WegWijzer Oostelijk Groene Hart
Home Recreatie Landschap Stadjes Startpagina's Colofon

Oudewater

Terug


Heksenwaag
Markante punten
Het hele oude centrum (zie fotos), Heksenwaag (Leeuweringstr., zie foto), St Michaelkerk (Noorder Kerkstraat, zie foto), Stasdhuis (Visbrug, zie foto)

Wapen Oudewater

Ijsselkade+Michaelkerk
Enkele feiten en jaartallen
Oudewater is vermoedelijk ontstaan aan het eind van de tiende eeuw bij de uitmonding van de Lange Linschoten in de Hollandse IJssel. Over de eerste priode is niet zoveel bekend, wel dat Oudewater voor of in 1265 stadsrechten kreeg. In 1326 kreeg het ook een kaasmarkt. Interessant is te vermelden dat Oudewater met 11 andere steden meedeed aan de Eerste Vrije Satenvergadering op 19 juli 1572 in Dordrecht, waar de basis werd gelegd voor de Staat der Nederlanden. Dat dat allemaal niet vanzelf ging blijkt o.a. uit het feit dat in augustus 1575 ook Oudewater werd ingenomen door de Spanjaarden waarbij vele burgers werden vermoord en de stad gedeeltelijk afbrandde. In het gementehuis van Oudewater hangt een schilderij van Stoop uit 1650 dat deze 'Ouderwaterse moords' verbeeldt en ook nu nog wordt dit feit jaarlijks herdacht.

Is dit een heks?

Stadhuis
Oudewater is eeuwenlang een belangrijk centrum voor touw fabricage geweest. Basis materiaal kwam van de hennip die overal in het groene hart en daarbuiten geteeld werd, zeker ook in de Krimpenerwaard en hat land van Woerden. Het hoogtepunt lag in de Gouden eeuw met zijn uitgebreide zeescheepvaart (VOC e.d.). Tot ver in de 19e eeuw was de hennepteelt van groot belang. Onder andere door de opkomst van de stoomscheepvaart vanaf ca 1860 is de vraag naar touw sterk afgenomen.
Plattegrond ca 1560

Havenstraat
Links
Gemeente Oudewater
Wapen van Oudewater
Heksenwaag
Touw museum
Links
Carillon van Oudewater
Orgels in Oudewater
Oude Hollandse Waterlinie


7 augustus 1575

Naar boven of Terug