|     Beginpagina     |     Over ons     |     Contact     |
  TRAININGEN
   Opzet van de trainingen
   Inschrijven
   Voorwaarden
  CONSULTATIE
   Consultatie
  DOCUMENTATIE
   Schema's bestellen
   Bestanden
  OVERIGE ACTIVITEITEN
  Andere diensten
 


Een van onze specialiteiten is diepgaande kennis over eer, wat het is, en familieculturen.
Deze kennis hebben we gebundeld in diverse publicaties, zoals het nieuwe Honor Related Violence. A New Social Psychological Perspective (verschijnt in oktober 2017), Eer en eerwraak. Definitie en analyse (2007), het Werkboek Eergerelateerd Geweld (2010) en in een uitgebreid artikel in Vrouwen onder druk (2010)

Aan eer gerelateerd geweld wordt vaak geassocieerd met mensen uit het Midden-Oosten en aangrenzende gebieden. Daders verklaren soms dat hun eer 'moesten' herstellen. Sommige theoretici veronderstellen dat mannen uit deze regio eer uitsluitend koppelen aan het gedrag van hun vrouwelijke familieleden. Zo kunnen volgens deze theorie mannen hun eer verliezen, en vrouwen niet. Dit geeft mannen de kans om 'eer' te gebruiken als een smoes om vrouwen te onderdukken.

In dit nieuwe boek, Honor Related Violence. A New Social Psychological Perspective, laat Rob Ermers zien dat dit beeld niet klopt.
Als we eer interpreteren als reputatie voor moraliteit, valt alles als een puzzel in elkaar.

Uit onderzoek blijkt dat wanneer mensen, mannen en vrouwen, een reputatie van moraliteit hebben, ze potentiële vrienden of vriendinnen, buren of collega's van elkaar willen zijn. Echter, wanneer als gevolg van wangedrag iemands reputatie van moraliteit niet goed is, staat hij of zij bekend als immoreel en dus slecht. Het gevolg is dat het individu wordt uitgesloten.

Door immoreel gedrag van een familielid, man of vrouw, kan ook de reputatie van moraliteit van andere familieleden ernstig beschadigd raken. Je zou bijvoorbeeld maar Himmler heten of Holleeder. Als dat gebeurt, kan ook voor hen een 'sociale dood' ontstaan. In zo'n context ontstaat aan eer gerelateerd geweld.
Kopen dus dat boek!
Bekijk de aankondiging (ISBN 9781138749191) op de website van uitgeverij Routledge.

Het Werkboek Eergerelateerd Geweld (Boom/Lemma, 2010) Rob Ermers, John Goedee, Marcia Albrecht en Remco de Jong, is het resultaat van een intensieve samenwerking van Rob Ermers met het organisatie-adviesbureau Inflecto.

In het boek staat een uitgebreide beschrijving van de kernbegrippen eer, familie en eventuele motieven voor geweld. Op belangrijke punten wordt de theorie in het boek Eer en Eerwraak herzien. Het boek gaat daarnaast in op zaken als gedwongen huwelijk, en is voorzien van vele verhelderende schema's. Verder behandelen we in het boek hoe een ketensamenwerking kan worden opgezet voor het signaleren, analyseren en gestructureerd aanpakken van deze problematiek.

Er is bijzondere aandacht voor de aanpak die is gevolgd in Rotterdam.

Het boek is bedoeld voor alle professionals die met deze problematiek te maken hebben.

Eer en eerwraak bevat een uitgebreide beschrijving van eer en familie, handvatten om zaken te analyseren en, belangrijk, problemen in een vroeg stadium te onderkennen.

Het boek is een nuttige en praktische inleiding in een complexe materie die zowel een algemeen publiek als de hulpverlener, leerlingbegeleider, psycholoog, politieagent en justitiemedewerker zal aanspreken.

LEES DE RECENSIES!

  • "Het boek is een nuttige en praktische inleiding in deze complexe materie" (Lieve Driessen, UitPers.be). Lees ...
  • "Voor een ieder die de vaak complexe werkelijkheid achter dit soort berichtgeving wil begrijpen is het boek van Rob Ermers een absolute must" (Judith van Vooren, Tijdschrift Fier). Lees ...
  • "Helder, nuttig en interessant" (Stine Jensen, NRC) Lees ...
  • "Dit is het helderste boek over dit onderwerp op dit moment" (Marianne van den Heuvel, NBD). Lees ...

Meer informatie over het boek vindt u hier (=website van uitgeverij Bulaaq).
U kunt ook de de samenvatting bekijken (in pdf met Adobe Acrobat).

U kunt vragen of opmerkingen over het boek per e-mail aan de auteur kwijt (r.ermers(at)mo-perspectief.nl).



Vrouwen onder druk.
Schendingen van de seksuele gezondheid bij kwetsbare vrouwen

Onder redactie van Marleen Temmerman en Els Leye, 2010, Uitgeverij Lannoo, Tielt, België.
  • Dit is een boek over seksuele en reproductieve rechten van kwetsbare groepen in onze samenleving, namelijk vrouwen en immigranten
  • Het boek vormt een handvat voor de bestaande hulpverlening voor vrouwen onder druk in onze samenleving. Thema's als genitale verminking, eergelateerd geweld, maagdenvliesherstelling ... worden niet geschuwd.
  • De focus ligt zowel op de toestand in België als in Nederland
  • Voor hulpverleners en studenten gezondheidswetenschappen, de sociale sector, en allen die met deze problematiek in aanraking komen.
  • Met praktijkcases en in eenvoudige taal
Het hoofdstuk Eergerelateerd geweld is geschreven door Rob Ermers.
Designed by Ades Design