Notitie voor: Gerrit Bontekoe

Notitie voor: Gerrit Bontekoe

Gerrit was 8 keer Nederlands kampioen wielrennen., hij deed mee aan 3 WK's en de Olympische spelen van Londen.
In Noordhollandsdagblad van 25 juni 1998 staat het volgende over hem.
In het Academisch Ziekenhuis van Leiden is dinsdag aan de gevolgen van een hersenbloeding Gerrit Bontekoe overleden. Bontekoe die 74 jaar werd, was een markante figuur in de wielerwereld. Hij boekte successen op de weg, maar behaalde als sprinter en stayer vooral prijzen op de wielerbaan. De hagenaar deed als sprinter mee aan drie WK's: Zurich (1946, Parijs ('47) en Amsterdam ('48). In 1959 stopte hij als coureur. Bontekoe wordt morgen in Den Haag gecremeerd.

De racespeciaalzaak Cycles Bontekoe was decennialang een begrip in Den Haag en wijde omgeving. Ze bouwden er raceframes op maat of lieten die bouwen bij onder andere Jasper Bouma in Amsterdam. De oprichter van het bedrijf was Gerrit Bontekoe senior. Dat was een renner die samen met ene Van Duyn in de jaren twintig onverslaanbaar was op de tandem. Ze werden Jopie Slim en Dikkie Bigmans genoemd naar een jongen en een varken uit een populaire strip die De Telegraaf in die tijd publiceerde. De oprichting van het bedrijf zegt iets over de solidariteit die destijds bij wielrenners leefde. Bontekoe maakte een zware val en dat betekende het einde van zijn wielerloopbaan. Zijn Haagse wielervrienden van de wielervereniging De Spartaan onder aanvoering van Piet Moeskops lieten hem niet in de kou staan, maar kochten een winkelpand voor hem op de Loosduinseweg en financierden de beginvoorraad. Daar begon Gerrit Bontekoe zijn succesvolle nering, die tientallen jaren lang minstens dezelfde reputatie had als RIH Sport in Amsterdam.

Deze Super Course baanfiets is een echte Bontekoe, want hij is bereden door de zoon van Bontekoe: Gerrit junior. Dat was een redelijke amateursprinter die in 1944, ’46, ’47 en ’48 derde werd bij het nationaal kampioenschap sprint voor amateurs. Ik geloof dat hij ook nog heeft deelgenomen aan de Olympische Spelen van 1948 in Londen. Een klein maar mooi detail van deze fiets is het feit dat de lugs en de buizen ragfijn met goud zijn afgebiesd