Notitie voor: Gerke Bontekoe

Notitie voor: Gerke Bontekoe

Dragonder en kanonnier resp. in Franse en Nederlandse dienst, schoenmakersknecht (1821), schoenmaker (1829) turfdrager, stadsturfmeter en nachtwacht (1857).
Tijdens de volkstelling van 1830 woonde Gerke, die zich ook wel Gerrit liet noemen, in de Ritsumastraat te Leeuwarden.
Op de trouwdag van Gerke Bontekoe en Hester Dijkman werden de oudste twee kinderen, Arend en Neeltje, die buitenechtelijk geboren waren, gewettigd.
De afkondigingen van het huwelijk zij geschied op de tweede en derde zondag in de maand mei van het jaar Een Duizend Acht honderd een en twintig.
Getuigen bij het huwelijk waren Wijtse Bolman, oud negenenveertig jaren, Joannes Terhorst, oud negenenveertig jaren van beroep Secretaris, Jan Pieters Frank, oud vijfentwintig jaren van beroep Commies en Jan Veltman , oud drieentwintig jaren van beroep Klerk.

Het is onbekend in welk onderdeel van de Franse krijgsmacht hij heeft gediend; begiftigd met de medaille de Sainte Hélène op 12.08.1857 ingesteld door de Franse keizer Napoleon III ten behoeve van de dan nog levende militairen die onder zijn oom keizer Napoleon I hebben gediend; verzoekt op 26.02.1858 de koning toestemming tot het dragen van deze buitenlandse onderscheiding; tr. Leeuwarden 27.05.1821 Hester Dijkman. Bronnen: MKNO nr. 243 op de lijst begunstigden medaille de St. Hélène; BS Leeuwarden huw. akten 1821 nr. 99