ZOEA 142 de Azoren

Azoren, juni 1999

Hallo allemaal,
Even een klein verhaaltje over de Azoren. In het Portugees is het "Ilhas dos Acores" wat Havikseilanden betekent. De archipel bestaat uit 9 eilanden. Ze stijgen uit de ter plaatse ca. 4000m diepe oceaanbodem en dragen een aantal vulkanen die al tijden niet meer actief zijn. Dat er vroeger wel heel wat uitbarstingen geweest zijn blijkt uit de talrijke hete bronnen en "Caldeiras" (ronde kraterketels) waarvan de meeste gevuld zijn met water. Onderzeese vulkaanuitbarstingen aard- en zeebevingen komen regelmatig voor en zijn verklaarbaar uit de ligging van deze groep eilanden in de Midden-Atlantische rug.

De Azoren hebben een zacht gelijkmatig subtropisch klimaat. Gemiddeld 21,6 graden. Stormen komen het hele jaar voor. Dit jaar is de zak wind schijnbaar op. Nou ja, we zijn nog niet thuis natuurlijk. De neerslag is ongelijk, het landschap is erg groen. Op de bergen van het eiland Pico valt zelfs sneeuw. De lage berghellingen zijn bedekt met bos, voornamelijk laurier en het hogere gedeelte is begroeid met struikheide.

De helft van de bevolking woont op het hoofdeiland Sao Miguel en dat is tevens het grootste eiland 747 km2. Middelen van bestaan is naast de visserij vooral de landbouw. Dankzij het milde klimaat niet alleen Europese gewassen, maar ook bananen, suikerriet, koffie, thee, citrusvruchten, ananas en tabak. Toch zie je veel braakliggende stukjes land, omzoomd door de los op elkaar gestapelde lavastenen. De zoon neemt het werk van de vader niet over en trekt weg naar het vasteland. Ook de veeteelt is van belang voor de heerlijke boter en kaas. Graciosa staat bekend om zijn wijnbouw. De beroemde witte droge maar toch fruitige wijn die men "vinho de cheiro" noemt. Heerlijk! Het is een hardwerkend en ontzettend vriendelijk volk en het is jammer dat we er maar zo kort kunnen vertoeven.

Met het aanleggen van de eerste telefoonkabel (1893) van Faial naar het vasteland van Portugal was de stap gemaakt waarbij Horta een van de belangrijkste en grootste telecommunicacentra van de wereld werd. De eerste kabel werd gelegd met als doel het verzenden van meteorologische gegevens die belangrijk waren voor de weersitutatie in de Azoren en haar invloed op Europa.

Een andere bekendheid verwierf Horta door als stopplaats te fungeren voor vliegtuigen van Europa naar Amerika. Dat begon al in 1919. Tijdens de 2e wereldoorlog, nadat Portugal zijn betrekkingen met Duitsland beeindigde werden er een vliegbasis in Santa Maria en een in Terceira gebouwd en Horta werd door de Britten gebruik als marine-basis.

In vroegere tijden was Horta natuurlijk de plek van de walvisvaarders. "The hunters of the sea". Elk jaar kwamen ze bij Porto Pim om vaten met levertraan af te leveren en de bemanning, die over de gehele wereld bekend stond voor hun moed en doorzettingsvermogen, een rustperiode te geven. Nu zullen wij er een lekker weekje uitrusten, voordat we weer vertrekken voor het laatste traject.

73/88 Glen en Margriet en Whity aan boord van de ZOEA.