HomePage van Nico Valstar

      Lisse Ruishornlaan
De hoofdverbindingsweg tussen het dorp en de woonwijk "de Poelpolder"
Onder aan de plaatjes is een plattegrond opgenomen.


1   Menigeen denkt dat de Ruishornlaan al begint bij de Hyacinthstraat, maar links heet het Grachtweg en rechts Haven. En dat blijft zo tot aan het viaduct. Het kantorengebouw links is de Bolster en daarachter ligt de vleeswarenfabriek Persoon. Beide dus aan de Grachtweg.
2   De rijbaan was voorheen het water van de haven. We zijn het viaduct al genaderd en kijken even terug over de weg die dus nog geen Ruishornlaan is richting dorp. Achter de vluchtheuvel is de nieuwbouw aan de Molenstraat te zien. Een fraai appartementencomplex wordt daar gerealiseerd door de woningsbouwvereniging Trias Woondiensten

naar plattegrond

3   We draaien ons om en zien het viaduct, voorheen brug. Om van de brug een viaduct te maken hoefde alleen het water te worden gedempt.

naar plattegrond

4   Het viaduct is aan weerszijden opgefleurd met grafitti. Het ziet er een stuk beter uit dan het grauwe beton waarop weliswaar een pleisterlaag was aangebracht, maar die was al aardig aan het afbrokkelen.

grafitti noordzijde
Noordzijde

grafitti zuidzijde
Zuidzijde

5   De grafitti is gemaakt door Lissese jongeren na de nodige afspraken met de gemeente en o.a. Magnifiosi.
Onlangs zijn de afbeeldingen vervangen door nieuwe. Het ligt in de bedoeling dit periodiek te doen.


6   Hier begint eigenlijk pas de Ruishornlaan. Het begin is nog niet zo fraai. Het pand van de drukkerij links is wel aardig, maar de Elka kistenfabriek ziet er niet zo aantrekkelijk uit. Op de lange termijn zal daar echter woningbouw worden gerealiseerd, althans die plannen bestaan.

naar plattegrond

7   Verder wandelend aan de linkerzijde een mooi uitzicht over de Greveling met rechts achter de bomen het gebouw Magnifiosi. De overkant moet nog even weggedacht worden, want die is minder fraai. Zoals gezegd heeft de gemeente daar inmiddels plannen voor ontwikkeld. Over een aantal jaren is de industrie ook daar vertrokken en heeft dan plaats gemaakt voor fraaie huizen.

naar plattegrond

8   Achter de bomengroep van de vorige foto wordt al snel een attractie voor de jeugd zichtbaar. Een goed ingerichte rollerscate-baan met de nodige attributen. Op de achtergrond is het jongerencentrum Magnifiosi zichtbaar.

naar plattegrond

9 en 10   Enkele honderden meters verder staat de Pauluskerk. Een tweetal plaatjes van de kerk die half in het water staat

naar plattegrond

11   Van datzelfde punt af een kijkje naar het zuiden naar de kruising met de Meeuwenlaan en de Brahmsstraat

naar plattegrond

12   Enkele honderden meters verder kijken we even terug vanaf de kruising met de Gerard Doustraat

naar plattegrond

13   Een paar honderd meter verder lopen we tussen twee flats in, veel is er echter niet van te zien.

naar plattegrond

14   En dan komen we bij de dure buurt. De stulpjes aan de rechterkant kostten slechts f 1.200.000,-, maar mooi ziet het er wel uit met de rieten daken.

naar plattegrond

15   En dit is het eind van de Ruishoornlaan. Als u het laatste huis met de ronde daken heeft bereikt bent u alles bij elkaar ongeveer twee kilometer afgezakt naar het zuiden.

Zowaar een mooie laan zou ik zeggen.

naar plattegrond

Een stukje van de plattegrond van Lisse waarop de punten staan aangegeven waar de foto's zijn genomen en in welke richting. De nummers bij de pijltjes komen overeen met de nummers bij de foto's. De pijltjes geven de richting aan waarin de foto's zijn genomen. De posities van de foto's met de nummers 1 en 2 zijn niet op het kaartje vermeld. Deze twee foto's behoren ook niet echt tot de Ruishornlaan, zijn slechts een aanloop er naar toe.
Als u op een pijltje klikt gaat u rechtstreeks naar de bijbehorende foto.
naar viaduct begin Ruishornlaan zicht op de Greveling Magnifiosie en scatebaan Pauluskerk kruizing met Meeuwenlaan/Brahmsstraat Pauluskerk kruising met Gerard Doustraat tussen de flats de dure buurt het eind grafitti onder viaduct

Voor vragen en opmerkingen kunt een e-mail sturen naar n.valstar@hccnet.nl.
Copyright 2001 N.Valstar
Laatst gewijzigd 24 juli 2002