"Uit de oude filmdoos"
Klik op een beeldje om de gehele filmclip te zien
De familie Versluijs (van de Bank) maakte midden jaren zestig het dorp Warmond onveilig met zelf gebouwde skelters. De eerste skelter was een samenvoeging van onze laatste kinderwagen, de motor van mijn oude Kaptein Mobylette en wat sloophout. De aandrijving geschiedde direct op de rubberen band, het rubber vloog om je oren!

Hier scheurt Fons over de Seminarielaan, kapelaan Mols was onze sponser voor de benzine. (hij scheurde zelf ook op een Puch door het dorp)

Een hele verbetering was de tweede skelter, hij beschikte over stepwielen met luchtbanden. Op een van de wielen was een kettingwiel aangebracht die werd aangedreven door een Berini M21 motor. Op het stuur waren een gashandel en handrem aangebracht.

In deze clip zie je Jos over het schoolplein van de St. Nicolaasschool racen, de openbare weg was immers door politieagent Vervloed tot verboden terrein verklaard!

Het is 1963 als Pastoor Slijkerman wordt ingehaald. Naast de Pastoor in de open witte auto (met achter het stuur van Dijk?) is Burgemeester Langemeijer gezeten. Achter de auto loopt o.a. Aad Versluijs. De motoragent voor de stoet is de heer Westerop (pas overleden).

In het muziekkorps van St.Matthias lopen o.a. Leo Kerkvliet, Gerard Sikking en vele anderen(?).

Eenmaal bij de St.Matthiaskerk aangekomen gaat Dorus de Vroomen als voorzitter van het hoofdbestuur van St.Matthias de processie voor o.a. gevolgd door Truus van der Horst en Fia Paardekooper. Zuster Lideweijde van de St.Ursulaschool en de heer Buters van de St.Nicolaasschool worden aan de nieuwe Pastoor voorgesteld. Alle kinderen zingen een welkomstlied. De Pastoor spreekt zijn nieuwe parochie toe.

Bij het betreden van de pastorie zien we bij de "voorname heren" (het kerkbestuur) o.a. de heren Walenkamp, van Vliet en (Pa) Versluijs (op de rug).

Unieke filmopname uit circa 1972 van de Sloopy Gang, lokale band uit Warmond met Matthieu van Winsen (zang en gitaar), Maarten van Dijk (gitaar), Fons Versluijs (basgitaar, zang) en Dirk de Vetten (drums, zang).
Gastzangeres: Annemiek Versluijs.

Alle gitaarversterkers, zangversterker en het echoapparaat zijn door ons zelf gebouwd.

De Sloopy Gang trad tussen 1970 en 1974 regelmatig op in Ut Sloepie.

Fotografie: Marian Schavemaker
Montage van het filmpje: Matthieu van Winsen

Op 4 en 5 mei 1973 speelde de afdeling toneel van St. Matthias “Het Dagboek van Anne Frank”, een toneelspel in twee bedrijven door Francis Goodrich en Albert Hacket, naar “Het Achterhuis” van Anne Frank. De regie was in handen van Han Rooth (1934-1991). Hoewel de toneelvoorstellingen in die tijd moesten opboksen tegen de populariteit van diverse televisieprogramma’s, meldden de krantenrecensies dat tijdens beide speelavonden ’t Trefpunt stampvol was. In deze eerste clip zien we hoe spelers en andere medewerkers zelf aan het decor werken. Iets wat in die tijd heel gewoon was. Op het kleine toneel van het oude ‘Trefpunt’ werd het Achterhuis, inclusief bovenverdieping, realistisch nagebouwd.

Het schminkwerk werd in die tijd verricht door de firma Van der Pijl & Benning uit Leiden. We zien hoe Otto Frank (Han Rooth), Edith Frank (Mien Slats-Terwiel), Miep Gies (Coby de Vroomen), Peter van Daan (Peter Wassenaar), Margot Frank (Gerrie Slingerland), Mevrouw van Daan (Jeanne van Leeuwen-van Abswoude) en Meneer van Daan (Chris Zwetsloot) onder handen worden genomen. Anne Frank werd gespeeld door Christien Duijnhoven. Andere rollen werden vertolkt door Arie Duijnhoven en Gerard Hartveld. Veel aandacht werd besteed aan de techniek. Theo Boerichter zit achter de knoppen van de belichting. Jan Versluijs had de verantwoordelijkheid voor het geluid. Regisseur en technici zijn destijds op een vroege zondagochtend naar Amsterdam afgereisd, om sfeeropnamen te maken van bijvoorbeeld het klokgelui van de Westertoren en van draaiorgelmuziek.

De derde clip toont ons enkele scenes uit het stuk. Het geluid is zo goed mogelijk opnieuw gesynchroniseerd (film en geluid waren immers niet gelijktijdig opgenomen). We zien onder meer de viering van het Chanouka-feest, waarbij Anne (Christien Duijnhoven) voor iedereen een cadeautje heeft gemaakt.

Dat St. Matthias met “Het Dagboek van Anne Frank” destijds een mega-succes had mag wel blijken uit het feit dat meer dan 30 jaar na dato er nog steeds Matthias-fans zijn die zich dit stuk kunnen herinneren.

Peter Wassenaar verzorgde de teksten bij de clip's van de toneelgroep St.Matthias.

Ga hier naar de filmclip's van jeugdcircus Atleta, opgenomen tijdens het optreden voor de NTS-TV in Treslong Hillegom (1964).

Klik hier voor aanvullingen en verbeteringen van de tekst naar Jan Versluijs.