Graetz Melodia R4/218
Graetz Melodia R4/218
Bouwjaar najaar 1955

Op de AM doet de radio het soms wel en soms niet. Verder is de schakelaar om de bandbreedte om te schakelen kapot. De radio doet het alleen in de stand "Schmal". Ik ben er nog niet achter wat er precies aan de hand is. Ik heb een schema van de NVHR gekregen en hiermee moet het mogelijk zijn alles weer te repareren. Ik ben er alleen nog niet aan toe gekomen.

De buitenkant van deze Graetz ziet er niet zo netjes meer uit. De "uit"-toets is stuk en is vastgeplakt met cellotape. De FM-toets ontbreekt zelfs. De weergave op de FM is prima, ook met de ingebouwde antenne. De ontvangst op de AM is matig met een lange draad als antenne tot slecht met de ingebouwde ferrietantenne. Alleen de sterkere stations komen door. Ja, hier moet nog wel wat aan geklust worden.

Graetz Meldio R4/218 achterkant
Achterzijde

Je kunt aan de binnenkant zien dat aan de constructie van deze radio veel aandacht is besteed. Bovendien klinkt hij erg goed. De kast is ruim bemeten. De grote luidspreker heeft zodoende een goede klankkast. Opmerkelijk is dat er een luidsprekertje onderste boven aan de bovenkant van de radio is gemonteerd. De gaten aan de bovenkant van de radiokast verspreiden het geluid van deze middentonenluidspreker. Aan de voorkant is nog een elektrostatisch luidsprekertje bevestigd, maar die doet niet zo veel meer (of ik kan het niet meer horen...).

Graetz kwam in navolging van andere fabrikanten met hun eigen 'ruimtelijke' klank. Zij noemden dat '4R Rundstrahl Raumklang'. Het geluid gaat vier richtingen op.

Graetz 4R Rundstrahl Raumklang

Graetz Melodia R4/218 tekening uit brochure

Bovenin de kast is een soort van extra klankkast gemaakt. Via openingen wordt het geluid van de verticaal gemonteerde luidspreker in de rondte verspreid.

Graetz Melodia R4/218 tekening

Deze tekening gaat over de Sinfonia, maar de constructie is vergelijkbaar met de Melodia.

rot-weiss-rot

Op de afstemschaal viel me iets raars op. Een station genaamd 'Rot-weiss-rot'. Precies de Oostenrijkse vlag! Even op Google kijken, leverde een link op naar Wikipedia (Duitstalig).
„Hier ist der österreichische Sender Rot-Weiß-Rot!“ Mit diesen Worten eröffnete der amerikanische Generalmajor Walter M. Robertson am 6. Juni 1945 den Rundfunk in Salzburg, „Möge dieses Medium dazu beitragen, die Österreicher zu einem gut unterrichteten Volk zu machen.“
De zender Root-weiss-rot was een Oostenrijkse zender, die door de Amerikanen werd geëxploiteerd. Na de beëinding van de Russische bezetting in 1955 werd Rot-weiss-rot opgeheven en door de ORF overgenomen.


Controlestrookje
Volgens het controlestrookje is "handeling 11" niet uitgevoerd. Deze handeling (Gehaüse nachverfen und auspolieren) houdt in, denk ik, dat de kast nog een keer geverfd en opgepoetst had moeten worden. Vandaar misschien dat de kast nu niet zo mooi meer is...
Wouter Nieuwlaat heeft ook zo'n radio, alhoewel ...?? Kijk zelf maar eens