100 jaar Orion 1907 -2007


Het honderdjarig bestaan van het eerste jachtaakje van de Gebr. de Boer uit De Lemmer kan natuurlijk niet ongemerkt passeren. De belangrijkste evenementen ter gelegenheid van dit jubileum zijn de feestelijke herwaterlating op de werf van de Fa. Stofberg en Zn te Enkhuizen en het uitgeven van een jubileumboek.

Herwaterlating 12 mei 2007

Op 12 mei komt Orion uit de winterberging, gepoetst en opgesierd, en gaat, in het bijzijn van (de kinderen van) de eigenaren vanaf 1937, het water in. Daaraan voorafgaande is het festijn nog opgeluisterd door de komst van zeven chinezen uit Xiamen die op studiereis zijn in Nederland om de mogelijkheden van watersportontwikkeling in de baai van Xiamen te onderzoeken. Ze laten zich niet de gelegenheid ontgaan om met ons op het voordek -het schip nog op de wal- te poseren.
 
7 chinezen, de 8e is de tolk

Nadat de chinezen zijn afgereisd spreekt Willem het verzamelde volk toe (een man of 40) waarna iedereen met een glas champagne in de hand toekijkt hoe het schip het water in glijdt. Als het schip ligt komen alle eigenaars(kinderen) aan boord om een oude foto nog eens tot leven te wekken.

16 man op het voordek ca 1920 16 man op het voordek 2007, klik voor vergroting
We weten niet wie er op deze foto staan. De foto is afkomstig uit het archief van de KWV De Kaag en stamt van omstreeks 1920. Enkhuizen 12 mei 2007. Vooraan vlnr Leonard Blussé, Hansje van Douwen, Carola Waller, Herman Wilton, Jeanne van Vliet. Staand vlnr Coco Waller, Frits Beck, Welmoed van Deen, Merlijn van Deen, Pieter Blussé, Willem van Douwen, Dietje Blussé, Erna Blussé, Antje Beck-Wilton, Dolph Blussé (met het zeilpetje van Vader Blussé) en Jurjen van Deen.

Publicaties

Begin 2006 vatten we het plan op om ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan een artikel in de Spiegel der Zeilvaart te schrijven, Eén van de oud-eigenaren vindt dat een honderjarige Orion toch wel een boekje waard is. Dat idee moet even rijpen maar zomer 2006 besluiten we een monografie te gaan schrijven, waarin de geschiedenis van het schip natuurlijk veel uitgebreider opgetekend kan worden dan dan in 4 of 6 pagina’s Spiegel. De daarvoor nodige research blijkt een spannende zoektocht met onverwachte ontmoetingen, waarbij de logboeken van Blussé, eigenaar van 1937 - 1955, een sleutelrol vervullen, Het artikel in de Spiegel der Zeilvaart is gepubliceerd in oktober 2007, het boek is in januari 2008 gereed gekomen.


Orion home