Philips bouwdoos EE8 en
aanvullingsdoos A20
(1968)
Via de ME1200 bouwdoos en natuurlijk de smakelijke Philips folders kwam ik te weten over de EE8 en EE20 bouwdozen. Die wilde ik ook graag hebben. De EE20 was in eerste instantie te duur (daar moest ik te lang voor sparen) en daarom kocht ik eerst de EE 8 bouwdoos. Je kon daar acht verschillende apparaten mee bouwen: een-transistor radio ontvanger, twee-transistor radio ontvanger, twee-transistor grammofoonversterker, automatische nachtlamp, morse-code apparaat, verklikkerlicht, knipperlicht en regen- en vochtigheidsindicator. Hier was ik snel op uitgekeken en dus werd van het opnieuw gespaarde geld al snel de aanvullingsdoos A20 gekocht. Eigenlijk had je nu alles van de EE20 bouwdoos. Hiermee konden in combinatie met de EE8 doos nog eens 22 apparaten worden gebouwd.
Ze hadden het wel slim gedaan, want het boek van de EE8 bouwdoos bevatte ook al de schakelingen die je met de aanvullingsdoos kon bouwen. Je kon dus ook zien wat je nog niet kon maken. Dus die aanvullingsdoos moest er wel komen!
Uitgangspunt was een sjabloon (montagekaart) met gaatjes dat je over de hardboard montageplaat legde. Door de gaatjes moest je draadklemmen steken en daarover heen kwamen tonveren. Hiertussen kon je de onderdelen en de bedrading klemmen, volgens de lay-out van de montagekaart.
Niet alle onderdelen zijn nog origineel. Als je de componenten vaak gebruikt, dan wil door het herhaaldelijk buigen wel eens een van de pootjes afbreken. Ook sneuvelde er wel eens een transistor.
De linkse rode pijlknop was ik kwijt, maar ik kon gelukkig van iemand een andere overnemen. Zonder externe antenne is de ontvangst matig. En het geluid is ook erg matig. Dit komt omdat er een AD3316CZ luidspreker is toegepast. Deze heeft een bereik tot 6000 Hz. De impedantie is 150 Ohm, dus je kon ook niet een andere luidspreker toepassen met een lagere impedantie, die een betere geluidskwaliteit had. Bovendien was de klankbord functie van de montageplaat matig.

En natuurlijk had je nu ook de mogelijkheid tot het bouwen van apparaten die een combinatie waren van de ME1200 en EE20 bouwdoos. Daar zaten een aantal auto's bij: met knipperlicht, die stopt op een donkere vloer, of bijvoorbeeld een die reageert op een fluitsignaal.
Na de Dinky Toy tijd was mijn belangstelling voor auto's toch sterk verminderd, dus daar ging mijn voorkeur niet zo naar uit. Wel erg spectaculair was de sirene. Een motor dreef een wiel aan waar kartonnen plaatjes op waren bevestigd. Een lampje scheen op de plaatjes en het licht (dat werd onderbroken door de plaatjes) werd opgevangen door een LDR (lichtgevoelige weerstand). Hierdoor ontstond een luide toon. De EE20 bouwdoos bevatte twee luidsprekers (AD3316CZ met een vermogen van 1 Watt), dus dat klonk wel heftig in mijn kleine kamertje. Bij het aanzetten moest het wieltje op toeren komen en hoe sneller het draaide, hoe hoger de toon. En bij het uitzetten zakte de toonhoogte. Een echte sirene!

Hier zie je het schema van de sirene.

<<< Naar ME1200 bouwdoos Naar EE1003 bouwdoos >>>