You can make a translation of this page, if you like
All you have to do is: select and copy a piece of text, paste it in the small textarea of Altavista Babel Fish Translater. Choose in the pulldown-menu to which language you want to translate: Vertalen van: Nederlands naar: Your language, and click the Vertaal-button

Rekken of niet

Stretching / Rekkingsoefeningen:  Ja of Nee ?

Inzichten veranderen. In de jaren vóór, laten we zeggen 1970, was er in het geheel geen sprake van het doen van rekkingsoefeningen voor training of wedstrijd. Omstreeks die tijd moet iemand op het idee zijn gekomen, dat wanneer je in een extreme situatie b.v. een bal met een uiterste krachtsinspanning nog net wilt bereiken, het zou kunnen gebeuren, dat een spier uitgerekt zou worden over zijn normale lengte heen, met als mogelijk gevolg, een spierblessure. Wanneer je nu in de voorbereiding een bepaalde “uitrektoestand” voorbewerkt, zou dit het ontstaan van spierblessures moeten (kunnen) voorkomen. Hier wordt m.i. voorbijgegaan aan de uitzonderlijke waarde van een goede warming-up. Immers bij een goede warming-up zijn de spieren zodanig opgewarmd, dat het mogelijk is, zonder problemen, óók die ene bal nog te halen.

Met andere woorden stretching kost tijd en voegt weinig (of niets) toe.

Een ander feit is, dat de meeste blessures ontstaan in de gewrichten. Gewrichten worden bijeen gehouden door het kapsel en bandenstelsel en de omliggende spieren. Wanneer je door rekkingsoefeningen de spieren uitrekt, komen deze minder strak om het gewricht te zitten en zal de stabiliteit van dit gewricht daardoor afnemen. Het gevolg is, dat blessures makkelijker kunnen ontstaan. Dit was nu juist niet de bedoeling.

Het zal daarom niet voor niets zijn, dat men de laatste jaren (de vroege 90er jaren), steeds meer is gaan twijfelen aan het positieve effect van deze oefeningen.

Sprekend uit ervaring zeg ik: Vóór ± 1975 wisten we niets van stretching, deden het niet en misten het ook niet. Omdat daarna iedereen het deed en het sterk gepropageerd werd, zijn we er aan begonnen. Achteraf kan de conclusie getrokken worden. Heeft het iets aan onze algehele toestand verbeterd ? Deze indruk wordt niet gevestigd. Het heeft inderdaad trainingstijd gekost.

De allerbeste methode van blessure-preventie is nog steeds het zorgen voor een goede conditie en dit zal ook altijd wel zo blijven.