Google

You can make a translation of this page, if you like
All you have to do is: select and copy a piece of text, paste it in the small textarea of Altavista Babel Fish Translater. Choose in the pulldown-menu to which language you want to translate: Vertalen van: Nederlands naar: Your language, and click the Vertaal-button

 

Theorie techniek


inleiding
meest voorkomende fouten
warming-up
techniek (algemeen)
verdediging
spelverdeling
aanval

serve/pass
blokkering
complexe oefeningen
conditie
sprongkracht/snelheid
aanvalsvariaties
gameplay

 

Inleiding

Een foutief aangeleerd automatisme afleren, duurt minstens twee keer zo lang, als de tijd die nodig was om het aan te leren. Heb daarom geduld met de al wat oudere spelers en probeer de jeugd zo snel mogelijk de juiste techniek aan te leren op de juiste manier.


top van    pagina


De belangrijkste en meest voorkomende fouten zijn:

1.  Bij het bovenhands spelen wordt de bal voor het gezicht geraakt (voor de neus) in plaats van boven het voorhoofd.
-      Het beste is, de handen al ruim voor je de bal gaat raken boven je hoofd te brengen. De armen zijn hierbij slechts heel licht gebogen, de handen liggen achterover. Ook de duimen wijzen naar achteren (de vingers niet naar de bal laten wijzen).

 2.  De speler is onvoldoende ingedraaid in de richting waarin hij de bal wil spelen.
-       Er moet snel gelopen worden tot onder de dalende bal. De armen omhoog en de handen achterover liggend (zie punt 1). Op het moment van spelen moet het front van het lichaam ingedraaid zijn in de speelrichting. Lukt het ondanks snel verplaatsen en indraaien niet de bal bovenhands te spelen, speel dan onderhands.

 3.  Bij het onderhands spelen worden alléén de armen opzij bewogen als de bal naast het lichaam komt.
-       De uitgangshouding is altijd één voet vóór de andere, de knieën gebogen, de benen licht gespreid en de armen gestrekt naar voren. De romp een heel klein beetje voorover gebogen. Komt de bal naast het lichaam dan moet de speler eerst het lichaam achter de bal brengen, door één voet opzij te plaatsen.

 4.  Bij het onderhands spelen wordt een bal naast het lichaam gemakshalve met één hand of arm gespeeld.

-       Dit is fout, er moet onderhands altijd met twee armen worden gespeeld (tenzij bij een uiterste verdedigingsactie de bal nog juist gehaald kan worden. Dit is voor gevorderde spelers).


top van    pagina


De Warming-Up

Om eentonigheid op de trainingen te voorkomen, kan het van belang zijn, de oefeningen af en toe eens in een ander jasje te steken. Tijdens trainingsavonden is dit niet altijd naar behoren te realiseren. Niet omdat de beschikking over voldoende oefenstof ontbreekt, maar grotendeels doordat de ruimte gedeeld moet worden met trainers van andere teams, wat altijd extra lawaai met zich meebrengt. Om maar niet te spreken van b.v. aerobiclessen waar de “muziek” zo hard staat, dat je met normaal stemgebruik niet verstaanbaar bent voor je team.

Je ziet dan ook erg vaak, dat in het bijzonder de Warming-up een geautomatiseerd stukje training is geworden. Daar is niets op tegen zolang er regelmatig een aantal vormen verdwijnen of aangepast worden.


top van    pagina


De techniek (algemeen)

Bij de bovenhandse techniek moeten de armen, ruim voordat de bal gespeeld wordt, vrijwel gestrekt boven je hoofd worden gebracht. De handen liggen achterover en de duimen wijzen naar achteren (o.a. om duimblessures te voorkomen). Eén voet staat iets voor de andere. Vlak voor de bal in je handen valt buig je beide benen en heel iets de ellebogen. Op moment van spelen strek je armen en benen en volg je de bal met je vingers. Zorg ervoor dat je altijd “ingedraaid” staat, in de richting waarin je wilt spelen.

Bij de
onderhandse techniek leg je de handen in elkaar en je strekt je armen volledig in de ellebogen, de onderarmen liggen indien mogelijk tegen elkaar. Zet één voet voor de andere, zak iets door de knieën. Nog vóór het moment van spelen wijzen de armen horizontaal naar voren. Op het moment van spelen strek je beide benen en fixeer je licht de schouders, volg de bal enigszins bij het verliezen van het contact (sturen of brengen van de bal).

Ook bij het onderhands spelen is het van groot belang, van tevoren  “ingedraaid” te zijn in de richting waarin je wilt spelen. Als trainer kun je hier nauwelijks genoeg op hameren.


top van    pagina


De verdediging

Het principe bij verdedigen is:  Hoeveel te lager je de armen hebt, des te langer is de weg die de bal moet afleggen om op je armen te komen, des te meer tijd je hebt om te reageren.
Verder moet je zorgen, dat je zowel snel naar voren, als naar achteren of naar links of rechts kunt bewegen. Het beste kun je hierom één been voor het andere zetten en de knieën licht buigen. Ook is het b.v. beter om, wanneer je de juiste verdedigings-positie kunt anticiperen, op één knie te gaan steunen, dan zoals men vaak kan zien: wijdbeens met gestrekte knieën en de romp een beetje voorover gebogen. Dit kenmerkt vaak de luie speler, of de speler met conditiegebrek.


top van    pagina


Spelverdeling

Vooral bij beginnende spelverdelers zal extra aandacht geschonken moeten worden aan de wijze van indraaien in de richting van de te geven setup. Het is met name in deze fase af te raden de bal onder een hoek te spelen. Het inschatten t.a.v. de juiste positie t.o.v. het net is op deze wijze beduidend moeilijker. Loop een stap harder en draai helemaal in.
Een spelverdeler moet behalve het kunnen geven van een goede setup, evenals de andere spelers, een leerproces doormaken. Bij het geven van de juiste setup komen meer dingen kijken, vooral bij andere types aanvallen dan hoog buiten. Hij/zij zal in samenwerking met de individuele aanvallers moeten trainen en leren, op welke wijze een setup, bij iedere aanvaller afzonderlijk, het beste resultaat oplevert.

Een voorbeeld: Stel, de pass komt mooi in het midden voor het net en er zal een snelle aanval met een midspeler uitgevoerd gaan worden:
Als de pass laag gegeven is, zal de spelverdeler moeten weten wat de aanvaller gaat doen; komt deze snel, dan de setup laag, wacht de aanvaller even (omdat normalerwijze de pass hoger gegeven wordt), dan zal de setup iets hoger gegeven moeten worden.

Behalve dat hij/zij bepaalde manieren van spelen van de aanvaller kent, moet hij ook goed blijven kijken, of de aanvaller in deze situatie, dit ook daadwerkelijk doet.

Al dit soort zaken moeten na enige tijd, blindelings kunnen verlopen. Verder zal hij/zij tijdens de wedstrijd, studie moeten maken van het blokkeergedrag van de tegenstander.

Bij het "lopen" naar een positie ergens tussen positie 2 en 3, is het erg stimulerend voor de pass-speler, om de plaats te weten waar de spelverdeler zich naar toe beweegt. De spelverdeler doet er daarom goed aan, b.v. "HIER" te roepen.

Technisch: Speel de setup met de armen hoog, de handen boven het hoofd, dit geeft de minste kans op techniekfouten. Verder maak je het de tegenstander lastiger, omdat deze niet duidelijk kan waarnemen, wat je met de bal van plan bent.

De spelverdeling komt uiteraard ook in andere hoofdstukken ruimschoots aan de orde.


top van    pagina


De Aanval

Zorg er bij het aanvallen altijd voor, dat je achter de bal blijft. Dit wil zeggen: Op het moment van slaan = de bal raken, bevindt deze zich tussen jouw en het net.
Van even groot belang hierbij is, om op dezelfde plaats neer te komen, als waar je hebt afgezet, spring je bijv. naar voren, dan is de kans erg groot, dat je op het moment van de bal raken, toch weer voorbij de bal bent en deze achter je hebt op het moment van slaan. Het gevolg hiervan is meestal dat de bal wordt uitgeslagen, of anders is de kracht dermate gereduceerd, dat de aanval gemakkelijk verdedigd kan worden. Ook het ontstaan van enkelblessures is vaak een gevolg van niet op dezelfde plaats neerkomen als waar je hebt afgezet.

Voor het verkrijgen van voldoende topspin in je aanvalsslag, is het belangrijk de bal te raken, wanneer je lichaam nog juist stijgende is. Topspin veroorzaakt een sneller dalend effect. Door tijdens trainingen evenwijdig aan het net, een beetje schuin achter de spelverdeler te gaan staan, kun je exact waarnemen, of een speler de bal raakt net voor of op het hoogste punt, dan wel reeds dalende is. Wanneer je dalende bent krijgt de bal een achterwaarts effect, waardoor hij minder snel daalt en dus sneller uitgeslagen wordt.

Het spreekt vanzelf, dat bij training van de aanval, tevens training van het spelverdelen plaats vindt.


top van    pagina


Serve/Pass

Iets over de sprongserve, de andere vormen zijn genoegzaam bekend.

-  Ga op ± 2 à 3 meter achter de achterlijn staan.
-  Leg de bal op de slaghand (uiteraard niet op de rug van de hand).
-  Werp de bal op, met een voorwaartse rotatie (topspin), hoe meer rotatie, hoe beter.
-  Maak een kleine pas links, een grote pas rechts, een aansluitpas links bij rechts en een sprong (de timing is als bij de aanval, evenals het naar achteren brengen en opzwaaien van de armen).
-  Sla tegen de bal (raak de bal een fractie vóór het bereiken van de maximale spronghoogte), dit om het topspineffect in de baan van de bal te behouden. Wordt de bal geraakt als de speler reeds dalende is, zal er een contra effect ontstaan (achterwaartse rotatie) hierdoor zal de bal langer zweven en eerder uitgeslagen worden (zie ook de pagina over de Aanval)


top van    pagina


Blokkering

Bij het blokkeren, is het belangrijk, dat je op tijd bent met het plaatsen van het blok. Je moet zorgen er te zijn op het moment dat de aanvaller slaat. Bij een aanval aan het net, kun je door goed observeren van de tegenstander, ongeveer inschatten wanneer je moet springen. Dit inschatten houdt in, dat je een “fractie” eerder dan de aanvaller de lucht in gaat. Dit is de algemene, meest voorkomende regel. Het spreekt van zelf dat je bij een aanval verder van het net, iets later opspringt. Ook is het soms afhankelijk van de techniek van de aanvaller, waar je in de loop van een wedstrijd wel achter komt - slaat iemand laat, of slaat iemand heel snel -. De richting waarin de aanvaller zal slaan, is vaak af te lezen aan de manier van aanlopen en verder: wat doet hij/zij meestal, of het vaakst. Het wordt dan wel eens een gok, al naar gelang de kwaliteit van de aanvaller (een coach kan in dit soort gevallen zijn/haar onschatbare waarde bewijzen).
De houding van de handen bij het blokkeren mag nooit naar buiten (het speelveld) gericht zijn.

Maak een zône-blok, waarbij er van wordt uitgegaan, dat een aanval een bepaalde plaats in het veld niet kan raken, omdat daar een blok voor zit.

De tegenstander wordt gedwongen de bal naast het blok te spelen, waar de verdediging er klaar voor staat, of over het blok tactisch te spelen, wat opgevangen wordt door altijd één speler achter het blok.


top van    pagina


Complexe oefeningen

Sommige Complexe-oefeningen zijn ook terug te vinden op de pagina's die specifiek over dat onderwerp gaan. In een enkel geval wordt naar deze pagina's  verwezen.

De meeste, zo niet alle volgende oefenvormen, worden volgens een bepaald patroon uitgevoerd. Wijs deelnemers aan trainingen er op, dat het in principe niet belangrijk is dat het patroon op de juiste wijze wordt uitgevoerd, maar dat de beste training plaats vindt op het moment, dat door onbedoelde oorzaken, of door opvoeren van de moeilijkheidsgraad, af en toe, het afgesproken patroon niet gespeeld wordt, of gespeeld kan worden. Op deze ogenblikken moet de trainingsgroep er alles aan doen om in de nieuw ontstane situatie zelf met een oplossing te komen. Deze oplossing mag absoluut niet zijn: Stop, pak bal vast en begin opnieuw.


top van    pagina


Conditie

Een goeie lichamelijke conditie, kan de basis worden genoemd van alle verdere trainingen en inspanningen. Het is daarom van het grootste belang, om hier ruim aandacht aan te besteden.

Het moge duidelijk zijn dat de op deze pagina beschreven oefeningen, ook elders geplaatst hadden kunnen worden, met name bij TECHNIEK, of VERDEDIGING.


top van    pagina


Sprongkracht en Snelheid

N.B. De horden waarover in § 3 van pagina Sprongkracht en Snelheid wordt gesproken, zijn zelfgemaakt.
Met een paar stukjes resthout, een zaag, wat spijkers of schroeven, een dosis fantasie en een klein beetje moeite is dit door iedere handige trainer in elkaar te zetten. Je bent er een stuk of vijf nodig.


top van    pagina


Aanvalsvariaties

Doelstelling: Snel de opslag terug halen.
Eerst worden de diverse variaties vanuit verschillende rotaties besproken
Daarna wordt heel sumier de methode van trainen behandeld.

De besproken aanvalsvariaties zijn niet DE aanvalsvariaties, maar beogen slechts een aantal mogelijkheden, die wellicht de fantasie van de trainer prikkelen.


top van    pagina


Gameplay

Sommige van de "gameplay" - oefenvormen zijn ook elders op de site te vinden. Omwille van het gebruiksgemak komen ze hier nog eens aan de orde. Soms wordt verwezen naar de betreffende pagina's.


top van    pagina


You can make a translation of this page, if you like
All you have to do is: select and copy a piece of text, paste it in the small textarea of Altavista Babel Fish Translater. Choose in the pulldown-menu to which language you want to translate: Vertalen van: Nederlands naar: Your language, and click the Vertaal-button