Metronoom software van Jim Groeneveld Laatste website revisie: 1 juli 2020
Laatste pagina revisie: 7 september 2004

Ontstaan van het programma Metronome

Aanleiding tot het maken van een eerste prototype (vs. 0.0) was de wens diverse (met name exotische) ritmes hoorbaar te maken om ze gemakkelijk aan te leren. Terwijl in de Westerse landen in de muziek veelal regelmatige maatsoorten (vierkwartsmaat, driekwartsmaat, zesachtste en negenachtste maat, etc.) gangbaar zijn, waarin de tijdsintervallen tussen de maatslagen constant zijn, is dat in andere landen, vooral bij streekgebonden volksmuziek, niet altijd het geval. In bijvoorbeeld de Balkanlanden, Griekenland en Turkije komen maatsoorten voor als (uitgedrukt in zestienden) 4-4-6, 4-3-4, 3-2-3, 2-2-2-3, 2-3-3-4-2-3-4 en vele andere varianten. Om deze ritmes aan te leren (het is moeilijk met zelf tellen het juiste ritme op te pakken) was het gewenst iets te maken (in dit geval een computerprogramma) dat ieder gewenst ritme kan genereren en hoorbaar maken. Door veel te luisteren naar een bepaald ritme neemt men het vanzelf in zich op en kan het reproduceren zonder er bewust bij na te denken of te tellen.


naar Metronoom programma

Metronome simulator 1.8d Main page



Daarnaast bevat het programma nog vele andere toeters en bellen, zoals steeds wisselende (informatieve) teksten op de onderste schermregel (25) (o.a. een visuele weergave van de maatindeling en tempoaanduidingen in de vorm van muzikale, Italiaanse, termen), een overzicht van de op een bepaald moment actieve toetsen en hun functies, statusindicatoren, een activiteitsindicator (hartslag) met vaste, constante snelheid meedraaiend wieltje, een toetsdruk indicator en vanzelfsprekend adequate opvang van foutieve of te lang ingedrukte toetsen. Tenslotte bevat het programma een aantal ongedocumenteerde schakelaars voor experimentele functies (o.a. automatische tempocorrectie en verschillende algoritmen voor nauwkeurige tijdmeting).


naar Metronoom programma

Metronome simulator 1.8d License page




naar Metronoom programma

Metronome simulator 1.8d Input page



Overzicht mogelijkheden versie 1.8

Zo is het programma Metronome (t/m versie 1.8) ontstaan, dat bovendien de ritmes visueel op het computerscherm weergeeft als een heen en weer bewegende slinger, een over de intervallen in een maat meelopende balk, een aan- en uit-flitsend vol scherm of een echte simulatie van een knikkende metronoomarm met op en neer beweegbaar gewicht. Tempi zijn binnen een ruime marge instelbaar en accelerando en rallentando (versnelling en vertraging) zijn optioneel inschakelbaar. Accentslagen zijn optioneel als zodanig hoorbaar en zichtbaar te maken voor iedere eerste en expliciet aangegeven volgende maatslag. Vervolgens worden veel numerieke gegevens op het (hoofd)scherm afgebeeld, zoals maatsoort, maat- en slagnummer, aantal slagen per maat en intervallengte, tempo (ingesteld en gemeten), gemiddeld tempo, tijd per maat, lopende tijd, kloktijd en datum.


naar Metronoom programma

Metronome simulator 1.8d Rhythm page



Het programma werkt onafhankelijk van de CPU (8088, 80x86 en equivalenten) en diens snelheid. Het is mogelijk dat een trage CPU (met het programma eventueel draaiend onder een BASIC interpreter) ritmes niet op de ingestelde snelheid kan verwerken. In dat geval wordt automatisch overgeschakeld naar het hoofdscherm (als dat al niet actief was) en wordt de visuele weergave van het ritme en de weergave van de numerieke gegevens (vanaf versie 1.9 in stappen) uitgeschakeld (maar intern wel degelijk bijgehouden, naar het scherm schrijven kost relatief veel tijd). Kan de CPU het ritme dan nog hiet bijhouden (het ritme blijft nl. wel doorgaan en hoorbaar) dan zal het het tempo automatisch in stappen verlagen. Is het laagste tempo nog te snel dan zal het het ritme afbreken en om een nieuw in te voeren ritme vragen. Dit alles zal met een gecompileerde versie op een 386 overigens maar uiterst zelden gebeuren.