Restauratie Yamaha HP-1 hoofdtelefoon
Joop Nijenhuis©

wapperende Engelse vlag-waving flag with English colours wapperende Engelse vlag-waving flag with English colours Homepage logo Homepage logo Restauratie hoofdband Yamaha HP-1 hoofdtelefoon  

Probleem en aanpak
detail van de originele hoofdband De hoofdband van de HP-1 hoofdtelefoon bestaat uit een een flexibel plastic frame waarop aangebracht een dunne lederen afwerking die gespannen zit in het plastic frame. Zie bijgaande afbeelding. De plastic band/drager met daartussen het dunne soepele leer is duidelijk zichtbaar. De plastic drager verliest geleidelijk de nodige flexibiliteit, mogelijk door inwerking van zonlicht/uv-straling. Er komt een moment dat deze plastic drager breekt en dit is het begin van vaak een snel einde. Het is dan zaak om de hoofdband te gebruiken als mal zodat later een nieuwe hoofdband van de mal gemaakt kan worden.

Haal de oude hoofdband los van de hoofdband instelschuifknoppen, bewaar de onderdelen goed, de schroefjes zijn niet standaard. Ik heb mijn oude hoofdband op millimeterpapier gelegd en met potlood de contouren op papier gezet. Op de tekening was slechts een deel van de omtrek zichtbaar. Het niet zichtbare deel was bij mij reeds afgebroken. Neem eerst het goede deel over op papier en draai daarna de hoofdband om. Nu kan het ontbrekende deel worden ingevuld, de hoofdband is immers symmetrisch. Van belang is dat beide einden, welke met schroefjes aan de hoofdtelefoon wordt bevestigd, nog intact zijn. Deze einden zijn later nog nodig.

De gebruikte mal voor de HP-1 hoofdtelefoon hoofdband
  De uiteindelijk gebruikte mal, klik op het plaatje voor een vergroting. Het gebruikte papier is millimeter papier. Ik heb genoteerd wat precies een centimeter breed is, zorg ervoor dat dit ook precies een centimeter is als deze op papier wordt afgedrukt.  


Jeroen Besseling, couture in leer, Fnidsen 68, 1811 NH  Alkmaar
Wat we laten doen
Ik heb heel lang zitten puzzelen en experimenteren met allerlei materiaal, maar geen ervan voldeed. Ik zocht naar een oplossing met in gedachte het soepele leer van de originele HP-1 hoofdband. Dat bleek een fout uitgangspunt. Jeroen Besseling, couture in leer, Fnidsen 68, 1811 NH  Alkmaar Door toeval ben ik in contact gekomen met een klein bedrijfje dat al heel lang bezig is met leer en mode. Het aardige van dat soort kleine bedrijfjes is dat achter de gevel vaak groot vakmanschap huist en bij dit bedrijfje was dat niet anders. Jeroen Besseling, eigenaar van het gelijknamige bedrijf aan het Fnidsen 68 in Alkmaar, begreep direct mijn probleem. Er waren zelfs meerdere oplossingen. Uit de vele leersoorten hebben we uiteindelijk gekozen voor Japanse Rund, een heel zachte leersoort. Voor de stijfheid heeft Jeroen twee delen uitgesneden en deze op elkaar geplakt en vervolgens aan elkaar genaaid. Omdat in het pand ook de juiste machines stonden was het project in een mum van tijd geklaard. Onderstaand een fotoreportage van hoe een en ander is gegaan, klik eventueel op het plaatje voor een vergroting.


detailopname van Japanse Rund uitsnijden van de mal schoonsnijden van de mal stukken leer worden bij de maatvoering van de mal gezocht detailopname van de mal op de stukken leer

Jeroen gebruikt een chirurgisch mes voor het snijden omdat de mesjes en heel scherp zijn en snel te vervangen. Op de andere pagina over de HP-1 staat een soortgelijke afbeelding, deze messen werken ook, maar voor het snijden in leer is het aan te raden om een "vers" ongebruikt mes te nemen. Als het mesje niet scherp genoeg is loop je de kans dat bij het snijden rafels ontstaan of dat de snede niet mooi is. Als eerste wordt de mal ruw uit het papieren vel gesneden en daarna wordt de mal schoongesneden, dat wil zeggen, precies langs de lijn. Vervolgens worden uit de grote vellen leer twee geschikte stukken gekozen en uitgesneden. De mal wordt gebruikt als maatvoering.

met de mal wordt het leer op maat gesneden met de mal wordt het leer op maat gesneden de scherpere rondingen worden apart op maat gesneden de scherpere rondingen worden apart op maat gesneden de posities van de schroefgaatjes worden aangebracht

Nadat beide delen op elkaar geplakt zijn wordt in één keer de twee helften van de hoofdband met behulp van de mal uit de twee stukken leer gesneden. Deze methode garandeerd dat beide delen exact gelijk zijn. Eerst worden de lange zijden uitgesneden, de scherpe rondingen worden daarna passend gemaakt. Als laatste worden de posities van de schroefgaatjes voor de bevestiging aangebracht.

de randen worden vakkundig gestikt de randen worden vakkundig gestikt de scherpere rondingen worden op handbediening gestikt controle van het stiksel mal en hoofdband naast elkaar

De beide delen worden nog met een stiksel aan elkaar gehecht. De uiteinden van de hoofdband zijn even lastig. Op dit punt is het beter de naaimachine even met de hand te bedienen. Het eindresultaat is identiek aan de mal. Op de achtergrond nog de stukken leer waar de hoofdband uit is gesneden.

Wat we zelf doen
De hoofdband is klaar, maar kan nog niet definitief gemonteerd worden. De oude hoofdband moet nog gebruikt worden voor de einden, deze moeten dus nog helemaal intact zijn. Met behulp van een batterij type C wordt op de uiteinden een markeringsstreep gezet. Met een scherpe schaar langs de markering de twee einden afknippen.

een batterij, type C, wordt gebruikt als mal close-up van het af te knippen deel twee identieke geleiders met een priem de gaatjes oprekken schroefjes tijdelijk gemonteerd

Door nu de twee stukjes op elkaar te leggen kunnen deze met de schaar aan elkaar gelijk worden gemaakt. Neem een van de schroefplaatjes welke bij het demonteren met de schroefjes is losgekomen. Met een priem kan voorzichtig met behulp met een van de plaatjes de gaatjes in het leer worden opgerekt. Monteer nu het plaatje en de schroefjes zonder deze al op de houder te bevestigen. Dit voorkomt problemen bij de montage omdat de gaatjes niet gevonden kunnen worden.

detail met plaatje, geleider en twee schroefjes hoofdband gereed voor montage in de hoofdtelefoon detail na montage van de hoofdband in de hoofdtelefoon detail van werking geleider werking van de hoofdband zichtbaar gemaakt

Neem nu een van de aangepaste einden van de originele hoofdband en monteer deze tussen een van de plaatjes en het leer van de hoofdband. De knik moet naar binnen wijzen, zie de afbeelding(en). Monteer opnieuw de schroefjes, maar draai deze nu zover in dat deze net voelbaar zijn aan de andere kant van de leren hoofdband. Als beide einden zijn gemonteerd kan het geheel worden afgemonteerd. Zet één van de einden op de instelschuifknoppen en draai voorzichtig de schroefjes met een passende schroevendraaier vast. Let erop dat de schroefjes niet te vast worden aangedraaid omdat dit het schroefdraad zal beschadigen. Doe dit ook met de andere zijde. De functie van de aangepaste einden is goed zichtbaar in het laatste plaatje (hoofdtelefoon op kunsthoofd).
Yamaha HP-1 op de behuizing van een Yamaha CA-400
Het eindresultaat
Het eindresultaat mag er zijn. De nieuwe hoofdband is een volwaardige zeer mooie vervanger van de originele hoofdband. Ook de stijfheid in de breedte van de band is zeer goed. In de lengterichting bolt de hoofdband uit zichzelf mooi richting de metalen beugel, gewoon perfect. Tijdens het dragen zorgen de oude aangepaste einden ervoor dat de krachten goed worden verdeeld en dat de plaatjes niet worden belast. Al met al een oplossing waar niet meer naar behoeft te worden omgezien.

Copyright © 2005- - Webmaster: Joop Nijenhuis Verwijder de getallen en/of streepjes voor een werkend adres. Teksten, tekeningen, foto's en plaatjes mogen niet worden gewijzigd, vermenigvuldigd, door derden of voor commerciële doeleinden worden gebruikt zonder schriftelijke toestemming van de auteur.
Deze pagina is gemaakt in eComStation® met WebWriter/2 v1.2. Herzien op 1 februari 2015

logo Total Validator Valid HTML 4.01 Transitional ga naar menu