Mijten

Er zijn meer dan 10.000 soorten mijten en ze komen overal ter wereld voor. Ze behoren tot de orde van de spinachtigen. Ongeveer een vierde deel van de mijten leeft in het water.

Meestal zijn het zeer kleine diertjes die minimaal 10 mm lang zijn. Ze leven in de grond, op planten en dieren, in levensmiddelen etc..

Naast verschillende soorten die alleen maar op dieren voorkomen, zoals de vogelmijt (een bloedzuiger die op onze gevederde huisdieren voorkomt), de watermijt (die in vijvers voorkomt) en de kevermijt (die zich vasthecht aan de onderkant van mestkevers) vormt de teek een voor de mens niet ongevaarlijke mijtensoort.

Geleid door hun reukzin, laten deze 2-4 mm grote diertjes zich vanuit bomen op dier of mens vallen. Daar zuigen ze met een zuigsnuit bloed op. Daarbij zwelt hun achterlijf op tot de grootte van een erwt.

Door de teek met olie te bedruppelen kan men de ademhalingsopeningen van de parasiet afsluiten. De teek zal dan zijn zuigsnuit uit de huid halen en zich laten vallen. Als men het dier uit de huid probeert te trekken zullen de weerhaakjes van de zuigsnuit in de huid achterblijven. Hierdoor kunnen er etterige ontstekingen ontstaan.