DE MOESTUIN

 

P.Speksnijder


De moestuin

Vele honderdduizenden mensen houden zich actief bezig met de teelt van groente, fruit en kruiden. Het is een ontspannende en gezonde bezigheid, zeker als men qua beroep overdag niet veel buiten komt en men veel te weinig beweging heeft. Het is prachtig om alles te zien groeien en bloeien of weer eens iets nieuws uit te proberen. Een goede oogst geeft natuurlijk ook een heel tevreden gevoel.

In het verleden zijn wij echt niet gaan tuinieren om biologische redenen, maar al tuinierend zijn wij ons er wel bewust van geworden dat het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen, tegen ziekten en plagen, in principe uit den boze is. Door onze groenten te vergelijken met die uit de winkel merkten wij en velen met ons, dat de kwaliteit van vele groenten in de winkel steeds meer achteruit gaat. Ze worden vaak te intensief bemest en groeien daardoor veel te hard. Verder worden ze o.a. bespoten om ze er mooier en gezonder te laten uitzien. Een slakje, luisje, plekje of een aangevreten blaadje in een krop sla is voor veel mensen tegenwoordig al iets heel onnatuurlijks en vies. Kijk maar eens in de winkel naar die enorme bloemkolen of naar zo'n joekel van een knolselderij of tomaat, als je deze echter doormidden snijdt zijn ze vaak hol van binnen en proeven nergens naar. Proef ook eens een aardbei of rode biet ze smaken vaak waterig, maar zien er wel wonderbaarlijk mooi uit. Verder is het bekend dat veel van de voedingsstoffen tijdens transport, opslag en conservering geheel of gedeeltelijk verloren kunnen gaan. Kortom bovengenoemde gaat bijna altijd ten koste van de smaak en onze gezondheid. Dit is voor u misschien een reden om het ook eens zelf uit te gaan proberen. Probeer dit, als u daarvoor de mogelijkheden heeft, dan in eerste instantie eens uit in uw normale bloementuin. Het staat namelijk heel leuk om hier en daar ook wat groenten en kruiden tussen de bloemen en struiken te laten groeien.



Een kijkje op een moestuin

 

Wat kweekt men zoal?

Men kweekt o.a.:

koolsoorten zoals: spruitkool, bloemkool, broccoli, spitskool, boerenkool en witte kool

wortelgewassen zoals: radijs, rode bieten, zomer- en winterwortelen

bolgewassen zoals: uien, knoflook, bieslook en zomer- en winterprei

bladgroenten zoals: diverse soorten sla, andijvie, paksoi, snijbiet, tomaten, paprika, courgettes en komkommers

peulvruchten zoals: erwten, capucijners, stokbonen en stambonen

kruiden zoals: bonekruid, maggiplant, peterselie, basilicum en dille

vruchten zoals: rabarber, aardbeien, bramen en diverse soorten aardappelen.

 

Waar moet men op letten!

Als men gaat tuinieren kan men het beste ieder jaar de groenten op een andere plaats telen daar men anders op de lange duur problemen gaat krijgen met diverse soorten groenten. Hierbij moet u denken aan (bodem)ziekten en groeistoornissen bij bijvoorbeeld aardappelen en de hele familie ui. Voor aardappelen geldt zelfs een wettelijke wisseltermijn van ten minste vier jaar.

Voorbeeld bij een wisseltermijn van vier jaar.

Bed1: Peulvruchten en Bolgewassen (winterprei)

Bed2: Bladgroenten en Koolsoorten

Bed3: Aardappelen

Bed4: Wortel- en Bolgewassen

* - Peulvruchten geven stikstof af.

* - Bladgroenten vragen veel stikstof.

* - Krijgen o.a. kali toegevoegd.

* - Vragen kali en fosfaten.

Het jaar er op schuift alles een plaats naar boven. Dus 4->3 , 3->2 , 2->1 en 1->4 .

Kort groeiende groenten, zoals sla, radijs, spinazie en vruchtgewassen, zoals tomaten, kunnen gerust elk jaar op dezelfde plaats worden geteeld.



Verlengen van het groeiseizoen
Op de moestuin of in de eigen tuin kan men ook een kas of een platte bak plaatsen. De zon die door het glas schijnt zorgt er voor dat de temperatuur al gauw lekker oploopt zodat ze in het vroege voorjaar en in het najaar heel geschikt zijn om er o.a. sla, andijvie en diverse koolsoorten in te telen. In de zomer maanden gebruikt men de platte bak voor de teelt van komkommers en de kas voor o.a. tomaten en paprika's.

 

Terug naar hoofdpagina.

Vragen en/of opmerkingen

Mocht u nog vragen, opmerkingen en/of aanvullende informatie hebben, dan hoor ik dat graag van u.
Een reactie op mijn homepage stel ik ook zeer op prijs!

Mijn E-mail adres is:   p.speksnijder@hccnet.nl.