Schema van eenpitter UN-3

Schema eenpitter UN-3 met 402N en EF9

Na de experimenten met de UN-9 had ik al gauw zin om een dergelijk radiootje te maken met een wat ouder type buis, liefst een met P-voet. Zo viel mijn oog op de UN-3 waar een EF9 werd gebruikt met verder bijna dezelfde componenten als de UN-3.

De UN-3 werd bedacht als onder deel van een concept waarbij via een soort modulaire opbouw een PSA (UN-1) en versterker (UN-2) in combinatie met een eenvoudig ontvangertje werden samen gebracht. Vandaar in het schema de leidingen bij de aansluitpunten A t/m J.

UN-3 opgebouwd
De UN-3 geïmproviseerd opgebouwd.

Hier is de UN-3 opgebouwd. Linksboven staat een gestabiliseerde voeding, die ik al had. Rechts de hoogohmige koptelefoon die mij ook bij dit experiment goede diensten bewijst.

BX680A schaalglas oud
De UN-3 met op de achtergrond de voeding.

De voeding maakt deel uit van een project dat ik eens van iemand heb overgenomen. Het is een met twee neon spanningsstabilisatoren (4687) uitgeruste voeding voor een buizentester.

Een beetje 'overkill' wellicht, maar ik had die voeding toch maar op de plank staan en het geeft een aardige sfeerverlichting, twee van die neon buizen...

variant op het schema: een andere eenpitter
Een variant op het schema van de UN-3.

De terugkoppeling met de potmeter in het oorspronkelijke ontwerp voor de UN-3 functioneerde bij mij toch niet helemaal naar wens. Ik had ook niet de juiste waarde voor de potmeter kunnen krijgen. Op het forum kwamen suggesties om geen potmeter maar om hiervoor een variabele condensator te gebruiken.

En zo greep ik eigenlijk terug naar een schema dat al vermeld stond in 'Jongens Radio deel 1'.

binnenkant BX680A
De uiteindelijke schakeling met variabele condensator in de terugkoppeling.

Dit is de uiteindelijke schakeling met een variabele dubbele condensator in de de terugkoppeling. Op deze manier was de terugkoppeling veel beter te regelen. De ontvangst was prima, buiten verwachting!