Terug naar Analyses Aandelen

 

21 april 2013: Fugro plaatst ons voor een dilemma.

In dec12 is Fugro besproken. De toenmalige koers lag boven het midden van de zowel de NAIC-zone als van het koerskanaal, dus boven de fair value. De conclusie was om op zoek te gaan naar een vervanger van Fugro in de FA-portefeuille.
Intussen is het jaarverslag-2012 van Fugro verschenen en heeft zich een koersdaling met erop volgend herstel in feb13 voorgedaan. Het is de reden om Fugro nog eens goed te bekijken.

FugroKrsn----------
Fugro houdt zich bezig met het verzamelen, verwerken en interpreteren van gegevens op en onder het aardoppervlak. Het verstrekt adviezen aan klanten in vele sectoren.

Op de kopie van de grafische CoFA-pagina over Fugro is alle van belang zijnde informatie zichtbaar. Elk boekjaar eindigt aan het slot van de maand december. De SSG bevat de jaarcijfers tot en met december 2012.

De omzet in 2012 is kleiner dan de direct eraan voorafgaande boekjaren. De gemiddelde omzetgroei in de laatste zes boekjaren is daardoor sinds dec2011 gezakt van 8%/jr naar 5%/jr.

De gemiddelde cumulatieve koersgroei, uitgedrukt in de WpA, is sinds dec2011 gelijk gebleven aan 2%/jr. Als gevolg van het nagenoeg horizontaal lopen van de WpA-trendlijn is de R^2-waarde klein.
We zien echter, dat de gemiddelde cumulatieve opbrengst van Fugro, dus koersgroei plus dividenduitkeringen, tussen de 8%/jr en 14%/jr bedraagt.
FugroDivs
In de hierbij getoonde grafiek zien we dat Fugro behoorlijke dividenden uitkeert en deze regelmatig verhoogt.

Je zou dus kunnen besluiten op grond van de gemiddelde cumulatieve groei van de opbrengst het aandeel te houden. Toch lijkt het verstandig om naar het koersverloop van Fugro te kijken, vooral ook vanwege het nogal heftige koersverloop.

Celgene----------
In de bijgaande koersgrafiek zien we, dat na de stijgende koersen sinds jan2003 tot in de tweede helft van 2007 er een nogal woest verlopend koersverloop heeft plaatsgevonden. Daarmee vergeleken zijn de recente koersdalingen medio nov12 en in feb13 bescheiden. Wel constateren we, zoals ook in de CoFA-grafiek is te zien, dat vanaf begin 2007 amper koersgroei heeft plaatsgevonden.

Samenvattend; we staan voor het dilemma óf we primair van de opbrengstgroei óf van de WpA- en omzetgroei moeten uitgaan.
De groei van het eigenvermogen per aandeel en per jaar is heel goed, de langlopende schuld van 39% is nodig en verantwoord voor een van innovatie afhankelijk bedrijf.

Conclusie: We gaan toch maar uitzien naar een bedrijf met een betere koersgroei en goede opbrengstgroei.