Luidspreker van de draadomroep
Jaren '50-'60.

De draadomroep was een soort "armeluis" radio. De PTT exploiteerde vroeger een netwerk waarin radioprogramma's werden doorgegeven via een telefoondraad. Er was een beperkt aantal stations beschikbaar via deze draadomroep en door middel van een kanalenkiezer kon de abonnee een station selecteren. Een volumeregelaar zorgde ervoor dat je het geluid harder en zachter kon zetten.

De hierboven afgebeelde luidspreker bracht het geluid voort. Geluid dat superieur was aan het geluid van een middengolf radio. Je had immers geen last van atmosferische en andere storingen. Ook 's avonds kon je ongestoord genieten van de radio.
Voor de abonnee was het goedkoper dan het kopen van een radio en het maandelijks betalen van luistergeld.

Via de 3e en 4e lijn werden wel ook buitenlandse uitzendingen doorgegeven en dat werd vermeld in de diverse omroepbladen. Daartoe waren er verschillende ontvangstations aan de grenzen:
Appingedam: N.D.R.( UKW Nord)
Denekamp: N.D.R./W.D.R. later genoemd NWDR)
Groenlo: W.D.R.(UKW West)
Vaals: W.D.R.

Voorts was er een lijnverbinding met Brussel. Op de Domtoren van Walcheren was een ontvanger voor France IV "Programme de Haute Fidelité" zoals dat werd aangekondigd. Op de vuurtoren Huisduinen (bij Den Helder) was een ontvanger voor de Engelse FM geplaatst.
Deze programma's gingen via lijnverbindingen naar het Centrale Regiecentrum voor Draadomroep in Rotterdam waarna ze over geheel Nederland werden verspreid!
Deze derde en vierde lijn gaven een zeer goede geluidskwaliteit, vaak veel beter dan Hilversum I en II, omdat die vaak gramofoonplaten met veel ruis en vervorming draaiden, tenminste de jaren vlak na de oorlog. Duitsland had veel opnamen op band, die in vergelijk met Hilversum ruisvrij en vervormingsvrij waren.

Toen later Hilversum III er bij kwam werd die doorgegeven via de derde lijn, op zich een achteruitgang omdat de diverse buitenlandse lichte muziekprogramma's in de verdrukking kwamen. De vierde lijn werd hoofdzakelijk gebruikt voor de doorgave van buitenlandse klassieke programma's.

Op maandag en vrijdag van 18.00-20.00 werd een eigen grammofoonplatenprogramma met klassieke muziek uitgezonden, op woensdag van 18.00-20.00 jazz. Vooraf opgenomen en weergegeven via een Revox recorder.

Meer over de geschiedenis van de draadomroep .
Met dank aan de heer Bob Klepper, uit Amsterdam, die mij van extra informatie voorzag.
Er waren ook luidsprekerkasten met een ingebouwde versterker. Deze luidsprekerkast is uit 1961. De kast zelf is niet van metaal, maar van polyester.


Twee UL41 buisjes zorgen voor de versterking.