Zeekomkommers

De 600 soorten zeekomkommers behoren tot de stekelhuidigen. Het zijn eigenaardige, komkommervormige dieren, die te vinden zijn in ondiep water, maar ook in diepe zeeën. Het merendeel van hen leeft in de warmere zeeën. Gemiddeld zijn ze ongeveer 30 cm lang, maar er zijn ook soorten die wel 2 meter lang kunnen worden.

De huid van zeekomkommers bestaat uit een lederachtig oppervlak. De huid is bezaaid met zeer kleine kalkstaafjes. Ze kunnen zich voortbewegen met behulp van een groot aantal voetjes.

Om te kunnen ademen heeft hij sterk vertakte uitstulpingen aan de anus. Hier wordt vers water naar binnen gezogen. De uitstulpingen (tentakels) bij de mond, die zich aan het andere uiteinde bevinden worden gebruikt voor de voedselopname. Ze eten micro-organismen. Ter verdediging kunnen sommige soorten een slijmerige of giftige vloeistof afgeven.

De zeekomkommer kan zich op verbazingwekkende wijze regenereren. Wanneer een zeekomkommer geprikkeld wordt of zich bedreigd voelt, spuit hij niet alleen water naar buiten, maar ook zijn darm- en vatenstelsel.

De vijand eet dit alles op en de zeekomkommer kan ontsnappen. Binnen enkele dagen zijn alle uitgespuwde organen weer vervangen.