Vervolg op

DE KERK

VAN

LEKKERKERK

 

P.Speksnijder


Het orgel

Het "Schölgens en van den Haspel-orgel", waarvan er in Nederland nog maar twee zijn, werd in 1874 geplaatst.

Het is heden ten dage nog steeds te horen en te bewonderen.

Daar onze kerk en het orgel op de lijst van beschermde monumenten staan, is alles op de jaarlijkse Open Monumentendag te bezichtigen. Het orgel mag dan onder bepaalde voorwaarden korte tijd worden bespeeld

 

Het uurwerk

Het uurwerk bevindt zich op de tweede verdieping van de toren. Het is geleverd door M. v.d. Kerkhof te Aarle-Rixtel op 18 oktober 1922.

 

Net naast het uurwerk zijn de gewichten en de kabels te zien die het enorme uurwerk aandrijven. Tot 1956 werd het uurwerk nog een maal per week met de hand opgewonden

 

Het gevangenhok

Vroeger werd een kerktoren niet alleen voor het uurwerk en de klokken gebruikt, maar meestal ook door de brandweer om hun slangen te drogen te hangen en door de politie om hun gevangenen in bewaring te zetten. In de toren van Lekkerkerk is het gevangenhok uit 1868 te vinden op de eerste verdieping net boven de consistorie. De ingang is voorzien van een dikke houten beslagen deur met een kijkluikje. Om deze ingang te bereiken moet men eerst over het gestucte tongewelf van het torenportaal uit 1830 heen klimmen.

 

De gebrandschilderde ramen

Onze kerk heeft ook twee gebrandschilderde ramen.

Het hier naast getoonde raam gaat over het Scheppingsverhaal en de Krimpenerwaard en is ontworpen door Annemiek Punt.

 De Klokken

Wanneer de eerste klok in de klokkentoren is geplaatst is verder onbekend. Rond 1600 werd er echter al over gesproken. In 1936 werd de oude gescheurde klok die een diameter had van 63 cm en 150 kg woog en het oude Bakkersklokje, genaamd naar de Rotterdamse klokkengieter G. Bakker en 32 kg woog, vervangen door twee nieuwe klokken Geloof en Vrijheid. Geloof was 92 cm rond en woog 476 kg en Vrijheid was 77 cm rond en woog 284 kg. Beide klokken zijn gebouwd door de firma Petit en Fritsen uit Aarle-Rixtel. Deze nieuwe klokken waren echter geen lang leven beschoren. Zij werden namelijk op 22 januari 1943 door de duitsers gevorderd.

Elke klok met een gewicht van boven de 150 kg werd in die tijd afgevoerd naar een smelterij in Hamburg - Duitsland t.b.v. de oorlogsindustrie. Door dhr. G.v.Duijvendijk werd in het geheim een klok van plaatstalen ringen in elkaar gelast en de klepel werd gemaakt van een stalen kogel die aan een staaldraad in de klok hing. Op 27 maart 1943 ging de klok, 140 cm rond en 475 kg zwaar, de toren in. Tijdens de jaarwisseling van 1948-1949 zijn de huidige vier klokken in gebruik genomen. De drie nieuwe klokken hebben een gewicht van 600, 225 en 35 kg. Op deze klokken staan het jaartal met het oude gemeentewapen van Lekkerkerk en de volgende teksten geschreven : "Verloren ging door vijands macht wat burgerzin te samen bracht", "Nieuw luiden wij weer wijd en zijd. De klanken voor der mensen tijd" en "Mensen bedenkt dat in den tijd. Ligt vrede van Gods eeuwigheid". De vierde klok is het eerder genoemde oude Bakkersklokje uit 1779.

 

 Overige bezienswaardigheden

Vanaf 1792 is men gaan bijhouden wie er allemaal in onze kerk zijn gedoopt. Deze boeken zijn tijdens de jaarlijkse Open Monumentendag te bewonderen en in te zien.

Verder zijn er nog twee avondmaalbekers uit 1663, een antieke koperen kan waar vroeger tijdens de kerstviering van de zondagsschool de chocolademelk uit werd geschonken en een mooie engel op het orgel te bewonderen.

 

 

Kortom een rondwandeling in en om onze kerk is zeker de moeite waard !

 

Terug naar mijn vorige pagina.

 

Mocht u nog vragen, opmerkingen en/of aanvullende informatie hebben, dan hoor ik dat graag van u.
Een reactie op mijn homepage stel ik ook zeer op prijs!

Mijn E-mail adres is:   p.speksnijder@hccnet.nl.