Verdachte van moord op Nicky Verstappen vrij


Claire van Dyck en -BjÝrn Oostra (Limburger 5-3-2002)
MAASTRICHT - Justitie in Maastricht heeft gisteren de 28-jarige Sander V. uit Tegelen vrijgelaten, die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op de elfjarige Nicky Verstappen uit Heibloem. Hoewel tegen de man nog steeds verdenkingen bestaan, zijn er onvoldoende redenen hem langer vast te houden. Officier van justitie L. Geuns en onderzoeksleider R. Hutschemaekers hebben dit gisteren bekendgemaakt. Met de vrijlating van Sander V. zit het onderzoek naar de moord op -Nicky weer muurvast. "Het is niet anders, dit verhaal houdt op', zegt Hutschemaekers. De rechercheurs gaan weer terug naar hun gewone werkplek. "Als zich nieuwe ontwikkelingen aandienen, komen ze weer in actie.' Advocaat A. Kok-Verheyde zegt dat haar cliŽnt V. zijn vrijlating ziet als een bewijs van onschuld. "Hij heeft altijd ontkend betrokken te zijn bij de moord, ontvoering en het seksueel misbruik van Nicky Verstappen. Nu hij weer vrij is, heeft hij zoiets van: zie je wel.'

Zaak-Verstappen weer volledig vast


Heerlen - LD 5-3-2002
De zaak-Nicky Verstappen is weer terug bij af. Justitie heeft gisterochtend de 28-jarige Rochus V. uit Tegelen op vrije voeten gesteld. Het is de tweede verdachte die Justitie in twee jaar tijd moet laten gaan wegens gebrek aan bewijs. V. werd vorige week dinsdag gearresteerd op verdenking van moord op de elfjarige Nicky Verstappen uit Heibloem. De jongen verdween in 1998 tijdens een jeugdkamp op de Brunssummerheide. Beslissend voor V's vrijlating is de uitslag van het dna-onderzoek geweest. De dna-sporen die destijds bij het stoffelijk overschot van Nicky zijn verzameld, kwamen niet overeen met het erfelijk materiaal van de verdachte. Volgens Justitie heeft onderzoek na de aanhouding 'onvoldoende extra bewijs' opgeleverd. Ook getuigenverhoren en meerdere verhoren met V., konden de verdenkingen van Justitie niet ondersteunen.

DNA verdachte niet gevonden bij Nicky Verstappen


Tegelen/Maastricht - LD 02-03-2002
Het DNA van de dinsdag in Tegelen opgepakte verdachte Rochus V. komt niet overeen met de DNA-sporen die zijn aangetroffen op het lichaam van de vermoorde Nicky Verstappen. Ook ontkent deze man stellig iets te maken te hebben met de moord op het 11-jarige jongetje uit Heibloem in 1998. Dat heeft V.'s advocate A. Kok-Verheyde gisteren gezegd. Zij verwacht dat V. maandag op vrije voeten wordt gesteld. ,,Het DNA dat V. meteen na zijn aanhouding aan justitie ter beschikking stelde, komt niet overeen met het gevonden DNA,'' zegt de advocate. De dinsdag gearresteerde 28-jarige verdachte uit Tegelen is gisteren voorgeleid aan de rechter-commissaris in Maastricht. De aan drugs verslaafde man ontkende nogmaals dat hij Nicky Verstappen in augustus 1998 heeft ontvoerd, misbruikt en uiteindelijk gedood. De jongen nam destijds deel aan vakantiekamp in Brunssum. Maandag wordt Rochus V. opnieuw voorgeleid. Dan beslist Justitie of de man nog langer wordt vastgehouden. Het Openbaar Ministerie wil niet op de uitkomst van het DNA-onderzoek reageren. Justitie geeft pas informatie als het hele onderzoek naar V. is afgerond. De verdachte is volgens misdaadverslaggever Peter R. de Vries een stiefbroer van een van de jeugdkampleiders, die in Brunssum was toen Nicky verdween. De Vries zei donderdag dat een gedetineerde in het Huis van Bewaring in Roermond hem op V. had geattendeerd. Op advies van De Vries gaf deze gedetineerde de informatie aan de politie in Maastricht. De recherche trok die informatie vervolgens na bij De Vries na en ging daarna over tot de arrestatie van V. Nicky Verstappen verdween 10 augustus 1998 tijdens een jeugdkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn levenloze lichaam gevonden. Tot nog toe zat het onderzoek naar de moord volledig vast.

Junk ontkent moord op Nicky Verstappen


Brunssum/Tegelen - (LD 1 maart 2002)
De dinsdag gearresteerde 28-jarige junk Rochus V. uit Tegelen, ontkent categorisch dat hij verantwoordelijk is voor de dood van Nicky Verstappen in augustus 1998. Ook bestrijdt hij dat hij de jongen heeft verkracht en ontvoerd. Dat zegt advocate A. Kok-Verheyde in Tegelen na een kort telefonisch onderhoud met V., die in een politiebureau ergens in Zuid-Limburg wordt vastgehouden. ,,Daarom heeft V. ook onmiddellijk na zijn aanhouding DNA-materiaal ter beschikking gesteld,'' aldus Kok, die haar man als vaste raadsman van V. vervangt. Pikante bijzonderheid: Rochus V. is een stiefbroer van een van de leiders op het vakantiekamp in Brunssum waar Nicky indertijd verdween. De politie is twee maanden geleden een onderzoek naar de gangen van V. begonnen na een tip van Peter R. de Vries, die op zijn beurt door een gedetineerde van de gevangenis in Roermond was ingeseind. ,,Zelf hebben we twee jaar geleden al eens met Rochus gesproken, maar toen was er geen aanleiding hem te verdenken. Misschien loopt de man volgende week al weer gewoon rond,'' aldus De Vries gisteren. V. was een vaste bezoeker van het CAD-bureau aan de Vierpaardjes in Venlo, waar hij ook stond ingeschreven. Een kamer waar hij wel eens verbleef aan de Roermondseweg in Tegelen is doorzocht, maar volgens Justitie heeft die huiszoeking niets opgeleverd. De resultaten van vergelijkend DNA-onderzoek met indertijd veilig gestelde sporen bij de Heikop in Brunssum worden niet eerder dan volgende week verwacht.V. wordt vandaag voorgeleid bij de rechter-commissaris die moet toetsen of er voldoende gronden zijn om V. vast te houden. Tijdens het nu bijna vier jaar oude onderzoek is meermalen de mogelijkheid geopperd dat Nicky Verstappen door een toevallig passerende zwerver is meegenomen en mogelijk misbruikt. Overigens zijn de deskundigen het zowel over de doodsoorzaak als de vorm van seksueel geweld niet eens. In de buurt van de vindplaats van het stoffelijk overschot van Nicky Verstappen zijn een bierfles, een sigarettenpeukje en een tissue met spermasporen gevonden. Maar die sporen kunnen zijn achtergelaten door bezoekers van de dichtbijgelegen ontmoetingsplaats voor homo's.

Familie Verstappen compleet verrast


Brunssum/Tegelen - (LD 1 maart 2002)
Berthie Verstappen, de moeder van de vermoorde Nicky, is nog confuus van de aanhouding van V. De man die ervan wordt verdacht Nicky te hebben vermoord. ,,Een kennis, die het nieuws in het Limburgs Dagblad had gelezen, belde me al om half acht uit mijn bed. Grootouders en schoonfamilie zijn er helemaal hoteldebotel van.'' De familie van het in '98 vermoorde kind werd volledig verrast door het nieuws. ,,Ik heb direct de recherche gebeld,'' zegt Berthie. ,,Natuurlijk kunnen die nog niet zeggen of V. de dader is. Uiteraard hoop je er altijd op dat ons eindelijk rust wordt gegund. Dat zich de dader eindelijk zal melden of kan worden opgespoord.'' De moeder van Nicky Verstappen schreef precies een jaar geleden een open brief, waarin zij de dader van de moord op haar zoon, die in maart vijftien jaar zou zijn geworden, uitnodigde inzicht te geven in de mysterieuze gebeurtenissen op de hei in Brunssum vier jaar geleden. Volgens Peter de Vries is het aan de tot een jarenlange gevangenisstraf veroordeelde Sjra H. (64) uit Herkenbosch te danken dat de zaak-Verstappen opnieuw in beweging is gekomen. H. zit in de gevangenis van Roermond omdat hij het voornemen had uit rancune de voormalige Roermondse officier Van der Hark en de Bossche rechter Smulders om het leven te brengen. Hij liet De Vries verleden jaar november weten de gouden tip te hebben in de zaak Verstappen omdat een man die veroordeeld was voor pedofiele delicten hem een bekentenis had gedaan. H. weigerde die informatie te geven toen de tv-maker niet in ging op zijn wensen. ,,Ik schreef over die ontmoeting een column,'' zegt De Vries. ,,Kort daarop meldde zich een tweede gedetineerde uit de inrichting en hij informeerde mij over de man, die H. als dader beschouwde. Het bleek te gaan om Rochus V. die ik kende uit ons eigen onderzoek onder de kampleiders,'' stelt De Vries. Of de tipgever de beloning van een half miljoen opstrijkt, hangt af van het politie-onderzoek.

Tweede verdachte na jaren onderzoek moord op Nicky


Claire van Dyck en BjÝrn Oostra (Limburger 1-3-2002)
MAASTRICHT/HEIBLOEM - Justitie heeft een 28-jarige man uit Tegelen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Nicky Verstappen in 1998. Het is de tweede verdachte in het omvangrijke moordonderzoek van drieŽnhalf jaar. Een overzicht. De politie rondde in juli vorig jaar het tweede onderzoek naar de moord op de elfjarige Nicky Verstappen uit Heibloem af. Oplossen van de zaak zou een toevalstreffer zijn, zo verwachtte de onderzoeksleider. Het lijkt raak nu een verklaring van een gevangene, via Peter R. de Vries, is doorgespeeld naar de politie. Het begint allemaal op 10 augustus 1998 op de Brunssummerheide, waar Nicky Verstappen met het jeugdwerk uit Heibloem op kamp is. Tentgenootjes van Nicky Verstappen ontdekken bij het opstaan dat Nicky uit de tent is verdwenen. De kampleiding waarschuwt de politie en er wordt een zoekactie gestart. ? 11 augustus 1998: Nicky Verstappen wordt, gekleed in een rode Ajax pyjamabroek, rond negen uur 's avonds dood gevonden op 1200 meter van het kamp aan de rand van een dennenbosje. Een rechercheteam van 25 personen begint een groot onderzoek. De politie houdt er sterk rekening mee dat Nicky seksueel misbruikt is. ? oktober 1998: Onderzoek van negen auto's van jeugdleiders levert niks op. Het rechercheteam wordt ingekrompen tot twaalf personen. ? april 1999: Misdaadverslaggever Peter R. de Vries en enkele zakenlieden loven een beloning uit van een half miljoen gulden voor de tip die leidt tot de oplossing van de moord. ? juli 1999: Het onderzoek zit muurvast. Het rechercheteam wordt opgeheven. ? december 1999: Justitie benadert veertig mannen voor een vrijwillig DNA-onderzoek. Vijf mensen weigeren. Het DNA wordt vergeleken met sperma op een tissue dat in de omgeving van de vindplaats van het lichaam is aangetroffen. ? februari 2000: Het DNA-onderzoek levert niets op, laat justitie in Maastricht weten. ? maart 2000: De ouders van Nicky Verstappen vragen om een second opinion-onderzoek. ? juni 2000: Justitie laat een tweede beoordeling uitvoeren van het opsporingsonderzoek. Het college van procureurs-generaal heeft dat besloten. ? Augustus 2000: Twee jaar na zijn dood wordt op het plein bij de kerk in Heibloem een monument onthuld voor Nicky Verstappen. ? november 2000: Er komt een vervolgonderzoek. De commissie die de tweede beoordeling uitvoerde, ziet nog aanknopingspunten om de zaak op te lossen. ? februari 2001: Justitie krijgt enkele "bruikbare' tips binnen, na een noodkreet van de ouders van Nicky in de Limburgse media. Daarin smeken ze de dader(s) of getuigen te vertellen wat er precies met hun zoontje is gebeurd. ? juni 2001: Een 53-jarige man uit Kerkrade wordt aangehouden op verdenking van de moord op Nicky. Hij is de eerste aangehouden verdachte in de zaak. Enkele dagen later moet justitie de man vrijlaten wegens gebrek aan bewijs. ? juli 2001: Het tweede rechercheteam wordt opgeheven. Het onderzoek wordt formeel niet stopgezet, maar er wordt niet meer actief aan gewerkt. Enige nieuwe inzicht dat het tweede onderzoek heeft opgeleverd, is dat Nicky niet direct na zijn verdwijning is gestorven maar nog minimaal een halve dag heeft geleefd. De politie heeft geen sporen, geen doodsoorzaak en, wegens gebrek aan sporen die duiden op een misdrijf, niet de zekerheid dat Nicky is vermoord. Daar gaat de politie wel nog steeds vanuit. Het is het grootste politieonderzoek in Zuid-Limburg ooit. In totaal zijn er zo'n 48.000 manuren in gestopt en 375 mensen, waarvan enkelen meerdere keren, gehoord. ? september 2001: Uit een vertrouwelijke evaluatie van onderzoeksleider R. Hutschemakers blijkt dat de politie in de eerste maanden van het onderzoek inschattingsfouten heeft gemaakt waardoor mogelijk sporen verloren konden gaan. De onderzoeksleider noemt zeven 'omissies' in dat eerste onderzoek waardoor de kans op succes voor het tweede team op voorhand kleiner was. Korpschef H. Mostert spreekt van nalatigheden en vindt dat de politie in het eerste onderzoek mensen had moeten aanhouden. ? 26 februari 2002: In Tegelen wordt de 28-jarige Sander V. in zijn woning aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de ontvoering van en de moord op Nicky. Ook wordt hem ontucht ten laste gelegd.

Doorbraak moordzaak Verstappen - voorpagina LD 28-2-2002


Brunssum/Tegelen -
De politie hoopt met de aanhouding van de 38-jarige verslaafde zwerver S.V. in Tegelen de moordenaar en verkrachter van de elfjarige Nicky Verstappen uit Heibloem in handen te hebben gekregen. De man is dinsdag aangehouden.
De verdachte wordt sinds zijn arrestatie dag en nacht verhoord. Hoe en waarom de politie bij de aan drugs verslaafde man is terechtgekomen, is nog niet bekend.

Het ontzielde lichaam van Nicky werd dinsdagavond 11 augustus 1998 om negen uur gevonden op vijfhonderd meter afstand van de Heikop op de Brunssummerheide. Anderhalve dag eerder was de jongen verdwenen uit de tent op de kampeerplaats van de Heikop waarin hij samen met andere jongens van de Stichting Joos Barten Jeugdwerk uit Heibloem sliep. Ondanks diverse verdenkingen en verdachtmakingen - ook binnen de kringen van het Heibloemse jeugdwerk - kwam er tot begin deze week geen verdachte in beeld. Het eerste onderzoek ging mede de mist in omdat de politie in de uren na de verdwijning ernstige fouten heeft gemaakt. Mede op verzoek van de nabestaanden van Nicky besloot Justitie verleden jaar alsnog tot een zogenaamde Second Opinion, een tweede onderzoek. Maar ook het recherchebijstandsteam uit Maastricht, dat speciaal op de zaak-Verstappen was gezet, kon geen licht in de zaak brengen.

Het probleem waar Justitie mee kampte was vooral dat er te weinig bruikbaar en vooral levend dna-materiaal was veiliggesteld op de plaats van het delict. Later hebben alsnog veertig betrokkenen vrijwillig dna afgestaan maar een vergelijkend onderzoek leverde evenmin een verdachte op.

De geruchtmakende zaak staat tot op de dag van vandaag hoog op de prioriteitenlijst van tv-misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Hij heeft nog steeds een half miljoen gulden klaar liggen voor de gouden tip. Wellicht dat die met de aanhouding van de Tegelse zwerver V. een dezer dagen kan worden opgeŽist.

Nieuws - Limburger d.d. 28-2-2002
Verdachte moord Nicky Verstappen opgepakt

Justitie heeft woensdag de 28jarige S.V. uit Tegelen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de ontvoering en dood van de elfjarige Nicky Verstappen uit Heibloem. Dat heeft persofficier I. van Hilten van het Openbaar Ministerie in Maastricht vanmorgen bevestigd.

Het lichaam van Nicky werd 11 augustus 1998 gevonden op de Brunssummerheide. Anderhalve dag eerder was de jongen verdwenen uit de tent waar hij samen met andere jongens van een stichting voor jongerenwerk uit Heibloem sliep. Tot nog toe zat het onderzoek naar de moord volledig vast.

Hoe de politie de woensdag aangehouden verdachte op het spoor is gekomen, is nog niet bekend. De politie heeft huiszoeking gedaan in een woning in Tegelen, waar de man, die als zwerver wordt omschreven, verbleef. Volgens justitie zijn daarbij geen spullen in beslag genomen.

De man heeft vrijwillig meegewerkt aan een DNAonderzoek. De resultaten daarvan kunnen volgens justitie nog een tijdje op zich laten wachten. Justitie wil in het belang van het onderzoek geen verdere mededelingen doen. (ANP)