P. Rijkenberg -->

Verkiezingsprogramma GroenLinks Slotervaart
2006 - 2010


Natuurlijk! Samen in Slotervaart

GroenLinks Slotervaart presenteert een verkiezingsprogramma dat is onderverdeeld in zes aandachtspunten.


0 Inleiding

Met het programma van GroenLinks centrale stad als leidraad heeft GroenLinks Slotervaart een lokaal verkiezingsprogramma opgesteld. Hierin zijn die programmapunten opgenomen waar we als stadsdeel eigen bevoegdheden hebben en waar we daadwerkelijk invloed op kunnen uitoefenen.

1.GroenLinks vindt dat in stadsdeel Slotervaart niemand buitengesloten mag blijven. Het stadsdeel is van ons allemaal, iedereen hoort erbij.

2.In ons stadsdeel krijgen ecologie en groen van GroenLinks de aandacht die het verdient. Ecologische functies blijven behouden, fietsgebruik wordt gestimuleerd, recreatief gebruik van groen wordt bevorderd en overlast door parkerende auto’s moet worden tegengegaan.

3.Voor alle lagen van onze stadsdeelbewoners moeten goede betaalbare woningen beschikbaar komen en blijven.

4.In ons stadsdeel moet de school een plek zijn waar veel meer kan worden geleerd dan alleen rekenen en taal. Het leren samenleven en het aanleren van sociale vaardigheden zijn namelijk net zo belangrijk.

5.GroenLinks vindt dat een bloeiend cultureel en sociaal uitgaansklimaat moet worden bevorderd in ons stadsdeel. Een uitgaansklimaat dat interessant en beschikbaar is voor zowel stadsdeelbewoners als bezoekers.

6.GroenLinks vindt het belangrijk dat bewoners meer worden betrokken bij het lokale beleid dan nu het geval is.

Dit verkiezingsprogramma beschrijft in 6 hoofdstukken de punten waar GroenLinks Slotervaart de komende 4 jaar aandacht aan zal geven

Terug naar top


1 Meedoen en erbij horen

Het stadsdeel Slotervaart is vol verschillen net als de stad Amsterdam. Uit alle windstreken zijn mensen hierheen gekomen om hier te werken of te studeren, uit angst voor vervolging in het land van herkomst, om te proeven van de stadse vrijheid of om hun economische situatie te verbeteren.

Al die verschillende etnische en culturele achtergronden, seksuele voorkeuren en levensstijlen geven het stadsdeel kleur. Het is de rijkdom van verschillen die zorgt voor dynamiek, creativiteit en vernieuwing.

Het beleid van het stadsdeel moet erop gericht zijn dat niemand van onze samenleving aan de zijlijn komt te staan.

1.1 Iedereen doet mee

GroenLinks vindt het belangrijk dat iedereen meetelt in het stadsdeel. GroenLinks sluit niemand uit. Alle ruim 44.000 bewoners hebben recht op goed onderwijs, een betaalbare woning, betaald werk en goede zorg. GroenLinks vindt dat iedereen hierin dezelfde mogelijkheden moet hebben, terwijl niet iedereen in dezelfde situatie verkeert. Sommige groepen hebben extra ondersteuning nodig.

1.2 Meetellen is meedoen

Meedoen aan het openbare leven, meedoen in de samenleving, meedoen aan sportevenementen, meedoen aan culturele activiteiten, meedoen aan het verkeer. Meedoen is ook samen doen, samen werken, samen leven. Samen gericht op een sociaal en solidair stadsdeel.

1.3 Emancipatie en participatie

Volgens GroenLinks is integratie geen doel op zich, maar een middel om te komen tot een samenleving waarin iedereen de kans heeft om mee te doen, mee te denken en mee te beslissen. Een sterke sociaal-economische situatie is bepalend in hoeverre mensen kunnen participeren in de samenleving. Emancipatie is de sleutel tot participatie.

Het erkennen en respecteren van verschillen is een voorwaarde voor een prettige samenleving. Discriminatie en vooroordelen kunnen worden tegengaan door elkaar te leren kennen.

1.4 Zorg voor iedereen

Ouderen, mensen met een handicap, chronisch zieken en psychiatrische patiënten moeten de kans krijgen om volwaardig in de samenleving te (blijven) participeren.

Contact en wederzijds respect tussen deze kwetsbare burgers en andere burgers is belangrijk voor een gezonde samenleving.

GroenLinks is voorstander van een zorginfrastructuur op wijkniveau waar zorgaanbieders en welzijninstellingen samenwerken onder de regie van het stadsdeel. Mensen met behoefte aan zorg of ondersteuning kunnen op een plek (loket) met hun zorgvraag terecht. (Dit loket heeft een informatie- en doorverwijsfunctie en begeleidt mensen naar het zorgaanbod.)

Simpel gezegd: bij het loket waar aanpassingen aan een huis kunnen worden aangevraagd, worden mensen meteen geïnformeerd over mogelijkheden voor thuiszorg en huishoudelijke hulp en kan daar ook ter plekke geregeld worden.

Wat wil GroenLinks

  1. Het diversiteitbeleid van het stadsdeel blijft gericht op emancipatie van mensen in een achterstandsituatie.
  2. Het stadsdeel voert een actief beleid om armoede in Slotervaart te bestrijden.
  3. Het stadsdeel ondersteunt zelforganisaties van emanciperende groepen financieel en betrekt ze actief bij het beleid door regelmatig overleg te voeren met vertegenwoordigers.
  4. Het stadsdeel ondersteunt initiatieven waar bewoners elkaar ontmoeten en elkaars achtergrond leren kennen.
  5. Het stadsdeel draagt zorg voor voldoende aanbod van taallessen en inburgeringcursussen in Slotervaart.
  6. Het stadsdeel verplicht zich goede, duidelijke informatie te verstrekken over het zorgaanbod. Per wijk komen er toegankelijke zorgloketten waar met name kwetsbaren goede ondersteuning en begeleiding krijgen bij hun zorgvraag.
  7. Mantelzorg- en vrijwilligersorganisaties verdienen de steun van het stadsdeel.
  8. Algemene instellingen en voorzieningen worden toegankelijker voor oudere migranten.

Terug naar top


2. Ecologie en groen

In Slotervaart vinden we 3 groene ankerpunten: de (noordelijke) Oeverlanden Nieuwe Meer, het Sloterpark met Sloterplas en het Rembrandtpark. De tuinstadgedachte is vormgegeven in veel bomen en groen ook rondom de woningen. Door de stedelijke vernieuwingsplannen staat dit sterk onder druk.

2.1 De oeverlanden

Het natuurgebied/recreatiepark de Oeverlanden Nieuwe Meer is in goede handen van de Vereniging de Oeverlanden Blijven (VDOB) in samenwerking met de afdeling groen/ecologisch beheer van het stadsdeel Slotervaart.

De groene/ecologische functie in dit gebied wordt ondersteund door de aanwezigheid van sport- en volkstuin­complexen vnl. ten noorden van de A4, en de (ecologisch beheerde) taluds van verhoogde rijks- en spoorwegen. Het lawaai van de A4 is hierbij hinderlijk, geluidschermen en het verlagen van de maximum snelheid tot 80 km/u zijn gewenst.

Een bedreiging is de af en toe opkomende suggestie, om meer grootschalige recreatieve functies in het gebied de Oeverlanden te ontwikkelen (het pretpark-idee).

2.2 Sloterpark/Sloterplas

GroenLinks zal blijven strijden voor het behoud van een aaneensluitend park (zonder hinderlijke bebouwing tot aan de oevers), zodat het rondje Sloterpark voor alle voetgangers, fietsers en trimmers in een ononderbroken groene setting kan plaatshebben.

GroenLinks wil het recreatieve gebruik van het park bevorderen. Picknicken mag.

Er moeten voldoende afvalbakken zijn. Het plaatsen van tafels (in beton of recycled kunststof) met eventueel ingelegd motief voor diverse spellen (schaken, dammen, triktrak e.d.) kan de verblijfsfunctie aantrekkelijk maken.

Hinderlijk gebruik (overnachtende vissers, die hun behoefte in het park doen, grootschalige party-tent activiteiten met veel vervuiling) moet door toezichthouders tegengegaan worden.

Een festival als de Waterval is een aanwinst voor Amsterdam-West.

GroenLinks wil graag de horecafunctie in het watersportcentrum van het stadsdeel (C. Plantijngracht) openstellen als start/eindpunt voor (sport)groepjes, voor het gebruik van een drankje, het toilet en eventueel voor het omkleden.

2.3 Rembrandtpark

We zijn blij met de plannen om een theehuisfunctie bij de kinderboerderij te realiseren, en om via kleine ingrepen de rondwandelmogelijkheden in het park te vergroten.

Helaas heeft de meerderheid van de stadsdeelraad het jarenlang uitgesproken beleid om niet in de parken te bouwen overtreden, door vol te houden dat er een auto-ontsluitingsweg door het park bij de C.Lelylaan moet komen ten behoeve van bouwlocatie Andreasterrein. Dit ondanks de aangetoonde overbodigheid voor de verkeersafwikkeling.

GroenLinks blijft alert op de mogelijkheid om de aanleg alsnog tegen te houden.

2.4 Christoffel Plantijnpad

Helaas ontbreekt nog steeds de geplande verbinding vanaf de Sloterweg tot aan de Oude Haagseweg (onder de A4 door), die het Christoffel Plantijnpad vanaf het Sloterpark met de Oeverlanden verbindt (voor fiets, voetganger en dier).

GroenLinks is ervoor om op zo kort mogelijke termijn een verharding aan te brengen op het ontbrekende deel van het Christoffel Plantijnpad naar de Oeverlanden. GroenLinks is tegen een tweede auto-ontsluiting voor het kantorengebied Riekerpolder op deze route. Worden wij verplicht ruimte te reserveren voor de auto onder dit viaduct, dan maken wij ons hard voor het reeds aangedragen alternatief: Naast één baan voor de auto ook ruimte voor voetganger, fietser en ruiter in twee richtingen, plus een brede strook langs beide wanden van de viaductdelen (met takkenwallen) als ecologische verbinding (corridor) voor de in het gebied levende/rondtrekkende dieren.

2.5 De ringvaart

Vanaf de (noordelijke) Oeverlanden Nieuwe Meer is er een groene fiets/wandelroute langs de Ringvaartdijk (zie bijv. de nota Ringslang van GroenLinks). Er is in overleg met de woonschepenbewoners (WOOS) gewerkt aan betere voorzieningen langs deze route. GroenLinks wil de functie van deze route versterken worden door o.a. het sportcomplex Sloten (en de volkstuinen) via deze route toegankelijk te maken (dus een achteringang te creëren, zoals al aan GroenLinks is toegezegd). Hierdoor wordt het fietsgebruik gestimuleerd en de mogelijkheid van alternatieve fiets/looproutes in verschillende lengtes vergroot.

2.6 Milieu

Helaas moet GroenLinks constateren, dat de afvalscheiding in ons stadsdeel terugloopt. Dit komt waarschijnlijk ook door de “broodje aap” verhalen als: uiteindelijk verdwijnt toch alles in de verbrandingsoven. (Dat wat er aan bio-afval in de verbrandingsoven verdwijnt is afval, dat tussen het “gewone afval” zit, en dat wat in de verzamelcontainers zodanig is vervuild met ander afval, dat het niet meer gecomposteerd kan worden.) Voor GroenLinks is gebrekkige voorlichting en te weinig stimulering vanuit de overheid één van de oorzaken van deze gebrekkige scheiding. Daarom willen wij meer inzetten op voorlichting en stimulering. Naast winst voor het milieu is het ook winst voor de portemonnee, want goed gescheiden leidt naar een lagere afvalstoffenheffing!

GroenLinks staat positief tegenover zwerfvuilacties door scholen en buurtbeheergroepen. Waar we kunnen zullen we die steunen en stimuleren.

Evenals voor veel bewoners is het voor GroenLinks een ergernis, dat mensen vaak vuil naast de inzamelcontainers aanbieden, en grofvuil onaangemeld op straat zetten. Het GRATIS telefoonnummer (0800 0233769) en het GRATIS ophalen van grofvuil is blijkbaar niet voldoende. Daarom heeft GroenLinks geen bezwaar tegen het beboeten van mensen die hun huisvuil verkeerd aanbieden.

Wat wil GroenLinks

  1. het bestaande groencompensatiebeleid, zowel in kwantitatieve als kwalitatieve zin, overeindhouden en de stedelijke ontwikkelingsplannen hier dwingend aan toetsen;
  2. dat er een geregeld overleg moet blijven tussen de Vereniging De Oeverlanden Blijven en zowel het bestuur van het stadsdeel als de (ambtelijke) uitvoering;
  3. graag geluidschermen langs de A4 om het verblijfklimaat in het recreatiegebied te verbeteren;
  4. dat het viaduct onder de A4 tussen Sloterweg en Oude Haagweg maximaal één baan voor de auto krijgt en voldoende ruimte voor de overige gebruikers tussen C. Plantijnpad en Oude Haagseweg;
  5. behoud van de ecologische functie en de ruige natuur in de Oeverlanden Nieuwe Meer;
  6. het verblijfsklimaat in het Sloterpark verbeteren;
  7. dat het watersportcentrum Sloterplas (C. Plantijngracht) een ontmoetingsplek voor de buurt wordt;
  8. dat de Ringvaartdijk een aantrekkelijke en nuttige route voor fietsers en wandelaars wordt door o.a. een ontsluiting naar sportpark Sloten en andere aanliggende voorzieningen.

Terug naar top


3. Wonen en ruimtelijke ordening

3.1 Stedelijke vernieuwing

Ook GroenLinks vindt dat er voor alle lagen van de bevolking goede betaalbare woningen beschikbaar moeten komen. GroenLinks kiest echter niet voor grootschalige sloop. Bij de huidige invulling van de stedelijke vernieuwing worden veel betaalbare/bewoonbare huurwoningen opgeofferd voor de nieuwbouw van duurdere woningen. Zo komt in de stedelijke vernieuwingsprojecten slechts 35% van het oorspronkelijke aantal sociale huurwoningen terug. Deze hebben dan vaak een huur die veel hoger ligt dan de oorspronkelijke woningen. Gezien de lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen worden met dit beleid de minder draagkrachtigen óf de stad uitgejaagd óf gedwongen een woning met hogere huur te aanvaarden. Een hogere huur die niet volledig door huursubsidie wordt gecompenseerd.

GroenLinks kiest dan ook voor het in stand houden van de betaalbare sector. Waar mogelijk worden de bestaande woningen (beperkt) gerenoveerd. Door een iets ingrijpender renovatie, of (beperkte) verkoop van corporatiebezit, kan een opwaardering naar middensegment tot stand gebracht worden.Voor uitbreiding van het woningbestand willen we ons vooral  richten op herbestemming van vrijkomende terreinen, zoals voormalige bedrijfsterreinen in woongebieden en scholen die verhuizen.

Hiernaast vindt GroenLinks het nodig dat bij de planontwikkelingen in de westelijke tuinsteden meer aandacht nodig is voor starters, studenten en andere jongeren.

3.2 Parkeerbeleid

De openbare ruimte moet zoveel mogelijk toegankelijk zijn voor iedereen. Ook moet de veiligheid gewaarborgd zijn. Zeker als het aantal woningen en de welvaart in het stadsdeel toenemen dreigt de openbare ruimte meer en meer opgeofferd te worden aan parkeerruimte voor het toenemend autobezit. Mede als gevolg van dat toenemend autobezit zijn steeds meer ouders bang om hun kinderen buiten te laten spelen.

GroenLinks is tegenstander van een verhoging van parkeernormen en tegen de uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen in de openbare ruimte. Bij nieuwbouw zal GroenLinks zich dan ook hard maken voor de realisatie van gebouwde parkeervoorzieningen

In die buurten waar parkeeroverlast ervaren wordt, zal GroenLinks zich scharen achter initiatieven van bewoners om die overlast te beperken. GroenLinks verwerpt het dogma van het huidige stadsdeelbestuur dat in het stadsdeel geen betaald parkeren mag worden ingevoerd.

3.3 Een bedrijvig stadsdeel

GroenLinks is voorstander van de aanwezigheid van kleinschalige bedrijven in woonbuurten en wil dan ook dat het stadsdeel meer mogelijkheden creëert voor startende ondernemers.

Grootschalige bedrijvigheid echter hoort wat ons betreft niet in een woonbuurt thuis. Bedrijventerreinen die beschikbaar komen moeten gebruikt worden voor woningbouw en voor nieuwe startende ondernemers.

Terug naar top


4.Onderwijs en jeugd

4.1 Onderwijs

In het Stadsdeel Slotervaart wonen een hoop kinderen die niet allemaal in dezelfde gezegende omstandigheden opgroeien. In onze stadsdeel groeien veel kinderen op in gezinnen die onvoldoende grip hebben op het leven. Hun ouders hebben zelf nooit hun opleiding afgemaakt, spreken onvoldoende Nederlands, zitten financieel heel krap en kennen de weg niet naar de voorzieningen. Kinderen worden daar de dupe van.

Om opgewassen te zijn tegen het leven in de grote stad moeten jongeren weerbaar gemaakt worden. Ruzie maken is opkomen voor jezelf, maar het is een kunst om die ruzie vruchtbaar bij te leggen. Scholen signaleren een verruwing in de omgangsvormen van leerlingen onderling. Onderwijzers en docenten moeten vaker ruzies bijleggen en de kinderen kalmeren. Ze moeten alle zeilen bijzetten om kinderen sociale vaardigheden bij te brengen en kunnen daar wel wat professionele hulp bij gebruiken. Die verruwing komt niet uit de lucht vallen en is te wijten aan het toenemend aantal leerlingen dat zorg nodig heeft, onder andere door armoede of verwaarlozing thuis.

GroenLinks ziet de school als de plek waar veel meer kan worden geleerd dan alleen taal en rekenen. Het leren samenleven en het aanleren van sociale vaardigheden zijn net zo belangrijk als foutloos schrijven en goed optellen. Of mensen de kans krijgen om mee te doen wordt al vroeg bepaald: in het onderwijs.

De school is een vindplaats van kinderen en van hun talenten en problemen. Zo eenvoudig is het. En zo eenvoudig kunnen we dus ook zorg en vrijetijdsbesteding in de nabijheid van de school onderbrengen. Dat gebeurt onder de noemer ‘brede school’. Zo’n school is de spil in een wijk en verzamelt het buurtwerk, de sportclub, de oudernetwerken, het maatschappelijk werk en de wijkagent onder een dak. Het aanleren van basisvaardigheden moet voorop staan in het basisonderwijs. Maar we moeten onze ogen niet sluiten voor de andere taken van de school.

De meeste basisscholen in ons stadsdeel hebben te maken met een brede interculturele samenstelling van de leerlingpopulatie. Om allen het gevoel te geven erbij te horen, zou er ook een breed cultureel aanbod in het schoolprogramma moeten worden opgenomen. Wij denken aan diverse muzieksoorten/beoefening (in samenwerking met het bestaande muziekatelier), volksdansen (in samenwerking met bestaande organisaties) maar ook de verhalen uit verschillende culturen.<

We horen vooral het laatste jaar alarmerende berichten over het te dik worden van onze kinderen. Daarom vinden wij, dat het gymnastiekonderwijs in ons stadsdeel eerder uitgebreid dan ingekrompen moet worden. Ook andere bewegingsactiviteiten, zoals hierboven bij het culturele programma genoemd, verdienen de aandacht. Bij de brede school en de naschoolse activiteiten moet ook rekening gehouden worden met het bevorderen van het bewegen.

4.2 Jeugd

Het VMBO staat in een slecht daglicht, maar toch gaat 60% van de jongeren daar dagelijks naar school. Zij brengen hun talenten en problemen de school binnen. Als ze thuis geen steun krijgen, moeten ze dat op school opvangen. De verruwing van omgangsvormen doet zich het meest voor op scholen voor praktijkonderwijs en (V)MBO. Bij de overgang van VMBO naar MBO haken te veel jongeren af.
Maar met alleen VMBO liggen de banen niet voor het oprapen. Leerlingen in het MBO hebben moeite met het vinden van een stageplaats. Werkgevers vinden het teveel gedoe, maar er zijn ook veel signalen dat allochtone leerlingen geweerd worden. De obstakels om een stagiaire aan te nemen, dienen opgelost te worden, en werkgevers die discrimineren, moeten worden aangepakt.

4.3 Invloed van schoolbeleid op (interculturele) verhoudingen

De (interculturele) verhoudingen tussen leerlingen zijn mede afhankelijk van heldere en structurele aanpak richting leerlingen, leerkrachten en ouders.

Het overgrote deel van de scholen investeert al jaren in (het verbeteren van) de omgangsvormen van leerlingen en in een veilig schoolklimaat. Een belangrijk onderdeel daarvan is het aan leerlingen bijbrengen van sociale vaardigheden en hanteren van duidelijke gedragsregels.

Het opstellen van duidelijke gedragsregels wordt ook gezien als voorwaarde voor goede (interculturele) verhoudingen.

Ook ouderparticipatie draagt bij aan goede verhoudingen tussen leerlingen. De mate waarin scholen er in slagen om ouders te betrekken varieert enorm.

Wat wil GroenLinks

  1. Iedere school voor basisonderwijs wordt een brede school.
  2. Het onderwijzend personeel krijgt gerichte steun om het hoofd te bieden aan grootstedelijke problematiek.
  3. Sportbeoefening stimuleren via JIP en Topscore heeft een hoge prioriteit.
  4. Het Midden- en Kleinbedrijf krijgt praktische ondersteuning bij de begeleiding van stagiaires.
  5. een helder beleid om leerlingen en ouders aan te spreken op gedrag;
  6. korte lijnen naar jeugdzorg en instellingen in de buurt van de school
  7. een structurele plaats in het onderwijsprogramma voor projecten gericht op het tegengaan van intolerantie en racisme
  8. buitenschoolse activiteiten waardoor groepen elkaar in de vrije tijd ontmoeten.
  9. lesprogramma’s waarin het versterken van sociale vaardigheden en agressie beheersing structureel is opgenomen.

Terug naar top


5. Cultuur en uitgaan

Culturele en sociale ontmoetingen maken het mogelijk dat stadsdeelbewoners elkaar beter leren kennen. Daarom wil GroenLinks dat een bloeiend cultureel en sociaal uitgaansklimaat wordt bevorderd in stadsdeel Slotervaart.
Een uitgaansklimaat dat interessant en beschikbaar is voor stadsdeelbewoners en bezoekers. Een bloeiend cultureel en publiek sociaal leven dragen bij aan een prettig leefklimaat en aan onderlinge verbondenheid tussen bewoners.

Bewoners moeten niet alleen in de binnenstad kunst en cultuur kunnen proeven en de horeca kunnen bezoeken maar dit moet ook in het eigen stadsdeel mogelijk zijn.

5.1 Cultuur

In de afgelopen jaren zijn er in het stadsdeel diverse buurtfeesten georganiseerd. Dit verbetert het leefklimaat in de buurt. Naast het meer grootschalige culturele aanbod via de Meervaart wil GroenLinks daarom het kleinschaliger aanbod stimuleren van, voor en door buurtbewoners. De programmering van lokale initiatieven moet aansluiten bij mensen van elke leeftijd en bij een diversiteit van culturele achtergronden. Gestreefd wordt naar evenredige participatie van jongeren en nieuwe Nederlanders. GroenLinks ziet hierbij een rol weggelegd voor de buurtorganisaties.

5.2 Uitgaan

Het stadsdeel Slotervaart kent relatief weinig multiculturele uitgaansgelegenheden. GroenLinks wil dat een actievere uitgaanscultuur wordt bevorderd in het stadsdeel zodat stadsdeelbewoners de gelegenheid hebben elkaar te ontmoeten buiten de deuren van de eigen woning; in uitgaansgelegenheden en publieke ontmoetingsplaatsen. Een goed voorbeeld hiervan is de Oude Huygenslocatie waar broedplaatsen voor groepen of individuele kunstenaars komen met voorstellingen/exposities.

Wat wil GroenLinks

  1. Het stadsdeel dient financieel bij te dragen aan een breed scala van culturele uitingen en initiatieven die worden genomen door bewoners. GroenLinks zet daarbij in op nieuwe, minder commercieel gerichte ontwikkelingen voor een klein publiek; meer kunst in de openbare ruimte en een ruimer budget voor kunst in de wijken.
  2. Het multiculturele, sociale uitgaansleven in het stadsdeel dient te worden bevorderd.
  3. GroenLinks benadrukt het stimuleren van lokale projecten waarvan de Oude Huygens en de waterval aan de Sloterplas goede voorbeelden zijn.

Terug naar top


6. Burger, bestuur en overheid

6.1 Afnemende betrokkenheid

GroenLinks maakt zich zorgen over de afstand tussen burger en politiek. Het aantal Amsterdammers dat zich afzijdig houdt van het bestuur groeit. Steeds meer mensen hebben zo weinig vertrouwen in de overheid, dat ze er het liefst niets meer mee te maken willen hebben. GroenLinks beseft dat deze situatie gevaarlijk is voor de democratie. Volksvertegenwoordigers horen het volk te vertegenwoordigen en niet slechts een minderheid die de moeite neemt om de gang naar de stembus te maken. Maar dat is niet het enige. De kans is groot dat mensen die geen vertrouwen meer hebben in de overheid ook hun vertrouwen in de maatschappij verliezen. Deze groep stelt zich steeds passiever op en trekt zich terug in haar eigen, beperkte omgeving.

GroenLinks vindt dit een slechte, maar ook gevaarlijke ontwikkeling. Als steeds meer mensen zich terugtrekken uit de samenleving, dan verdwijnt het cement uit de maatschappij. Met afbrokkeling en scheuringen tot gevolg.

6.2 Rol van het stadsdeel

Bij veranderingstrajecten is het van belang dat het stadsdeel in een vroeg stadium goed op de hoogte is van de wensen en verlangens van bewoners. Door het presenteren van volledig uitgewerkte plannen op een hoorzitting laat het stadsdeel niet merken de bewoners serieus te nemen.

Wat wil GroenLinks

GroenLinks wil bewoners meer betrekken bij het lokale beleid door middel van:

  1. het in een vroeg stadium verspreiden van vragenlijsten onder bewoners waarop bewoners aan kunnen geven wat zij belangrijk vinden;
  2. het al in een vroeg ontwerpstadium presenteren van plannen aan bewoners en niet wachten met die presentatie tot die plannen volledig uitgewerkt zijn;
  3. het op ruime schaal op internet beschikbaar stellen van plannen en ontwerpen.

Terug naar top