VIA FYSIEK
-home
-chi neng qigong
-weerbaarheidtrainingen
-trainers
-contact
-links
-introductie

Introductie

Via Fysiek gaat over bewustzijn, lichaamsbewustzijn.
Via lichaamsbewustzijn kunnen we ons gewaar worden van onze gevoelens, van onze emoties. We voelen ons hart in onze keel kloppen, een steen op de maag of vlinders in de buik. Als we ons gewaar worden van ons lichaam, onze gevoelens en emoties, kunnen we ze leren hanteren en worden we er niet door geleid. Zoals wel het geval was in het Tibetaans-boeddhistische verhaal van een man op een galopperend paard. Op de vraag waar hij heen ging, antwoordde de man dat ze dat maar aan het paard moesten vragen.
Als we ons gewaar zijn van onze emoties en gevoelens kunnen we onszelf gaan sturen met geestkracht, mentale kracht. Lichaamsbewustzijn kan dus de basis worden voor emotionele beheersing en mentale training.
Dit is het uitgangspunt van rots- en watertraining, een jongensspecifieke weerbaarheidstraining, maar door zijn grote effectiviteit ook gebruikt voor meisjes en volwassenen.

Ook in chi neng qi gong is het creeren van lichaamsbewustzijn de basis. Het lichaamsbewustzijn gaat hier verder en je leert de organen en de energiepunten die ook in de acupunctuur een belangrijke rol spelen, te voelen.
Je leert energie, Qi, te voelen en met je geest (yishi) te sturen.
Je kan jezelf zo dagelijks een energiedouche geven, wat je vitaliteit aanzienlijk zal verbeteren, maar je ook helderder van geest zal maken en je intuïtie zal doen toenemen. In het Huaxia Zhineng Centre in China, een ziekenhuis waar alleen met deze vorm van qi gong gewerkt werd en geen medicijnen werden gebruikt, zijn zelfs zeer opzienbarende resultaten bereikt met genezing van patienten met ernstige ziekten (50,4 % volledig genezen in een maand). Meer daar over onder chi neng qi gong.

In de indianenscouts zoals die als primitive survival doorgegeven wordt door Tom Brown jr. is (lichaams)bewustzijn ook een belangrijk aspect. Zoals gezegd wordt je je gewaar van gevoelens via je lichaam, maar ook je zintuigen staan in direct verband met je lichaam. Om te overleven zal je met al je zintuigen moeten observeren, misschien om water, droge takjes, eetbare planten of prooidieren te vinden of je bent in gebied waar je zelf een prooi kan zijn. Je leert om in een overlevingssituatie niet in paniek te gaan versnellen, maar juist te vertragen en alert te zijn. Je zal de natuur op een intense manier gaan beleven.

Het is mijn passie om in onze wereld waar het vaak om "hoofdbegaafdheid" draait, tegenwicht te bieden en trainingen aan te bieden vanuit bewustzijn en lichaamsbewustzijn als basis.

 

Met vriendelijke groet, Martin van den Kommer

 

 

-indianenscouts
-lichaamsbewustzijn en natuurbeleving
-nieuws