Stempelen of klonen.

De vlag en de lantaarn + snoer moeten weg.

Met het gereedschap Clone Stamp Tool kun je deze volledig laten verdwijnen door een gedeelte vlak naast de mast of de lantaarn te copiëren en dit dan op de ongewenste plek te plakken.

1. Klik op de Clone Stamp Tool, vasthouden, opzij schuiven en boven Clone Stamp Tool los laten of druk op de s toets (standaard staat hij op de Clone Stamp Tool)
2. Kies een penseel; zacht bevalt gewoonlijk beter dus is soft round 73 gekozen, maar dit verschilt van geval tot geval; met een klein, hard penseel zijn kleine correcties mogelijk (bijvoorbeeld als we bij de mast de toren naderen). Voor volledige dekking kun je 100% kiezen, maar het kan soms handig zijn een (veel) lager percentage te kiezen ( zo vaak stempelen tot het voldoet).
3. Druk de ALTtoets in (ingedrukt houden) en klik iets naast de vlaggemast; er verschijnt een soort dradenkruis wat precies aangeeft wat gekopiëerd wordt
4. Ga met het dradenkruis op de mast staan, laat de ALTtoets los en klik en schuif zo lang met ingedrukte muis tot de mast verdwenen is; merk op dat een + nu de plaats aangeeft wat gekopiëerd wordt; deze + schuift mee zolang de muis blijft ingedrukt en dat is in dit geval wel handig, maar soms wordt dan een gebied bereikt wat niet gekopiëerd moet worden en moet het vinkje bij Aligned worden verwijderd.

De plus blijft al klikkend met de muis op dezelfde plek staan (met ingedrukte muis gaat hij nog steeds mee); dit is handig als het voor stempelen te copiëren gebied klein is.

In het voorbeeld staat de opacity op 100%, maar een instelling van slechts 10 % kan ook nodig zijn.


Rechte lijnen verlengen

Het dradenkruis is handig bij het "verlengen" van rechte lijnen, zet deze nauwkeurig neer (houd voor zuiver horizontale of verticale lijnen SHIFT ingedrukt) voor je gaat stempelen; het resultaat is een keurig recht lijntje; voorbeeld:


1. Kies de Clone Stamp Tool; na ALT ingedrukt hebben het dradenkruis zeer precies op de rand van de muur zetten; met een muisklik wordt deze plaats vastgelegd
2. Ga opzij met het dradenkruis en zet hem weer zeer precies neer op de plek waar het muurtje ophoudt;
laat nu ALT los (houd voor zuiver verticale of horizontale lijnen SHIFT ingedrukt) begin te stempelen en schuif het penseel opzij; dit gebeurt nu in een rechte lijn.

Zo kunnen natuurlijk ook grashalmen, voegen in een muur, twijgen enz gestempeld worden (op het moment dat je SHIFT loslaat is er weer een vrije plaatsing mogelijk).


Let op!
Het stempelen kan ook over twee bestanden gebeuren, dus materiaal uit de ene foto naar de andere copiëren.

(gebruik Window, Arrange, Tile Vertically voor 2 foto's naast elkaar)

Pas op voor herhalingen, dit valt onmiddellijk op, wissel het te copiëren gebied dus zo nodig af om dit te voorkomen.


Voorzorgsmaatregelen

Om correcties (iets te veel gekloond...) uit te voeren is het historiepenseel handig, maar door het vele klikken is in het palet History de staat vóór het stempelen niet meer te zien; standaard staat het tekentje bij de staat waarin je geöpend hebt, maar daarna is er misschien van alles mee gebeurd en laat het historiepenseel iets zien wat al bewerkt is; zet daarom het teken voor historiepenseel op de onderste staat voor je gaat stempelen:

Ook kan je in het palet een New Snapshot maken van een staat om er later naar terug te kunnen keren als het vervolg toch niet zo bevredigend uitpakt:

Eindresultaat:

HOME