Realistic communicatieontvanger DX-160
Bouwjaar 1975-1980

Uitgebracht door het vermaarde Tandy-concern. Toen ik deze radio kocht was Tandy in Nederland niet meer vertegenwoordigd.
Ik kocht deze radio op de beurs van de NVHR in maart 2003. Eigenlijk wilde ik deze radio helemaal niet kopen, maar ik heb nu eenmaal een zwak voor Kortegolf radio's en volgens de verkoper deed de radio het nog goed. Dat was ook zo.
Dit is een communicatieontvanger en daarom zit er ook CW en SSB op. CW wordt alleen voor telegrafie gebruikt en aangezien ik geen morse ken, heb ik daar niet zo veel aan. Maar Single Side Band (SSB) is erg handig als je bijvoorbeeld zendamateurs wilt ontvangen.
Wat meer technische informatie vind je op deze site.


De achterkant

Er zit zelfs een ferrietantenne in. Zo kun je zonder antenne-aansluiting ook nog wat ontvangen. Maar met een antenne (al is het maar een stukje draad van een meter of twee) gaat het al een stuk beter.
Bij deze radio zit een aparte luidspreker. De kwaliteit van het geluid is niet bijster geweldig. Met een andere luidspreker aangesloten klinkt het al wat beter, maar nog steeds niet zo goed. Op zich is dit ook niet waar deze radio voor is gemaakt. Het gaat er in eerste instantie om de stations te kunnen ontvangen en vooral om de spraak goed te kunnen ontvangen. Dus is er een voorziening aangebracht die de frequenties van de spraak wat verbeterd, dit ten koste van de kwaliteit van de muziek, die je soms ook wel op de Korte Golf kan ontvangen.


De voorkant

Links zie je de fijnafstemming. En helemaal rechts de hoofdafstemming. Verder van links naar rechts: BFO-pitch, AF gain, ANT trim, Bandkeuzeschakelaar, RF Gain en dan weer de hoofdafstemming. De vier schakelaartjes rechts zijn voor: ANL (on - off), MODE (am - ssb/cw), AFC (fast - slow), OPR (rec - std by).


De afstemcondensatoren

Links zie je de hoofdafstemcondensator. Hiermee wordt de grove afstemming gedaan. Rechts zie je de afstemcondensator die parallel staat aangesloten. Hiermee doe je de fijnafstemming, dit is voor de hogere frequenties een must, want met de hoofdafstemcondensator is dan niet goed meer af te stemmen.


De S-meter

Hiermee kun je zien wat de sterkte is van het ontvangen signaal.