HULP AAN ARME POOLSE GEZINNEN

- Voor Inzenddata's Poolse Pakketten zie uw inzameladres -HULP AAN ARME POOLSE GEZINNEN

landelijk informatienummer tel:-0346-242298- Fax: 0346-241232


POLEN (gearceerd)

- waarom hulp?

- informatie

- inzameldata

- adresgegevens

- laatste nieuws / c.q. wetenswaardigheden.

- landelijk net van inzamelpunten


waarom hulp?


Na zelf in Polen te zijn geweest, laat het je niet met rust: wat is er toch grote armoede in veel gezinnen. Je krijgt dikwijls de vraag: "is hulp aan Polen nog wel nodig?" Helaas is het nog steeds hard nodig. Veel mensen leven onder de armoede grens. De prijzen voor huur, licht en water worden steeds hoger en de producten voor het eerste levensonderhoud liggen tegen westerse prijzen in de winkel en dat terwijl de lonen en pensioenen op het oude niveau zijn gebleven. De werkeloosheid die er heerst, is onrustbarend. Er zijn in Polen nog miljoenen mensen, die zich zonder enige vorm van inkomen moeten redden. Geen inkomen uit werk of uitkering. Oude industrieën zijn opgeheven en er komt geen ander voor in de plaats. Vooral heel Oost-Polen, waar wij veel bezig zijn, wordt daardoor hard getroffen. Door de slechte bereikbaarheid (slechte wegen) wordt hier niet geïnvesteerd. Ook niet door Westerse bedrijven. In veel dorpen die we hebben bezocht is bijna iedereen werkeloos. Maar ook in de grote steden kom je bijna niet aan de slag. Het is voor heel veel mensen een grote zorg om elke dag weer wat eten op tafel te krijgen. Het leven is daar moeilijk, vooral als je schoolgaande kinderen hebt. Het lesgeld voor school is heel duur maar moet worden opgebracht omdat er leerplicht in het land is. Dit gaat vaak ten koste van eten en drinken, kinderen gaan vaak op de lege maag naar school, blijven 's middags op school over en krijgen dan pas na schooltijd wat te eten. Het gevolg hiervan is veel ziekte, dan naar de dokter, die overigens gratis is, maar dan moeten de medicijnen worden gehaald die niet gratis zijn. Het gevolg is dat veel mensen ziek doorlopen hopende op beterschap. Kleding kopen is daar sowieso al onmogelijk. De goede gebruikte spullen - vooral kleding en schoenen- die wij sturen zijn onmisbaar geworden. Stelt u het zich eens voor: een loon van nog geen 140 euro per maand, terwijl de vaste lasten 90 euro of meer bedragen. Hoe moet je dan je gezin te eten geven, om over kleding en schoenen nog maar niet te praten. En dat op nog geen 1000 kilometer afstand. Zo is er een weduwe van 40 jaar met 5 jonge kinderen en een uitkering van 128 euro per maand. Wat is het dan een feest als er in de vorm van een pakket hulp uit Nederland komt.

KROSNO een plaats niet ver van de Oekraïne.


Informatie

Door het sturen van een pakket kunnen wij hen daar ondersteunen. Alle levensmiddelen, kleding, schoeisel, speelgoed, brieven , tijdschriften e.d. kunnen in elke hoeveelheid worden verstuurd, echter geen geld. Op die manier worden er heel wat zorgen weggenomen. Zo hebben we vele gecontroleerde adressen die uw hulp hard nodig hebben. De gezinnen die hulp hebben gekregen zijn bezocht en gecontroleerd en behoren tot de allerarmsten. Tijdens onze bezoeken aan Polen bleek dat ook werkelijk zo te zijn(LEES OOK EENS OP DEZ SITE DE BRIEF VAN EEN POOLS GEZIN GESCHREVEN AAN EEN CONTACTGEZIN IN NEDERLAND). Hulp dus die echt aan komt op plaatsen waar het heel hard nodig is. Let op de pakketten worden in Polen aan huis afgeleverd! Voor veel ellende in de wereld staan wij machteloos, maar hier kunnen we iets aan doen. Bespreek het eens met elkaar om een gezin te helpen, er wordt hier nog zoveel aan goede kleding weggedaan waar ze daar reuze blij mee zijn. Het is rechtstreekse hulp, waar u zelf bij betrokken bent, zonder tussenkomst van anderen, er blijft niets aan de strijkstok hangen. Is een pakket maken een bezwaar, maar wilt u ons toch helpen, dan kunt u een GIFT overmaken.Een Pools gezin uit Krosno, dat al jaren contacten heeft met een Nederlands gezin, en waar de man enige tijd geleden aan kanker is overleden.

Enkelen citaten uit vertaalde Poolse brieven, gericht aan contactgezinnen in Nederland.

"Wij zijn heel blij met het pakket wat jullie hebben gestuurd.Soms heb ik geen kracht meer om alles alleen te regelen. In september zijn de kinderen naar school gegaan en dat betekent veel extra uitgaven. Ook de kosten voor vervoer zijn weer gestegen. Voor een maandabonnement van de bus, die ik nodig heb om mijn werk te kunnen doen, betaal ik de helft van mijn salaris. Heel hartelijk dank voor jullie steun.

Een moeder schreef "Ik heb 8 kinderen en ze zijn vaak ziek. Longontsteking en Bronchitus maar de medicijnen zijn zo duur, die kan ik niet betalen, maar ik moet doorgaan. Soms heb ik er genoeg van."

Weer een ander schrijft, " Geachte weldoeners, hartelijk bedankt voor het pakket, alles wat we hebben gekregen kwam goed van pas. Het schooljaar is weer begonnen en dat betekent extra kosten. Het is erg zwaar om 5 kinderen naar school te laten gaan, God zij dank hebben we geen schulden gemaakt."

Hier een verhaal over een mevrouw uit Nederland die een mevrouw uit Polen ondersteund.

(02-02-2009)Hallo graag wil ik jullie wat vertellen over de lieve mevr waar ik mee schrijf uit Polen. Ze woont in Osiek in Wisla en dat ligt vlak bij de grote stad Torun. Is altijd erg blij met mijn brieven en schrijft mij elke maand een lange brief over van alles. Ik stuur haar elke maand tien tot 20 euro ligt eraan wat ik dan kan missen en met speciale gelegenheden krijgt ze een pakket. Ze is altijd erg dankbaar want het geld kan ze goed gebruiken en ze kan er boodschappen van doen in Torun. Elzbieta heeft 125 euro in de maand en is meer dan de helft kwijt aan huur van de woning. Ben erg blij dat ik haar kan helpen en indirect ook haar zoon en dochters en de kleinkinderen want die krijgen ook altijd een klein bedrag als ze jarig zijn(5 euro). Vorig jaar zijn mijn ouders op vakantie geweest in polen en hebben haar toen bezocht wat ze erg leuk heeft gevonden en ze zijn daar overladen met eten. Ik had er al rekeing mee gehouden en hun een groot pakket mee gegeven met voedsel en geld anders maakt ze schulden voor hun. Groetjes van een 31 jarige met een goed hart(iedereen kan een steentje bijdragen in het geluk van anderen)


Inzameldata van pakketten 2014

5 APRIL 2014 (PAASPAKKETTEN)

28 JUNI 2014

20 SEPTEMBER 2014

6 DECEMBER (KERSTPAKKETTEN) 2014

VRAAG BIJ UW INZAMELPUNT VOOR DE EXACTE DATUM, SOMS 1 DAG EERDER* De kosten bedragen per pakket 3,40 euro te verhogen met 1.50 euro per kilo aan gewicht.

Maximaal gewicht 25 kg (voor grote goederen zie laatste nieuws)

De Pakketten worden verzonden door de Poolse Pakket Express(Wagendijk 14,3628 ER Kockengen).poolsepakketexpress. Dit is een organisatie die is voortgekomen uit het hulpverleningswerk voor Polen. Poolse Pakket Express Nederland zorgt ervoor dat het pakket binnen 10 werkdagen, vanaf de dag van transport naar Polen, aan huis wordt afgeleverd. De ontvanger van uw pakket (geadresseerde) ondertekend de vrachtbrief, dit is tevens uw bewijs, dat uw pakket goed is aangekomen.

De pakketten kunnen worden ingeleverd bij uw inzameladres, wij verzoeken u de goederen goed te verpakken, bij voorkeur in een stevige kartonnen doos* met plakband dichtgeplakt, en de doos met een touw te omsnoeren. De adressen** van geadresseerde en afzender dienen duidelijk leesbaar op de doos aanwezig te zijn.

*(uitgezonderd grote goederen, deze kunnen apart worden verstuurd, zie laatste nieuws)

**(Indien u nog geen contact heeft met een Pools gezin, wordt dit geregeld bij het inzameladres).
LAATSTE NIEUWS/ C.Q. WETENSWAARDIGHEDEN

Ook is het mogelijk om vanaf heden uw brieven te laten vertalen van- en naar het POOLS. Voor meer informatie e-mail.

Zeer geslaagde kerstactie polen.

KOLLUM - Hierbij willen we allen bedanken, die in welke vorm dan ook, hebben meegedaan aan het welslagen van onze kerstactie voor Polen. Heel hartelijk bedankt voor alle giften, die we mochten ontvangen en voor alle goede gebruikte en nieuwe kleding, schoenen, levensmiddelen, schoonmaakartikelen, dekens, bed- en huishoudlinnen, speelgoed enz. Ook al de gezinnen in onze regio, die zelf een gezin in Polen helpen en regelmatig het hele jaar door een pakket aan hun gezin sturen en bij ons inleveren, heel hartelijk bedankt! Met Kerst hebben we 171 pakketten met een totaal gewicht van 2323 kg mogen versturen. Elke maand zamelen we pakketten in en versturen we deze. In het afgelopen jaar hebben we 587 pakketten kunnen versturen. In totaal 8000 kg. Met deze kerstactie hebben we ook nog 20 gezinnen in onze regio bereid gevonden om een heel arm gezin in Polen te helpen. We zijn daar heel blij mee, want dat is juist wat we graag willen: dat mensen hier, mensen daar helpen. Dat wij het hier zo goed hebben is niet onze verdienste. En dat mensen daar het zo moeilijk hebben, door armoede en daardoor ook veel ziekte hebben is ook hun schuld niet. Nogmaals heel hartelijk bedankt! Ook voor alle meeleven met ons werk. Dat is voor ons een grote stimulans om met dit zegenrijke werk door te gaan. Vooral willen we U de dankbaarheid overbrengen van al die Poolse gezinnen, want wat zijn ze blij met onze hulp. Ze zullen ook nooit vergeten dat in hun brieven tot uitdrukking te brengen.

J. Hendriks

Kollum.

LESKO - nabij de Oekraïne. In dit houten huis wonen maar liefst 11 mensen!opm: Heeft u iets bijzonders meegemaakt met uw contactgezin, of wilt u iets mededelen, of heeft u interessante foto's met betrekking tot Polen, wat geschikt is voor deze site, meld het ons dan even, dit kan ook via e-mail,(electronisch bericht: Zie hiervoor bij adresgegevens -- VERSTUREN VAN EEN BERICHT--.

Voor het vertalen van uw brieven naar het Pools en het Nederlands, verzoeken wij u contact met ons op te nemen via e-mail. Ook kunt u op de website van ectaco uw brieven, c.q. kaarten vertalen van het Pools in het Engels, en andersom. Ectaco.


adresgegevens LANDELIJK NET VAN INZAMELPUNTEN

Bij DIVERSE punten verspreid in heel Nederland kunt u pakketten inleveren. Voor informatie over hulp aan arme poolse gezinnen, EN DE INZAMELDAGEN MET DE DAARBIJ BEHORENDE TIJDEN verzoeken wij u contact op te nemen met een inzamelpunt bij u in de buurt. Hieronder vindt u de adressen, met de daarbij behorende telefoonnummers. (let op! de inzameldagen kunnen per inzameladres anders zijn als op deze site staan aangegeven, neem dus a.u.b. contact op met uw dichtstbijzijnde inzameladres. OOK KUNT U CONTACT OPNEMEN MET HET LANDELIJK INFORMATIENUMMER 0346-242298. HIER KUNT U ZOWEL IN HET POOLS ALS IN HET NEDERLANDS TERECHT. Bel met elk inzameladres voor de juiste inzameldata!!!!!!! LANDELIJK NET VAN INZAMELADRESSEN.

ADRESSEN                                                   

ADRESSEN                                                    TERUG NAAR INZAMELPUNTEN

BRABANT        
BRAKEL Fam. J. van Strien Elzenstraat 81 0418-671476 do 17.30 - 19.30
HELMOND W. Chalupa Zandstraat 33 049-2330253 do na tel. afspraak **
TILBURG Tilburg Port-Agora Goirkestraat 133 013-5457377 za & ma 1 week voor transpdatum 10.00 uur - 16.00 uur
VEGHEL Fam. J. den Burger Vijverweg 4 0413-340100 do 19.00 - 20.30 *

*   Of na telefonische afspraak
** Alleen kerst - en paaspakketten
 

DRENTHE        
HOOGEVEEN Fam. Westra Roggekamp 39 0528-273279 do 18.30 - 21.30 *
NIJEVEEN Fam. Damhuis Hilde 23 0522-490577 do 18.00 - 20.00 **
RODEN Fam van de Wiel Statenlaan 36 050-5018003 do 18.30 - 19.30 *
SCHOONEBEEK Fam. van Mierlo Uithof 122 0524-534251 do 14.00 - 20.00
VEENHUIZEN Fam. E. Verhage Lijnbaan 1 0592-388641 do na tel. afspraak

*   Of na telefonische afspraak
** Alleen kerst - en paaspakketten

FLEVOLAND        
LELYSTAD PPE inzamelpunt Damrif 18 0320-248436 woe 18.00 - 21.00
MARKNESSE Tine Witman Breedstraat 55 0527-203619 woe tot 18.00 *

* Of na telefonische afspraak

FRIESLAND        
BOLSWARD S.Tichem De Pleatsen 1 0515-574345 alleen na tel. afspraak
KOLLUM Fam. Kloosterman Voorstraat 20 051-1454446 do 19.00 - 21.00
NIJBEETS Fam. Poelstra Swyswei 2E 0512-461363 do 10.00 - 18.00

 

GELDERLAND        
AALTEN Fam. Onnink Neptunes 6 0543-474246 do 19.00 - 23.00
Alleen paas/sept/kerst pakketten
ARNHEM Fam. de Leeuw Wanroyhof 33 026-3829502 do 17.00 - 21.00
DEN DUNGEN PPE inzamelpunt Litserstraat 19 073-5942569 do 16.00 - 20.00
EDE Fam. Hordijk Liebeek 3 0318-623147 woe 19.00 -21.00
ELST Wekrgroep Elst Polen v/d Duijn van
Maasdemstr 25
0481-372383 zat 11.30 - 12.30
alleen maart/juni/sept/kerst
LENT Fam. Evers Steltsestraat 14 024-3229705 do 19.00 - 21.00

* Of na telefonische afspraak
 

LIMBURG        
HEERLEN Fam. Knopik Schandelerstraat 9C 045-5741029 vr 18.00 - 20.00
POSTERHOLT Fam. Padmos Hopstraat 6 0475-403322 vr 15.00 - 20.00 *
SPAUBEEK M. Schins Hobbelrade 79 046-4435573 vr na tel. afspraak
VENLO Fam. Godding Aan de wassum 33 077-3871039 do 16.00 - 20.00

* Of na telefonische afspraak

N-HOLLAND        
HEM Fam. Dijkstra Hemmerbuurt 24 0228-541864 woe 18.00 - 22.00 *
HOOFDDORP PPE inzamelpunt Wallebos 42 023-5641903 woe 19.00 - 21.30
KUDELSTAART Fam. E. Piet Schweitzerstraat 134 0297-343540 woe 18.00 - 19.30 *
LAREN Fam. Schutte Deventerweg 24A 0573-401342 woe 15.00 - 17.00 *
'T VELD Fam. J. Kouw Past. v/d Burglaan 16 0226-421712 do 17.00 - 19.00
VELSERBROEK PPE inzamelpunt M. Krusemanstraat 27 023-5384645 woe 15.00 - 18.00
ZAANDAM Fam. G van Hoften Midellandsezee 24 075-6176744 woe 14.00 - 20.00 *

* Of na telefonische afspraak

OVERIJSSEL        
ALMELO Fam. Leusink De Vogelweide 33 0546-867914 woe 19.00 - 20.30 *
BORNE PPE inzamelpunt Woolderweg 38 074-2669380 do 18.00 - 21.00 *
DEVENTER A.Kolacz
(Poolse winkel)
Boxbergenweg 10 0570-644661 woe 11.00 - 20.00 *
HOOGENWEG Fam. G. Ramaker Heideweg 5 0523-260769 alleen na tel. afpsraak
alleen paas/sept/kerst pakketten
KAMPEN Ria de Vries H. Berkstraat 22 038-3321330 do 16.00 -19.00
MARKELO Fam. G.H. Wissink Haverstraat 8 0547-361866 woe 17.00 - 18.00 *
STEENWIJK Fam. E. Petter Waardeel 51 0521-514680 woe 19.00 - 21.00 *

* Of na telefonische afspraak

UTRECHT        
APELDOORN Fam. Wijnberg Papagaaiweg 145 055-3120885 do 19.00 - 22.00 *
HOUTEN PPE Inzamelpunt Drijfsteen 14 030-2321734 alleen na tel.afspraak
IJSSELSTEIN Fam. Versluis Bedevaartweg 16 030-6878687 woe & do *
KOCKENGEN Fam. Brandhorst Wagendijk 14 0346-242298 alleen na tel. afspraak
SOEST Fam. Groot Di Lassostraat 40 035-6024377 za 9.00 - 12.00
WOERDEN Fam. Balzer Ribeslaan 13 0348-433334 woe 19.00 - 21.30

* Of na telefonische afspraak

ZEELAND        
MIDDELBURG T.Pakula Z. Jansenstraat 48 011-8640328 woe 19.00 - 20.30 *
SPUI Fam. J. Oord Pootersdijk 10 0115-563163 di 13.00 - 17.00 *  **

* Of na telefonische afspraak
** Alleen kerst - en paaspakketten

ZUID-HOLLAND        
ALPHEN A/D RIJN Fam. Stoop-Besselsen Aidaplein 197 0172-436211 do & vr 19.30 - 20.30 *
BERGSCHENKHOEK R. Spindler Van Keulendreef 1 010-5112171 alleen na tel. afspraak
DORDRECHT PPE inzamelpunt Mahonie 265 078-6213561 vr 18.00 - 21.00 *
HELLEVOETSLUIS Fam Van der Linden Meeuwenlaan 12 06-21633978 vr 18.00 - 20.00
LEIDEN Fam Vooys Spiegelstraat 38 071-5761169 vr 14.00 - 16.00 &
18.00 - 21.00
*
NOOTDORP Fam. van Lochem Larixlaan 1 015-3109418 Woe na tel. afspraak
OUDDORP Fam. M. Grinwis Molenweg 3A 0187-682891 vr 16.00 - 20.00 **
POORTUGAAL Fam. L. Jurak Molenaar 12 010-5016600 vr 19.00 - 20.00
Alleen paas/juni/sept/kerst
REEUWIJK DORP E.Y Wientjes Randenburgseweg 10 0182-392107 vr 14.00 - 19.00 *
Alleen paas/juni/sept/kerst
SLIKKERVEER (RIDDERKERK) Fam. Saris Spuistraat 617 0180-417250 do & vr 18.30 - 20.00
SPIJKENISSE L. Roosen Indigodreef 23 0181-643193 do 18.30 - 21.00
VLAARDINGEN Fam. Ruigrok Eksterlaan 320 010-4341820 vr 18.30 - 21.00 *

* Of na telefonische afspraak              
* Alleen kerst - en paaspakketten          TERUG NAAR INZAMELPUNTEN

opmaak: m.rispens.m.rispens. 01-01-2001.(laatste wijziging 30/12/2013. Ga naar Begin Pagina