke gehandicaptenparkeerkaart waarmee je in achttien landen mag parkeren.

Fiets kopen is nog niet zo makkelijk. Welke is het beste om met een prothese te fietsen?

Easy Riders worden soms geamputeerden, maar omgedraaid komt ook voor. Er zijn rijscholen waar je les kan nemen op een aangepaste motor.  En er zijn adressen om aanpassingen te laten maken.

IJssleehockey is een sport die veel gehandicapten, zelfs mensen met een dwarslaesie, kunnen doen en toch lekker ruig is. Bronno, ook gek op crossen, vertelt erover.

Hoogstraatrace wordt elk jaar gehouden. Handbikers en wheelers binden in Utrecht de strijd aan. 'Come on papa, hup, hup, hup!'

Paralympics atleten geven een demonstratie. Ongelooflijk hoe die kunnen rennen met protheses. En het publiek moest meedoen.

ISPO is eigenlijk een soort Firato op gebied van kunst en hulpmiddelen. En er zijn atleten die zelfs vloeiend trappen lopen met protheses.

Support 2000 is een beurs op gebied van gezondheidszorg. Je ziet er allerlei hulpmiddelen. Het gekke is, je voelt je een vreemde eend in de bijt als je niet in een rolstoel zit.

Landelijke dag 1996 gaf onder andere van onderbeenkoker die klaar-terwijl-u-wacht vervaardigd kan worden.

Landelijke dag 2000 van de SLWB staat vooral in het teken van de mondigheid van de prothesegebruiker. Ook zijn er demonstraties van fysiotherapeuten.

Landelijke dag 2001 gaf dit keer meer inzicht in het functioneren van de SLWB zelf.

Landelijke dag 2003 was een combinatie van informatie en sport.

Werk en revalidatie Het Academisch Ziekenhuis Groningen deed onderzoek naar de relatie tussen werk, amputatie en revalidatie. Pas na twee jaar gaat een geamputeerde weer werken.

Enquete De SLWB heeft een enquete gehouden onder de leden. Hieruit blijkt dat er werk aan de winkel is voor de SLWB. Er vloeiden zeven aanbevelingen uit voort. Protheses moeten beter!

Flamingo's zijn jonge geamputeerde vrouwen die lol willen maken met elkaar, of gewoon gezellig kletsen.

Devotees zijn mensen die zich seksueel aangetrokken voelen tot geamputeerden. Wat bezielt ze? Interviews met devotees en wannabees.

Revalidatieartsen zijn er tekort. Dat betekent langere wachtlijsten voor de geamputeerden.

Recyclen van prothesen voor de derde wereld. Dat doet Martien Vermolen.

Fantoompijn is een hel. Maar er zijn een hoop middelen die de moeite van het proberen waard zijn.

Met spiegels helpt neuroloog Ramachandron fantoompijn te bestrijden.

Internet heeft veel te bieden voor geamputeerden.

E-group voor geamputeerde discussieert over van alles. Bijvoorbeeld over het persoonsgebonden budget.

terug naar artikelen