Politie heropent zaak-Nicky


Van onze verslaggeefster
Brunssum - Politie en justitie heropenen het vastgelopen onderzoek naar de moord in augustus 1998 op de elfjarige Nicky Verstappen uit Heibloem. Aanleiding is de zelfmoord vorige week woensdag van een 32-jarige man uit Landgraaf vlakbij de plek waar Nicky op de Brunssummerheide is aangetroffen en een monument voor hem is opgericht.

Naast het gegeven van de zelfmoord beschikt de politie over aanvullende informatie die reden is om vandaag een onderzoeksteam samen te stellen dat bekijkt of de man betrokken is bij de moord op Nicky Verstappen, zegt waarnemend recherchechef E.Venema. Hij wil niet zeggen wat die informatie is. De man komt niet in het omvangrijke dossier over de moord op Nicky Verstappen voor, zegt Venema.

Binnen het politiekorps werd gisteren door diverse personen gerept over een afscheidsbrief die bij het lichaam van de Landgravenaar is gevonden, waarin informatie over de moord op Nicky Verstappen zou zijn opgenomen. Politiewoordvoerder J.van Kleef bevestigt het bestaan van die brief, maar zegt dat onduidelijk is wanneer die brief is aangetroffen. Recherchechef Venema ontkent dat er sprake is van een brief die bij het lichaam of op een andere plek zou zijn aangetroffen. Hij zegt dat deze kwestie vandaag wordt besproken en verder uitgezocht.

Ook justitie kan geen duidelijkheid verschaffen over het bestaan van de brief en de eventuele inhoud ervan. Persofficier van justitie W.Smits spreekt in eerste instantie van ,,een notitie die naar ik aanneem bij het lichaam is gevonden''. Later zegt hij dat justitie bevestigt noch ontkent dat er een brief bestaat en geeft hij aan dat de zelfmoord in relatie tot andere informatie reden is om te onderzoeken of de dode man betrokken is geweest bij de moord op Nicky Verstappen.

Ouders Nicky zoeken zelf contact met de politie

Brunssum - De ouders van Nicky, die gisteren door een rechercheur werden ingelicht over het onderzoek, hebben zelf contact gezocht met de politie naar aanleiding van mediaberichten over de afscheidsbrief waarin de Landgravenaar gedetailleerd op de moord het jongetje zou ingaan.

De rechercheur die zij spraken, heeft hen gezegd dat er sprake is van een brief, zonder iets over de inhoud daarvan te kunnen zeggen, zegt de moeder van Nicky Verstappen. Verder rest hen niets dan het aangekondigde politieonderzoek af te wachten, aldus B.Verstappen. Vrienden en omwonenden van de man die vorige week zelfmoord pleegde, zeggen dat de man bij hun weten geen afscheidsbrief heeft achtergelaten.

Nicky Verstappen verdween op 10 augustus 1998 'smorgens vroeg uit een tent van het Jeugdwerk Heibloem op het kampement op de Brunssummerheide. Na een, aanvankelijk aarzelend op gang gekomen, zoektocht werd hij een dag later rond negen uur 'savonds dood gevonden op zo'n 1200 meter van het kamp aan de rand van een dennenbosje. De doodsoorzaak is nooit met zekerheid vastgesteld. De politie gaat er vanuit dat de jongen seksueel misbruikt is.

Het onderzoek naar de moord op Nicky Verstappen, inclusief het second opinion onderzoek, is het grootste politieonderzoek ooit in Zuid-Limburg. Sinds de afronding van het tweede onderzoek in juli 2001 zijn er diverse keren nieuwe aanwijzingen door de politie onderzocht, maar die hebben nooit geleid tot meer informatie over de dood van Nicky Verstappen. In totaal zijn drie mannen aangehouden die allen wegens gebrek aan bewijs na korte tijd weer vrijkwamen.