HOME De Stichting Nieuws Foto's Gastenboek Links Jaar van het Religieus Erfgoed
5 oktober 2008

Boekpresentatie en speurtocht naar religieus erfgoed op 10 oktober


Activiteiten in het Jaar van het Religieus Erfgoed

In het kader van het Jaar van het Religieus Erfgoed 2008, organiseert de Stichting “St Joseph Blijft!” op vrijdag 10 oktober twee evenementen om het religieus erfgoed van Dongen en de St. Josephkerk in het bijzonder, onder de aandacht te brengen.

De stichting zet zich al lange tijd in om het belang en de waarde van religieus erfgoed duidelijk te maken. Dit is ingegeven doordat de St. Josephkerk in Dongen, ondanks de status van beschermd monument, met sloop wordt bedreigd. Hiermee zou een belangrijk en beeldbepalend stuk religieus erfgoed voor Dongen verloren gaan.


Boekpresentatie in de Oude Kerk aan de Kerkstraat in Dongen

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het boek ‘Honderd en één’ over de St. Josephkerk in Dongen. De presentatie van het boek en het aanbieden van het eerste exemplaar aan burgemeester Dirven, zal plaatsvinden op 10 oktober om 20.00 uur in de Oude Kerk aan de Kerkstraat te Dongen. Iedereen is van harte welkom om deze presentatie bij te wonen!

Professor A.J. Bijsterveld zal een bijdrage leveren aan de boekpresentatie met een inleiding over de St. Josephkerk als huis van alle eeuwen. Dr. Bijsterveld is bijzonder hoogleraar Cultuur in Brabant aan de Universiteit van Tilburg en een bevlogen spreker.

Landelijk hebben gemeentes te maken met lege kerkgebouwen. Dit plaatst gemeentebestuurders voor de keuze tussen sloop en herbestemming. Twee bestuurders van Brabantse gemeentes die net als Dongen worden geconfronteerd met sluiting en bedreiging van het religieus erfgoed krijgen het tweede en het derde exemplaar van het boek uitgereikt.

Dankzij subsidie van de provincie Noord-Brabant, het Prins Bernard Cultuurfonds en financiële bijdragen van bedrijven en particulieren, werd realisatie van het boek mogelijk. Vrijwilligers hebben met medewerking van deskundigen het boek tot stand gebracht. Zo zijn er tientallen Dongenaren voor het boek geïnterviewd en geeft het boek een impressie van het kloppend hart dat de St. Josephkerk voor de wijk Achterberg is geweest. Het is een karakteristiek gebouw dat velen nog dagelijks inspireert.

Ruim 300 exemplaren werden reeds bij voorinschrijving door Dongenaren besteld. Na 10 oktober is het boek voor €15,- te koop bij Bruna Dongen (Hoge Ham 154) en het Dongha Museum (Kerkstraat 33)
En op de volgende adressen: Oranjeplein 48, Biezen 34 en St. Josephstraat 103 in Dongen.


Speurtocht naar religieus erfgoed in Dongen

Voorafgaand aan de boekpresentatie is er een speurtocht voor kinderen uit Dongen, Dongen-Vaart en ’s Gravenmoer. Van bijna alle basisscholen uit Dongen zal groep 8 op vrijdagmiddag 10 oktober van 12.30 uur tot 15.00 uur aan dit project deelnemen. Aan de hand van een kaart wandelen en fietsen zij langs plaatsen van religieus en historisch belang en doen ze hierover kennis op. De Stichting “St Joseph Blijft!” heeft deze speurtocht georganiseerd in samenwerking met onder andere het Dongha museum.

Bij religieus erfgoed in Dongen zal menigeen direct denken aan de kerkgebouwen, het Klooster of de Vredeskapel. Veel locaties zullen voor de kinderen zijn opengesteld. De stichting heeft echter meer dan honderd punten in de gemeente gevonden met historische, religieuze waarde. Soms zichtbaar, soms minder zichtbaar. De basisschoolkinderen zullen ervaren dat ook op plaatsen waar je het niet zou verwachten, de geschiedenis voor het oprapen ligt. Als zij de speurtocht tot een goed einde brengen wacht hen terug op school een bijzondere verrassing.

[terug naar boven]



8 mei 2008
Boek over de St. Josephkerk


In oktober 2008 verschijnt een boek over de Dongense St. Josephkerk, precies honderd en een jaar nadat dit gezichtsbepalende gebouw werd gebouwd. Het Jaar van het Religieus Erfgoed 2008 en het honderdjarige bestaan zijn aanleiding voor dit rijk geïllustreerde boek met honderden fullcolour en zwart-wit foto’s.

Honderd jaar lang belevenissen van mensen rondom de St. Josephkerk. Persoonlijke verhalen, interviews met Dongenaren en honderden foto’s brengen de geschiedenis van dit bijzondere gebouw tot leven. Generaties groeiden op in de schaduw van het kerkgebouw, gingen hier naar de kerk, trouwden en rouwden er. Verhalen ook over de bouw van de kerk, beschietingen tijdens de tweede wereldoorlog en de uitbreiding van de kerk inmiddels ook al weer vijftig jaar geleden.

Gerrit Louwe verricht al ruim 20 jaar onderzoek naar het oeuvre van architect Van Groenendael en laat de lezer kennismaken met alle kerken die van Groenendael bouwde in zijn neogotische periode. Een niet eerder gepubliceerd overzicht, wederom rijk geïllustreerd met foto’s van veelal reeds verdwenen kerken.

Velen zullen de Josephkerk ook kennen van de aanhoudende strijd rond haar voortbestaan sinds de kerk aan de eredienst is onttrokken en de status van gemeentelijk monument verwierf. Een dertiental architecten, ontwikkelaars en investeerders geven hun visie op een haalbare herbestemming. Inspirerende plannen die laten zien dat leegstand het begin kan zijn van een nieuwe toekomst met behoud van de architectuur, het vertrouwde oriëntatiepunt en de levende herinnering.

Mocht u zelf nog een persoonlijke ervaring met de Josephkerk hebben of foto’s van het kerkgebouw of van een bijzondere gebeurtenis neem dan contact op met Bert Gommers, tel. 0162-314473. Foto’s worden desgewenst door de redactie bij u aan huis gescand en behoeven dus niet te worden uitgeleend.

Het wordt een boekwerk dat zonder meer past in de boekenkast van elke Dongenaar, al dan niet voor of tegenstander het behoud van dit Dongense monument.
Het boek wordt mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de Provincie Noord- Brabant.

Op onderstaande link vindt u een formulier waarmee u zich kunt voorintekenen voor het Boek St. Josephkerk Dongen. Via deze voorinschrijving kunt u een of meer exemplaren tegen een gereduceerde prijs bestellen.

U kunt dit op twee manieren doen:
  1. Door het Word-document te downloaden en het ingevuld per e-mail te retourneren aan: stjosephblijft@hetnet.nl
  2. Door het Word-document uit te printen en ingevuld te zenden aan of in de bus te doen bij het Secretariaat: B. Gommers, Biezen 34, 5104 KC Dongen
Download hier het reserveringsformulier.

Reservering is mogelijk tot 1 september 2008


[terug naar boven]



Op dinsdag 29 januari bereikte ons het bericht dat Wim Sprangers gevallen was. Niemand van ons kon bij dat bericht vermoeden dat hij vroeg in de ochtend van 1 februari zou overlijden.
Wij zijn verrast, te neergeslagen, maar ook zeer dankbaar.


In de afgelopen vele vergaderingen en ontmoetingen mochten wij hem leren kennen als een integer, evenwichtig met iedereen begaan mens. Belangstellend, met een eerlijke, duidelijke visie, maar daar waar het kon, ruimte latend voor iedereen.
Hij deed dat met een groot hart.
We verliezen in hem een bijzonder en veelzijdig mens.
Wij, als leden van de stichting zijn dankbaar hem in ons midden gehad te hebben en verliezen vooral een vriend. Hij trok met ons op om voor iedereen nu en in de toekomst in Dongen het goede te behouden.
Samen zullen wij ons in zijn geest blijven inzetten.

In grote dankbaarheid zullen we aan hem blijven denken.

We wensen zijn vrouw en familie veel sterkte en steun aan elkaar.

Stichting St.Joseph Blijft!
December 2007
Met 2008 in het vooruitzicht wordt teruggeblikt op het voorbije jaar en verschijnen in de kranten diverse artikelen met aandacht voor de St. Josephkerk. Hieronder volgt een kleine selectie:


Bron: Brabants Dagblad van 28 december 2007



Artikel uit het Brabants Dagblad van 31 december 2007: "Bisdom blijft tegen hergebruik kerk"

Artikel uit BN/De Stem van 20 december 2007: "De St. Josephkerk staat er nog jaren"

Artikel uit Brabant Cultureel, december 2007: "Toekomst religieus erfgoed nog niet gewaarborgd Leven van kerk en klooster"


[terug naar boven]



21 december 2007
Vermelding op Website Taskforce Toekomst Kerkgebouwen
Op de website www.toekomstkerkgebouwen.nl van de landelijke Taskforce Toekomst Kerkgebouwen wordt de st. Josephkerk uitgelicht als een van de meest bedreigde kerkgebouwen in Nederland. De site biedt bovendien veel informatie over de bedreiging in het voortbestaan van kerkgebouwen en de mogelijkheden voor burgers, overheden en kerkgenootschappen om bedreigingen om te zetten in kansen.


[terug naar boven]



27 november 2007
Provinciale weg-subsidie blijkt geen sta in de weg bij behoud kerk
De provincie heeft een subsidie in het vooruitzicht gesteld voor de voltooiing van de centrumring in 2008 over de st. Josephlocatie. In de subsidievoorwaarden wordt rekening gehouden met de mogelijkheid dat de kerk behouden blijft.
De provincie stelt zich positief op voor behoud van de st. Josephkerk als monument en landmark in het landschap. Voor herbestemming werden in 2005 al potentiële provinciale subsidies beschikbaar gesteld, en in 2006 werden de acties voor behoud van de kerk nadrukkelijk door gedeputeerde W. Luijendijk onder de aandacht gebracht op het symposium “kansen voor kerken en klooster” in Breda. (zie voorgaand in deze nieuwsrubriek)


[terug naar boven]



Oktober 2007
Bedreigde gebrandschilderde ramen Josephkerk onder de aandacht in “Verliefd op glas”
In het kader van Dongen uit de kunst heeft in de oude JAL-fabriek een tentoonstelling plaats van de Dongense glaskunstenaar Jan Willemen (1912-1984). Het evenement trekt over de 1000 bezoekers uit heel Nederland. Willemen realiseerde dan ook gebrandschilderde ramen in binnen- en buitenland. Zijn meest vermaarde werk bevind zich in de Katharinakerk te Hoogstraten. Op de tentoonstelling is ook aandacht voor het bedreigde werk van deze bekende Dongenaar, zoals de ramen in de st. Josephkerk die volgens het gemeentelijke sloopbesluit met het gebouw mee kapotgeslagen mogen worden. Alleen de kleine raampjes in de doopkapel zouden nog bewaard moeten blijven. “Dongen UIT de kunst”, krijgt zo wel een heel letterlijke betekenis.


Het St. Jozefraam is een van de bedreigde ramen in de St. Josephkerk. Het is een van Willemens vroegste werken (1948). Het bovenste donkere deel dateert nog uit deze tijd. Het onderste gedeelte werd op initiatief van de kunstenaar in 1960 opnieuw uitgevoerd in een lichtere kleurstelling omdat de kerk als geheel door de verbouwing in 1958 een lichte uitstraling had gekregen!

Artikel uit het Weekblad voor Dongen: "Heemkundekring De Heerlyckheit pakt uit met drie weekenden durend project over Jan Willemen."


[terug naar boven]



30 september 2007
St. Josephkerk 100 jaar!
Precies 100 jaar geleden werd de St. Josephkerk ingewijd. Een gedenkwaardig moment om niet ongemerkt voorbij te laten gaan. De kerk wordt versierd met bomen met bloemen, ballonnen en een spandoek. Honderden foto’s op twee houten borden vertellen het verhaal van de bewogen geschiedenis van het gebouw en de plaats van het gebouw in het leven van duizenden Dongenaren bij geboorte, trouw en rouw.


Het spandoek wordt op de kerk bevestigd.



100 jaar St. Josephkerk zichtbaar voor de kerk



Borden met foto’s die verhalen over 100 jaar St. Josephkerk nog in de werkplaats.


"Gezien in Dongen" uit het Weekblad voor Dongen van 4 oktober 2007

Artikel uit BN/DeStem van 29 september 2007: "Stichting herdenkt 100 jaar St Joseph"


[terug naar boven]



17 juli 2007
Gemeente handhaaft vergunning voor sloop gemeentelijk monument.
Ondanks de beide negatieve adviezen van de gemeentelijke monumentencommissie en de bezwaren van de stichting, omwonenden en landelijke organisaties als de Task Force Toekomst kerkgebouwen en het Cuypersgenootschap gaat de gemeente Dongen mee met het advies van de gemeentelijke bezwaarschriftencommissie om de vergunning voor sloop van het monument intact te laten.

De gang naar de rechter is hiermee onvermijdelijk geworden. Stichting St. Joseph blijft! en het Cuypersgenootschap tekenen gezamenlijk beroep aan. Ook omwonenden hebben bij de rechtbank van Breda beroep aangetekend.


Bron: BN/DeStem 21 juni 2007 (klik voor vergroting)



Bron: BN/DeStem 3 juli 2007 (klik voor vergroting)


[terug naar boven]



6 juli 2007
Gotenactie
Als gevolg van de weigering tot het verrichten van klein onderhoud door de eigenaar van het monument, de gemeente Dongen, zijn de goten ernstig vervuild. Vergaarbakken en hemelwaterafvoeren zitten verstopt. Vrijwilligers besluiten dit niet langer aan te zien en zetten in op een grote schoonmaak. Met ladders en emmers trekken ze ten strijde tegen bladeren en duivenkadavers die de waterafvoer belemmeren. Amper 3 uur later zijn alle bereikbare goten weer schoon en wordt bij bier en warme saté nagepraat.


Vrijwilligers maken de goten schoon die erg vervuilt zijn geraakt door gebrek aan klein onderhoud.

[terug naar boven]



28 juni 2008
Woningbouwvereniging sluit raamovereenkomst maar blijft neutraal.
DWV Woningcorporatie heeft met de gemeente Dongen een raamovereenkomst gesloten voor de bouw van het nieuwe cultureel centrum op de St. Josephlocatie. In een toelichting op de overeenkomst geeft de woningbouwvereniging nadrukkelijk aan zich hiermee niet uit te spreken voor sloop van de St. Josephkerk. De overeenkomt laat beide mogelijkheden open. Nadrukkelijk wil men zich afzijdig houden in de discussie voor of tegen behoud van het monument. Wel is met de overeenkomst duidelijk dat de DWV het nieuwe centrum zal bouwen en voor bijna de helft van de kosten meefinanciert.

Artikel uit BN/DeStem van 27 juni 2007: "Dongen en DWV tekenen contract"

Artikel uit het Weekblad voor Dongen van 28 juni 2007: Gemeente en DWV ondertekenen raamovereenkomst voor nieuw Multi Functioneel Centrum


[terug naar boven]



6 juni 2007
Dongen uit de kunst
Als de gemeente het jaar 2007 uitroept tot een kunst- en cultuurjaar onder de slogan “Dongen uit de Kunst” besluit ook de stichting een cultureel evenement te organiseren rond de St. Josephkerk. De gemeente had hiertoe particulieren en organisaties opgeroepen. Helaas verleent de gemeente geen enkele medewerking om een evenement in of om het gebouw te organiseren. Een drive-in bioscoop voor oldtimers, onder de titel “Holywood”, kan op het braakliggend terrein achter de kerk geen doorgang vinden omdat hier de St. Jozefbegraafplaats heeft gelegen. Dit terwijl over deze begraafplaats straks dagelijks honderden auto’s rijden als de centrumring hier is aangelegd.

Artikel uit BN/DeStem van 6 juni 2007: "Drive-in in kerk mag niet doorgaan"


[terug naar boven]



1 februari 2007
Kunstenaar Victor Benckhuijsen komt in actie
Eigenlijk vertolkt hij een grote groep mensen die rekenen op gezond verstand. Mensen die zeggen “wat moeten wij hier tegen doen als de stichting het al niet zou kunnen” Wetend dat het pas te laat is als de kerk weg is en omdat hij niet bij de groep wil horen die later misschien zou moeten zeggen “Had ik er maar iets aan gedaan” komt de kunstenaar in actie. Optimistisch geeft hij aan dat het tij nog te keren is.
Uit brieven, emails en in persoonlijke gesprekken wordt nieuwe hoop geput.

Artikel uit BN/DeStem van 1 februari 2007: "Laatste poging kerk te redden"


[terug naar boven]



16 januari 2007
Gemeente Dongen geeft monumentenvergunning voor sloop van de St. Josephkerk af.
Met dit besluit maakt B&W duidelijk verder te gaan op de ingeslagen weg van sloop. Ze gaat hierbij voorbij aan de interne gemeentelijke adviezen van de monumentencommissie en de zienswijzen die zijn ingediend door bewoners, monumentenorganisaties, de heemkundekring en de stichting ”St Joseph blijft”. De Heemkundekring bij monde van Hans Kimenai herinnert de Dongense gemeenschap en B&W eraan dat er meer dan 10 haalbare plannen lagen die door de Raad en B&W onvoldoende zijn bekeken.

Artikel BN/DeStem van 18 januari: "Sloop Kerk St. Joseph definitief"
Artikel uit het Weekblad voor Dongen van 1 februari: "Reacties op sloop St. Josephkerk
Ingezonden brief uit het Weekblad voor Dongen van 25 februari: "Sint Josephkerk"

Bezwaren tegen vergunning voor sloop van de St. Josephkerk.
Velen tekenen bezwaar aan tegen de monumentenvergunning voor sloop van de St. Josephkerk! Vanzelfsprekend zijn onder de bezwaarmakers omwonenden en Dongenaren die hun vertrouwde uitzicht dreigen te verliezen als sloop van de kerk doorgaat. Ook deskundigen met kennis van het herbestemmen van kerkgebouwen tekenen bezwaar aan evenals de landelijke Task Force toekomst kerkgebouwen. Verenigingen en organisaties die opkomen voor het behoud van monumenten en architectuur zoals het Cuypersgenootschap reageren ook met een bezwaarschrift.
Het bezwaarschift met hierin de formele argumenten tegen het sloopbesluit van de gemeente Dongen van Stichting St. Joseph Blijft! vind u hieronder.

PDF Bezwaarschrift van Stichting St. Joseph Blijft!

[terug naar boven]



18 december 2006
Lichtpuntje voor Dongense Sint-Josephkerk
Maandag 18 december 2006 - DONGEN – De Sint-Josephkerk in Dongen kreeg dit weekend een flinke opsteker. De kerk staat op de nominatie voor sloop, maar de stichting Sint Joseph Blijft zette de kerk zaterdagavond flink in de schijnwerpers.



Burgemeester en wethouders willen het kerkgebouw snel slopen omdat op deze plek een sociaal-cultureel centrum moet komen. De gemeentelijke monumentencommissie van Dongen oordeelde enkele weken geleden opnieuw hard over de sloopplannen van de gemeente. Ze wees de aangevraagde sloop opnieuw resoluut van de hand.

Dat is een steun in de rug van de stichting Sint Joseph Blijft, zegt voorzitter Leo Hamelinck. „Dat was voor ons een lichtpuntje, een echte opsteker. Daarom wilden we op een ludieke manier aandacht vragen voor de kerk. We hopen de gemeente te inspireren er iets mee te doen.“

Zaterdagavond ging het licht aan. „We hebben schijnwerpers geplaatst in de tuinen van omwonenden. De mensen werkten allemaal vrijwillig mee. Dat was heel positief. We kregen ook veel positieve reacties van mensen die erlangs liepen op de terugweg naar huis vanaf de kerstmarkt.“

„Je merkt dat veel mensen murw geslagen zijn. Die horen al 25 jaar dat de kerk weg moet en hebben zich bij die deprimerende gedachte neergelegd. Wij hopen die gedachtengang te keren. Met onze activiteiten hopen we een positief denken tot stand te brengen“, zegt Hamelinck.

De stichting Sint Joseph Blijft zal het komende jaar nog vaak van zich laten horen. „In 2007 bestaat de kerk honderd jaar. Daar schenken we natuurlijk aandacht aan. We blijven positief denken want er liggen zeker nog kansen voor behoud van de kerk“, meent voorzitter Hamelinck.

Bron: BN/DeStem 18 december 2006

[terug naar boven]



15 december 2006
Kerstkaart “Een kansrijk 2007”
Stichting “St. Joseph blijft!” verspreidt 1500 kerstkaarten in de wijde omtrek rond de st. Josephkerk. Ze wenst iedereen een kansrijk 2007 en kijkt vooruit naar het honderdjarig bestaan van het kerkgebouw in 2007.


Voorzijde kerstkaart


Achterzijde kerstkaart


[terug naar boven]



22 november 2006
Gemeentelijke monumentencommissie wijst vergunning voor sloop van de st. Josephkerk voor tweede maal af.

De gemeentelijke monumentencommissie geeft ook op de tweede aanvraag voor monumentenvergunning om de Josephkerk te mogen slopen een negatief advies af. De commissieleden zijn unaniem in hun oordeel dat herbestemming goed mogelijk is en de mogelijkheden hiertoe onvoldoende tot niet door de gemeente zijn benut. De commissie wijst hierbij op de plannen zoals door derden, waaronder de stichting, zijn ingediend maar ook op het schriftelijke aanbod van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg en het Monumentenfonds Brabant om herbestemming financieel mogelijk te maken waarop niet door het college is gereageerd.
De commissie twijfelt in haar advies openlijk of haar oordeel wel serieus wordt genomen door het college van B en W, dit gezien de uitspraken van het college dat een sloopvergunning zonder meer verleend zal worden en het onbeantwoord laten van vragen vanuit de commissie.



[terug naar boven]



Oktober 2006
Nationale monumentenorganisaties tekenen protest aan!

Uit heel Nederland komt protest op de tweede sloopaanvraag. Naast de stichting, en de heemkundekring heeft ook de landelijke taskforce toekomst kerkgebouwen een zienswijze ingediend. Ook de Bond Heemschut ( www.heemschut.nl ) en het Cuypersgenootschap ( www.cuypersgenootschap.nl ) twee landelijk opererende monumentenorganisaties hebben protest aangetekend.
Ook diverse burgers, omwonenden en deskundigen hebben een zienswijze ingediend.

Voor de inhoud van de zienswijzen kunt u de onderstaande pdf-bestanden bekijken.

PDF zienswijze stichting St. Joseph blijft!
PDF zienswijze heemkundekring De Heerlyckheit Dongen
PDF zienswijze Taskforce Toekomst Kerkgebouwen
PDF zienswijze Hans Verhulst.


[terug naar boven]



12 oktober 2006
Gemeente Dongen dient voor een tweede maal een sloopaanvraag in!

Tot grote teleurstelling van de stichting “St Joseph blijft!” en zonder iets te hebben gedaan met het negatieve advies van de eigen gemeentelijke monumentencommissie heeft de gemeente Dongen een nieuwe aanvraag voor monumentenvergunning gedaan om de Josephkerk te mogen slopen.
De toezegging bij het terugtrekken van de eerste sloopaanvraag om een bouwhistorisch onderzoek te verrichten en deze deel uit te laten maken van de aanvraag is niet nagekomen!
Sterker nog, zonder enig respect voor inspraak en procedures heeft het college van B en W op voorhand al aangekondigd de vergunning te zullen verlenen! In de begrotingskrant van 26 oktober staat bijvoorbeeld vermeld: “Hiervoor wordt nog een nieuwe monumentevergunning ten behoeve van de sloop afgegeven.” Schijndemocratie dus?

[terug naar boven]



31 mei 2006
Overhandiging van een poster aan de burgemeester van Dongen.



Klik hier voor de fotoreportage van de overhandiging

Op 31 mei 2006 werd door leden van stichting St. Joseph blijft! bij gelegenheid van het begin van de ambtsperiode van de nieuwe Dongense burgemeester Dirven een kamerbrede poster aangeboden. De stichting houdt zich bezig met het behoud en het zoeken naar een herbestemming van de st. Josephkerk, een gemeentelijk monument met een onzekere toekomst.

De stichting wil de burgemeester hiermee een inspirerende start toewensen van haar werkzaamheden voor de Dongense samenleving. Een wijde blik op een prachtig dorp.


Dongen, een compleet plaatje

Dongen van ver en dichtbij.
Een skyline met groen op de voorgrond en een dorp aan de horizon. Boven de bebouwing de kerken, watertoren en molen.
De landmarks als oriëntatiepunten ook in het straatbeeld. Temidden van prachtig gerestaureerde monumentale panden en fris groen. Monumenten van de leerindustrie waar in gewoond wordt, een klooster verbouwd tot advocatenkantoor. Een watertoren verbouwd tot kantoor, een herberg tot woonhuis. Waar het goed wonen, werken en recreëren is. Een compleet plaatje waar ieder gebouw, ieder plekje zijn eigen plaats in neemt, een visitekaartje! Een eigen verbondenheid, gebondenheid. Stichting St. Joseph Blijft! bied u deze wijde blik op Dongen aan. Een compleet plaatje, een kostbaar erfgoed, een blik in de toekomst.


[terug naar boven]



18 april 2006
College van B en W verdaagt de behandeling van de aanvraag voor sloop van de Josephkerk.

Het college besluit gebruik te maken van de wettelijke mogelijkheid tot 8 weken verlenging om de aanvraag voor sloop van de Josephkerk binnen de gemeentelijke monumentenverordening te behandelen. Uitspraak wordt hiermee uiterlijk 19 juni 2006.

[terug naar boven]



15 maart 2006
Monumentencommissie doet uitspraak: Kerk mag niet gesloopt worden!

Op 15 maart 2006 wordt de aanvraag tot sloop van het kerkgebouw binnen de gemeentelijke monumentenverordening behandeld in de gemeentelijke monumentencommissie. Deze commissie adviseert het college van B en W bij bijvoorbeeld het aanwijzen van gebouwen op de monumentenlijst en het verlenen van bouwvergunning.
Omdat de St. Josephkerk een gemeentelijk monument is moet de commissie advies geven of de sloopaanvraag al dan niet verleend moet worden.

De monumentencommissie geeft een negatief advies af. Dat wil zeggen dat ze van mening is dat de kerk niet gesloopt mag worden.
Het advies is met de volgende redenen omkleed (citaat):
-Het hier een gemeentelijk monument betreft, en de monumentale status niet ter discussie staat.
-Het is ook niet aantoonbaar dat bij behoud van het kerkgebouw een remmende of opschortende werking uitgaat van de ontwikkeling van de st. Josephlocatie (o.a. de sluiting van de centrumring, het realiseren van een sociaal cultureel centrum en het realiseren van woningbouw)
-Er geen noodzaak is aangetoond die het maatschappelijk belang van een gemeentelijk monument overstijgt, om tot een onomkeerbaar besluit als sloop te komen.
-Een deel van passages van de ingediende zienswijzen kan worden onderschreven, zonder daarbij (hier en nu) gedetailleerd in te gaan op de inhoud daarvan of op aangehaalde juridische of procedurele stellingen)
-Het college van B&W had de gemeenteraad moeten informeren dat het hier een gemeentelijk monument betreft waarvoor geen aanwijsbare redenen zijn om tot sloop van dit gebouw te komen.
-Sloop van het gebouw is in strijd met het vastgestelde beleid; te noemen: structuur-visie plus en de aanwijzing tot gemeentelijk monument.
-Heroverweging van de keuze om nieuwbouw te plegen voor het sociaal cultureel centrum.
-indien noodzakelijk, nieuwe bestemming(en) te zoeken


Daarbij adviseert ze het college om de gemeenteraad te overtuigen dat het ook anders kan.

Klik hier voor het artikel uit BN/De Stem van 17 maart 2006: “Josepherk Dongen niet van monumentenlijst”

[terug naar boven]



Maart 2006
Stichting St. Joseph Blijft! heeft eigen logo.

Nadat de stichting bijna 2 jaar bestaat heeft ze nu ook haar eigen logo. Het logo is ontworpen door grafisch ontwerper Marcel d’Anjou en laat de twee gezichten van het kerkgebouw zien. Het silhouet van kerk uit 1907 met hierbinnen het silhouet van de voorzijde van de kerk uit 1958.


[terug naar boven]



16 februari 2006
Gemeenteraad stemt in met raadsvoorstel: St Josephkerk moet wijken voor nieuwbouw.

Ondanks het rammelende raadsvoorstel, een onbruikbare second opinion en een keiharde prijsgarantie van een aannemer met expertise en ervaring in het herbestemmen van kerken tot een cultureel centrum blijft de gemeenteraad bij sloop.
Klik hier voor het artikel uit BN/De Stem van 17 februari 2006: “Raad blijft bij sloop kerk”

[terug naar boven]



13 februari 2006
Behoud St. Josephkerk mogelijk:
Offerte met prijsgarantie van Van der Pas- bouwgroep


Van der Pas bouwgroep, Luijten Smeulders architecten, installatiebedrijf De Bont, installatiebedrijf Van Hees en glas en lood atelier Van Alphen brengen een offerte met prijsgarantie uit voor de bouw van een nieuw cultureel centrum met behoud van het gehele kerkgebouw voor 8.785.000 Euro, hetzelfde bedrag als in het raadsvoorstel voor nieuwbouw wordt gerekend.
In de offerte wordt uitdrukkelijk het basisprogramma van eisen van toepassing verklaard, dus een zuiverder Appels met Appels vergelijking is niet mogelijk. Gemeente, sociaal-culturele instelling en voorvechters van behoud van de st. Josephkerk kunnen tevreden zijn!

[terug naar boven]



10 febuari 2006
Second opinion Basalt bouwadvies B.V.: niet cijfermatig onderbouwd!

Basalt bouwadvies B.V. komt op verzoek van de gemeenteraad met een second opinion. Nieuwbouw blijkt 1 miljoen duurder dan het raadsvoorstel van het college van B en W voorrekent. De cijfers van st. Joseph blijft! zijn volgens Basalt tenminste 1,5 miljoen te laag berekend.

Het rapport Basalt wordt vanwege de gevoeligheid van de cijfers niet openbaar. Leden van de SP-fractie krijgen het rapport na enkele dagen vertrouwelijk ter inzage. Een financieel specialist bestudeert de achterliggende berekening en concludeert (bron: raadvergadering 16 februari 2006):
1) de berekening voor nieuwbouw is gebaseerd op een elementenraming. In dit stadium is dit niet mogelijk omdat een schetsontwerp voor nieuwbouw nog ontbreekt……..Is er dan toch al een nieuwbouwplan gemaakt waar de raad nog niet van weet? Cijfermatig blijkt de nieuwbouwberekening verder in orde te zijn.
2) er blijkt geen enkele cijfermatige onderbouwing te zijn voor de behoudsvariant. De conclusie dat deze kosten hoger zijn dan st. Joseph blijft! beweerd zijn dus op lucht gebaseerd!!!
“Appels met Peren” dus, om bij de beeldspraak te blijven.

[terug naar boven]



7 februari 2006
Stichting St. Joseph blijft weerlegt de reactie van Royal Haskoning over het rapport “Appels met appels”

Middels een raadsinformatiebrief geeft de stichting haar reactie op de bewering van Royal Haskoning dat de kosten in de notitie “Appels met appels” niet stroken met de werkelijkheid. Volgens Haskoning moeten de kosten voor behoud van de kerk met 2,1 miljoen worden verhoogd.
In deze raadsinformatiebrief wordt de reactie van Royal Haskoning weerlegd, waarbij duidelijk wordt dat Haskoning vooral slecht geïnformeerd was over de inhoud van het rapport “Appels met appels”.

[terug naar boven]



1 februari 2006
Zienswijzen tegen sloopaanvraag.

Op de sloopaanvraag van het kerkgebouw binnen de monumentenverordening komen diverse zienswijzen binnen. Zowel van particulieren als van organisaties. De heemkundekring De Heerlyckheit Dongen dient een 15 pagina’s dikke zienswijze in die u vanwege de uitvoerige onderbouwing integraal ook op deze website terugvindt.
Tevens kunt u hier de zienswijze van de stichting nalezen.
Het woord is nu aan het college van B en W, die de inhoud van de zienswijzen in haar besluit moet meewegen.

PDF zienswijze stichting St. Joseph Blijft, d.d. 1 februari 2006

PDF zienswijze heemkundekring De Heerlyckheit Dongen, d.d. 1 februari 2006

[terug naar boven]



Januari 2006
Steun van landelijke Taskforce Kerkgebouwen.



Klik hier voor de brief van Rob Wolters gericht aan de gemeente Dongen: "Dongen in de schijnwerpers"

[terug naar boven]



26 januari 2006
Provincie Noord-Brabant steunt openlijk de strijd voor het behoud van de st. Josephkerk

In de grote kerk van Breda vindt op 26 januari het symposium: “Kansen voor kerken en kloosters” plaats. Het symposium wordt georganiseerd door het Monumentenhuis Brabant met als doel de problematiek rond de leegkomende kerken en klooster en hun betekenis voor dorpen en steden onder de aandacht te brengen bij met name gemeentebesturen. Na afloop werd de “Verklaring van Breda” aangenomen waarin overheid en instanties verklaren zich gezamelijk voor het religieus erfgoed in de provincie in te zetten. Oud-commissaris van de koningin Houben zit het symposium voor. Op het symposium geven belangrijke sprekers hun visie op de problematiek, waaronder:
commissaris van de koningin May-Weggen,
oud-directeur van de rijksdienst voor de monumentenzorg prof. Asselbergs,
hoogleraar cultuur in Brabant prof. Arnoud-Jan Bijsterveld,
en herbestemmingspionier en architect dr. Egbert Hoogenberk

Velen voeren in hun betoog de situatie rond de Dongense Josephkerk als voorbeeld aan.
Als laatste spreker komt Wim Luijendijk, gedeputeerde voor Cultuur van de provincie Noord-Brabant aan het woord. Hij roept Ranko en Roger Hamelinck op het podium en roemt hun vanwege hun inzet in de strijd voor de st. Josephkerk en bied hen het eerste exemplaar aan van de brochure “Schatten van Brabant”

Ranko en Roger Hamelinck worden op het podium geroepen door gedeputeerde Wim Luijendijk van de provincie Noord-Brabant voor hun inzet voor behoud van de st. Josephkerk. Vlnr oud-commissaris van de koningin Mr. Frank Houben, Ranko Hamelinck, Roger Hamelinck en Wim Luijendijk



[terug naar boven]



26 januari 2006

Raadsbrede commissievergadering geeft nieuwe hoop voor behoud!

Klik hier voor het artikel uit BN/De Stem van 27 januari 2006: "Onderzoek cijfers St. Joseph"

[terug naar boven]



24 januari 2006

Presentatie notitie “Appels met appels” De financiële onderbouwing van het raadsvoorstel van het college van B en W wordt vergeleken met geactualiseerde cijfers van stichting “st. Joseph blijft!” Herbestemming blijkt opnieuw goedkoper!



Klik hier voor het rapport "Appels met appels" (PDF)

Klik hier voor het artikel uit BN/De Stem: "Een mooie vrouw kost ook geld"

[terug naar boven]



20 januari 2006

Oproep!

Laat uw mening horen aan het gemeentebestuur nu ze een aanvraag heeft ingediend om haar gemeentelijk monument te slopen.
Tot en met 2 februari kunt u het college van Burgemeester en wethouders duidelijk maken waarom U vind dat de St. Josephkerk niet gesloopt mag worden. Hiervoor kunt u een brief sturen naar:
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dongen
Postbus 10153
5100 GE Dongen


Vermeld in uw brief dat u uw zienswijze geeft op de aanvraag voor vergunning als bedoeld in artikel 5 van de Monumentenverordening van de gemeente Dongen 1997 met betrekking tot het beschermde monument St. Josephstraat 116 te Dongen (voormalige St. Josephkerk). De vergunning heeft betrekking op het slopen van het kerkgebouw.



[terug naar boven]



22 september 2005

Gemeenteraad neemt ondanks alternatieven besluit tot sloop van de St. Josephkerk

[terug naar boven]



1 juli 2005 tot 22 september 2005

Advertentiecampagne van de heemkundekring “De Heerlyckheit Dongen”: De Nederlandse bouwwereld dient plannen tot herbestemming van het kerkgebouw in binnen de voorwaarden gesteld in het raadsbesluit van 31 maart 2005



Klik hier voor het artikel uit BN/De Stem van 13 september 2005: "Presentatie plannen voor behoud kerk"

[terug naar boven]



14 september 2005

Presentatie haalbaar plan ontwikkeld door stichting “St. Joseph blijft!” en bouwteam “De Poorten”



Klik hier voor de details van het plan (PDF)

[terug naar boven]



31 maart 2005

Angst voor meerkosten bij behoud. Gemeenteraad kiest in principe voor nieuwbouw!



[terug naar boven]



2005

Leden van de werkgroep verrichten diverse onderhoudswerkzaamheden aan het kerkgebouw. Ook worden de glas in loodramen met gaas tegen vandalisme beschermd.

Klik hier voor de foto’s van de werkzaamheden

[terug naar boven]



19-11-2004

Jongstleden zaterdag werd in de Oude Kerk onder toeziend oog van de drie Dongense wethouders, een groot deel van de Raad en vele tientallen andere belangstellenden, de rapporage van de Stichting "St. Joseph blijft!" gepresenteerd. Deze rapportage is de uitkomst van het grondige onderzoek dat de stichting heeft verricht naar de mogelijkheden tot herbestemming van het St. Joseph kerkgebouw.

Dit uitgebreide en rijk geïllustreerde rapport zal binnenkort voor iedereen van deze website te downloaden zijn, maar het kost wat tijd om dit mogelijk te maken. Daarom is nu wel alvast de samenvatting van het rapport te bekijken.

Een onderdeel van het rapport vormen de zogenaamde FAQs: de "Frequently Asked Questions" oftewel veel gestelde vragen. Hierin wordt een aantal buitengewoon interessante vragen die bij veel mensen leven beantwoord. Deze vragen plus antwoorden zijn als voorproefje op de rest van het rapport ook nu al te bekijken.

Klik hier om de samenvatting te bekijken.

Voor de FAQs klik hier.


[terug naar boven]



08-11-2004

Rapportage Stichting "St. Joseph blijft!" gereed! De Stichting i.o. "St. Joseph blijft!" zal op zaterdag 13 november om 10.00 in de "Oude Kerk", Kerkstraat 56, te Dongen haar rapportage presenteren.

Naar aanleiding van het voorstel van het College van B&W van begin april dit jaar om de St. Josephkerk te slopen, ontstaat de Stichting "St. Joseph blijft!", als een breed initiatief van verschillende Dongenaren. De Stichting stelt zich tot doel het behoud van dit kerkgebouw na te streven door middel van een herbestemming. In dit kader heeft zij een grondig onderzoek verricht naar het St. Josephkerkgebouw en de mogelijkheden tot herbestemming ervan. Dit onderzoek is gebundeld in een rapportage.

Het programma van de presentatie ziet er als volgt uit:
10.00 - 10.30 Ontvangst met koffie
10.30 - 11.00 Inleiding
Computerpresentatie van de onderzoeksresultaten
Gelegenheid tot het stellen van vragen.
De Stichting wil graag een volwaardige gesprekpartner zijn in maatschappelijke en politieke discussies aangaande het bestaansrecht van het St. Josephkerkgebouw. De Stichting hoopt met deze rapportage een bijdrage te kunnen leveren tot een weloverwogen besluitvorming. De Stichting stelt zich hierbij steeds beschouwend en als deskundige studiegroep op.

De Stichting nodigt iedereen van harte uit bij de presentatie van het rapport aanwezig te zijn.
[terug naar boven]



18 oktober 2004
De St. Joseph blijft! - website wordt gelanceerd!

Snel nadat het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Dongen bekend maakte haar medewerking te willen verlenen aan sloop van de St. Josephkerk werd onze Stichting 'St. Joseph blijft!' in het leven geroepen. Met het verschijnen van deze site zetten we een nieuwe stap. We hopen via dit medium een nieuw publiek te bereiken.

Daarnaast vormt deze website een handige weg voor geïnteresseerden om toegang te krijgen tot meer informatie over het St. Josephkerkgebouw en de activiteiten van de Stichting "St. Joseph blijft!". Bekijk ook de reeks mooie foto's van de St. Josephkerk die op de site te vinden is.

Ook biedt deze website de mogelijkheid tot het geven van reacties of het stellen van vragen. Zo ontstaat er dus meer interactie tussen de Stichting en betrokken Dongenaren en alle andere belangstellenden.



De Stichting "St. Joseph blijft!" bestaat niet uit zomaar een stel mensen die koste wat kost de kerk overeind willen houden, maar is een bundeling van vakkennis en knowhow. Daardoor zijn wij in staat een zeer gedegen onderzoek uit te voeren waarbij twee vraagstukken centraal staan:

- Wat is de actuele bouwkundige staat van het kerkgebouw? Wat moet er aan achterstallig onderhoud worden ingehaald? Hoeveel investeringen vergt dit?
- Wat zijn de mogelijkheden tot herbestemming? Is aanpassing van het gebouw voor een nieuwe functie financieel haalbaar? Kan het sociaal-cultureel centrum dat de gemeente op de plaats van de kerk wil bouwen niet ín het kerkgebouw worden gevestigd?
De resultaten van dit omvangrijke onderzoek komen in een rapport te staan dat spoedig verschijnt en op deze website in zijn geheel en voor iedereen zal zijn in te zien.
[terug naar boven]