1918 - 1930: Een witte vlek


We hebben de geschiedenis van de Orion zo goed mogelijk gereconstrueerd en opgetekend in het jubileumboek. Toch is er nog een periode waar we graag meer informatie over zouden hebben om het verhaal echt compleet te maken. Wanneer u aanvullende informatie hebt stellen wij het zeer op prijs als u deze met ons wilt delen. Ons mailadres is orion.boot@hccnet.nl.
Logboek van Blussé
Blussé beschrijft in mei 1940 de historie van het schip zoals die hem dan, ruim 30 jaar na de bouw, bekend is. Als achtereenvolgende eigenaren noemt hij Van der Mey (5 jaar lang) en Dieben uit Leiden, Speelman uit Sassenheim, "om vandaar in Amsterdam terecht te komen aan mij onbekende eigenaren." De draad wordt weer opgenomen in 1930 met "de bekende Loosdrecht-zeiler Bart Wilton", en de daaropvolgende 7 jaar tot Blussé zelf het schip koopt zijn wel duidelijk.

Periode Dieben

"De wedstijd van de Zaanlandsche Zeilvereeniging"
De Watersport, augustus 1917
Tot en met het eigenaarschap van A.C.M. Dieben is de situatie redelijk helder. Dieben (en voor hem Van der Mey) komen we in wedstrijduitslagen van De Kaag geregeld tegen, tot en met het seizoen van 1917. Uit dat jaar stamt ook de foto hiernaast. In het betreffende wedstrijdprogramma (29 juli 1917) van de ZZV staat Dieben ingeschreven met de Maria Geertruida, zeilnr OC3 en wedstrijdmaat 7.4. In 1918 komen we het schip niet meer tegen in de wedstrijduitslagen. We weten dat Dieben enige jaren later vaart met een 12m50 boeier en veronderstellen dat hij in 1917 of 1918 ons schip van de hand doet. Een kleindochter van Dieben kon ons niet verder helpen wanneer of aan wie het schip verkocht is; in de familie is er alleen de herinnering aan de grote boeier.

 


Periode Speelman en "Amsterdam"
Uit deze periode hebben we geen nadere informatie, behalve dat ons aakje in 1921 nog op de Kaag vaart 'zij het onder een andere eigenaar [dan Dieben]'. Blussé noemt daarbij de naam Speelman. Joh.Speelman komen we tegen in wedstrijduitslagen (en in het foto-archief van KWV De Kaag) tussen 1915 en 1920, in verschillende boten, maar niet in een Lemsteraak. We hebben een achterkleinzoon van Speelman opgespoord in Lisse, maar die had helaas geen nieuwe informatie. En ook de "onbekende eigenaar in Amsterdam" laat zich lastig zoeken. In het Kaag-archief bevindt zich een foto die wellicht uit deze tijd stamt. Wie staan hier op (klik voor vergroting)?


Periode Roodenburg
Uit 1925 hebben we informatie uit een bron van geheel andere aard: het Nederlandsch Jachtregister, een eenmalige uitgave van de ANWB en (de voorloper van) het KNWV. In dat register figureert een Lemsteraak van de juiste afmeting, wedstrijdmaat en bouwer, met de naam Ariadne, in eigendom van W.M.Roodenburg uit Dordrecht. Dit spoort niet echt met de informatie van Blussé die zelf uit Dordrecht afkomstig was. Toch is het aantrekkelijk te denken dat dit ons schip is, omdat er nadien geen ander schip bekend is dat de Ariadne geweest kan zijn en omdat in het Jachtregister geen ander schip te vinden is dat met het onze overeenkomt. Een directe link naar de vorige eigenaar (Speelman?) of de volgende eigenaar (Wilton?) zou het plaatje kunnen completeren. De familie Roodenburg heeft ons tot nu toe niet verder kunnen helpen.
 
 

Periode Wilton

 
Bij Blussé komt rond 1930 de bekende Loosdrecht-zeiler Bart Wilton in beeld. In wedstrijduitslagen komen we deze tegen in 1931 in een 12vts jol Mieke, en in 1932 in een 12m2 Sharpie Mieke II. In maart 1933 overlijdt Bart Wilton op 18 jarige leeftijd. Op een ansichtkaart uit 1932 zien we de Orion met in de sleep een Sharpie en (waarschijnlijk) een Vrijbuiter - een beeld van de Orion als moederschip bij het wedstrijdzeilen. We hebben geen directe aanwijzingen wanneer precies en van wie de Wilton het schip heeft gekocht.

 


Wanneer u aanvullende informatie hebt stellen wij het zeer op prijs als u deze met ons wilt delen. Ons mailadres is orion.boot@hccnet.nl.

Naar boven
Orion home
Laatste wijziging 23 februari 2011