GRIFFON BLEU DE GASCOGNE

 

Loulou, foto E. Verhoef

Labe des Guiblanches - foto: E. Verhoef

Over de Griffon Bleu zijn de meningen verdeeld. Er zijn mensen die zeggen dat het een nieuw ras is maar dat klopt niet omdat de standaard van de Griffon Bleu reeds opgesteld werd in 1920.

De herkomst van dit ras is te vinden aan de voet van de Pyreneeën. In deze streek worden ze bleu griffonés genoemd, daar de meeste honden niet de vachtlengte tonen van de Griffon waar ze vanaf stammen. Welke Griffon echter de grondslag vormt voor de Griffon Bleu is niet bekend. Het kan de Vendéen zijn, maar ook de Nivernais.

De Griffon Bleu is altijd een stiefkind geweest. De exemplaren die in het begin ingeschreven werden in het LOF waren vaak afkomstig van Petit Bleu fokkers, zodat er vraagtekens gezet werden bij de raszuiverheid.

De Griffon invloed geldt niet alleen de vacht: de Griffon Bleu is gedrongener als de Petit Bleu, het hoofd is korter, de oren zijn minder lang en minder gedraaid (bijna plat) en de voeten hebben een rondere en compactere vorm.

Dankzij de inzet van de heren Gilbert Pene en André Marty is het ras thans in Frankrijk in opmars. Het is een hond gefokt voor de jacht op haas, doch de meeste Griffons Bleus worden gebruikt voor de jacht op wilde zwijnen.

De standaard schreef een schofthoogte voor van 42-53 cm. De meeste jagers zagen echter graag een schofthoogte van 60 cm of meer (i.v.m. de jacht op wild zwijn), vandaar dat de S.C.C. gevraagd is de schofthoogte te verhogen naar circa 58 cm.

Op de laatste speciales waren vele honden te zien die deze schofthoogte vertoonden of zelf overschreden. Er begint een zekere uniformiteit binnen het ras te komen.

Het ras heeft een moeilijke tijd gehad. Aan het begin van de jaren 70 was de Griffon Bleu vrijwel verdwenen. Slechts enkele exemplaren waren behouden gebleven. Door de Club du Bleu is in 1992 een vereniging opgericht ter verbetering van de rassen uit de Midi. Deze vereniging had als eerste doel het redden van de Griffon Bleu.

Hiervoor dienden er Griffons Bleus gezocht te worden die tot de 3e generatie niet aan elkaar verwant waren. Deze werden gezocht en gevonden bij jagers. Van de twee nesten die met deze honden gefokt zijn, heeft de vereniging er een aantal gekocht en geplaatst bij leden om de basis te verbreden en zo nieuwe lijnen te creeëren.

De kruising tussen de Bleu en de Griffon geeft een uiterst aantrekkelijke hond. De Griffon Bleu is een harmonieus gebouwde briquet, soms met een wat boers uiterlijk, soms elegant.

Van de Griffon Bleu zijn slechts een tiental exemplaren in Nederland. De eerste kwam in 1987 naar ons land en kreeg drie jaar later gezelschap van haar halfzusje. In 1995 volgden de andere twee honden, waarvan één verwant is aan de eerste twee importen. In 1999 werd het eerste nestje gefokt.

foto: Alice van Kempen

Frenchie met pup Lotje, foto: Alice van Kempen

rasstandaard                                           fotogalerij