Sony Wereldontvanger ICF-SW7600
Bouwjaar 1990

Ja Sony maakte ze nog kleiner (denk aan de ICF-SW1), maar dan is het ingebouwde luidsprekertje nog kleiner en de te verwachten geluidskwaliteit navenant slechter.
In het begin van de jaren '90 ging ik vaak op fietsvakantie in Zuid-Frankrijk. Ook in het buitenland vind ik het fijn zo af en toe na het eten bij het tentje naar Nederlandse wereldomroep te luisteren. Voor een fietsvakantie komt de eerder genoemde ICF-SW1 natuurlijk beter in aanmerking, maar wat uiteindelijk de doorslag gaf was de aanwezigheid van SSB op de SW7600. Ik vond dat toen wel een argument, dat je gewoon alles kan ontvangen dat er in de lucht is.
Voor een fietsvakantie is het gewicht van de SW1 eigenlijk meer geschikt (200 g). De SW7600 weegt al zo'n 600 g en als je een berg op aan het zwoegen bent weegt elk grammetje mee. Toch ben ik erg tevreden met deze radio. Op de FM krijg je zelfs stereo als je een koptelefoon aansluit.
Ik heb deze radio in 1992 gekocht.
De geluidskwaliteit is overigens niet zo heel erg geweldig. Maar als je op de koptelefoon uitgang een actief speakersetje aansluit, dan heb je toch
blauwe balk

Reparatieverslag:

Hoewel de radio een lange tijd goed speelde was het in 2006 gedaan. De FM werkte nog wel goed, maar op de AM was er een nare ratel te horen. Bovendien kon de radio niet goed afstemmen, de stations kwamen niet door op de juiste frequentie. Met de fijnafstemming lukte het soms tenauwernood om op stations af te stemmen.
In een poging dit probleem te verhelpen had ik aan enkele spoelen zitten draaien, maar een bevredigende oplossing bleek dit niet te zijn...

Tijdens een van de reparatieavonden in Ede bleek een andere bezoeker, Barthold, precies dezelfde radio te hebben. Ook met een probleem, alleen was het bij hem de FM die niet werkte, de AM deed het juist erg goed.

Gert was geïnteresseerd en hielp mee de oorzaak te vinden. Dat lukte pas goed, toen er duidelijke documentatie beschikbaar was (dankzij John Hupse, via de schematheek van de NVHR).
Na zorgvuldig meten, bleken bij beide radio's de spanningen niet in orde te zijn. Na nog wat verder meten, bleek het te gaan om een afvlakelco in de DCDC-convertor.
Maar voordat deze elco vervangen kon worden moest eerst de afscherming worden verwijderd.
Het gaat om SMD-techniek, dus een vergrootglas is wel zo handig.
Nadat Gert bij beide radio's de elco had vervangen, bleken beide radio's weer voortreffelijk te werken!
Bij mijn exemplaar moest ik de eerder aangepaste instellingen van de spoelen weer terug proberen te krijgen... Gelukkig lukte dat prima.
Zo blijkt een slechte kwaliteit elco (C127, zie hieronder) soms tot verschillende problemen te leiden.