Zelf broodbakken met een bakmachine;
echt niet duur, wel lekkerder.

Een brood van de warme bakker is er niets bij!

en een eigen gebakken brood, daar zit wat in, en je weet ook wat.

De broodbakmachine

De broodbakmachine is te verkrijgen in verschilende modellen. Het verschil zit in het gewicht van de broden die u ermee kunt bakken. Met gangbare modellen kunt u broden van 600, 800 of 1100 gram bakken. Als ik een goede raad zou mogen geven, koop er een voor 1100 gram. Je kunt er dan ook een brood van 800 of 600 gram in bakken, en per brood ben je toch evenveel tijd kwijt. Er zijn machines die de mogelijkheid bieden om alleen deeg te maken voor eigen broodjes uit de oven, of voor een piza, maar ook zijn er waarmee je eigen jam kunt maken of een cake in kunt bakken. De prijs van zo'n bakmachine ligt tussen de f 200,--( EURO 90) en de f 400,--( EURO 185). Voor ons is ie dat zeker waard. Wij zouden hem niet meer willen missen. De prijs van een eigen gebakken brood is - als je er van allerlei extra ingrediŽnten in verwerkt - ongeveer even duur als een brood van de warme bakker, echter een gewoon wit of bruinbrood is stukken goedkoper en veel lekkerder. Neem dat maar van ons aan.

Hoe makkelijk is het om een eigen brood te bakken?

Hieronder in 10 stappen hoe je te werk moet gaan. Overigens zit bij een bakmachine altijd zo'n beschrijving als hieronder volgt
1. plaats de bakvorm en de kneedhaak in de machine.

2. doe de ingrediŽnten op de volgende wijze ťn in deze volgorde in de bakvorm.

Bloem en of meel
Water of melk
Boter, margarine of olijfolie
Suiker
Zout
Gist

3. Sluit de deksel en steek de stekker in het stopcontact.

4. Druk op de selectieknop totdat het gewenste brood is geselecteerd en bepaal de bruining van de korst.

5. Mocht u gebruik willen maken van de timer-functie ('s avonds de machine instellen en 's morgens vroeg het brood gebakken) dan kan die nu worden ingesteld.

6. Druk op de starttoets

7. Na het eerste piepsignaal kunnen indien gewenst extra ingrediŽnten worden toegevoegd (dit kan natuurlijk niet als je gebruik maakt van de timer-functie).

8. Een tweede piepsignaal geeft aan dat het bakproces is beŽindigd.

9. Haal het brood uit de machine en laat het afkoelen op een rooster. LET OP: Het brood en de bakvorm zijn heet, gebruik ovenhandschoenen.

10.Schakel het apparaat uit en trek de stekker uit het stopcontact.

Het meel en andere ingrediŽnten.


Je kunt het meel in de winkel kopen, zo ook de gist en andere ingrediŽnten. Doch ook bij verschillende molenaars tref je een ruim of liever gezegd een ruimer assortiment aan meel, gist en andere ingrediŽnten aan dan in een winkel. Dus als je overweegt een broodmachine te kopen of je hebt er al een gekocht, is het een aanrader om eens bij een molenaar langs te gaan. Hij kan je ook heel goed adviseren welk meel wel of niet voor een broodmachine geschikt is. Verder heeft hij verschillende boeken over broodbakken in een broodbakmachine.

Glutenvrij

Wist u overigens dat u in zo'n broodbakmachine relatief goedkoop glutenvrij brood kunt bakken.