Met welk Systeem werk ik nu eigenlijk?

1. Koppelen

Nadat de geslachten zijn gescheiden koppel ik medio februari zowel de kwekers als de vliegers. Zo’n 3 weken voor die tijd worden de duiven geënt tegen paramyxo. Ongeveer een week voor het koppelen begin ik met het voeren van kweekvoer. Nadat de duiven zijn gekoppeld en na circa 10 dagen de eieren zijn verschenen volgt er, nadat alle koppels op eieren zitten een geelkuur. Zo’n 17 dagen na het eerste ei komen de eerste eieren uit. Na 6 dagen worden de jongen geringd. De ringen heb ik vooraf voorzien van een telefoonstrip. De duiven krijgen nu volle bak.

2. De jonge duiven

Als de jongen ongeveer 25 dagen oud zijn worden ze gespeend. De dekveertjes onder de vleugel moet dan wel zogoed als dicht zijn. De jongen worden dan overgeplaatst naar het jongenduivenhok. De jongen krijgen nu volle bak junior gevoerd. Na een aantal dagen mogen de jongen naar buiten. Ze krijgen zoveel mogelijk open hok. Als de jongen eenmaal goed uitvliegen worden ze wat krapper gevoerd en krijgen ze ook langzamerhand wat minder vrijheid om uiteindelijk één keer per dag te worden losgelaten. Het wordt dan ook langzamerhand tijd er wat discipline in te brengen. Als je jonge duiven ongeveer 10 weken oud zijn en ze trekken tijdens het vliegen regelmatig weg, wordt er een begin gemaakt met africhten. Of de duiven twee pennen hebben gestoten vind ik persoonlijk minder relevant. Dit verschilt nogal per soort duif. De eerste keer worden de jongen op ongeveer 10 km afstand gezamenlijk gelost. Dit herhaal ik na een aantal dagen nogmaals. Vervolgens gaan we een eindje verder naar achtereenvolgens 20 en 30 km. Als ik nog voldoende tijd heb ga ik ze een keer in groepjes van 5 lossen. Hierna zijn ze hopelijk rijp voor een clubafrichting. In de spoetnik heb ik een drinkbakje hangen zodat ze vast leren drinken uit een bakje net als in de mand. De drinkbakken haal ik dan wel even een paar uur uit het hok. Ik speel de duiven in principe gewoon van het schapje. Mochten ze een nestje willen bouwen dan houd ik ze echter niet tegen.

3. Weduwnaars

Nadat ze de jongen hebben grootgebracht gaan de doffers, na ca.10 dagen te hebben gebroed, op weduwschap. De duivinnen worden in een speciaal daarvoor gemaakt hokje geplaatst. Zij krijgen zuiveringsmengeling, grit en water. De doffers krijgen een omgekeerd piksteenpotje (of een omgekeerde broedschaal) op de plaats van hun broedschaal. Ik speel traditioneel weduwschap, dus alleen met (9) doffers. Ze worden een aantal keren kort opgeleerd. Vooraf toon ik geen duiven, dit lijkt mij rustiger voor de doffers. Bovendien lijkt mij dit voor de fond ook niet echt effectief.

Wordt vervolgt!

Terug naar de top

[vliegend][Uitslagen]