Tuimelaars.

 

Tuimelaars: zijn speels en nieuwsgierige dieren, ze zijn helemaal gek van springen. Deze dolfijnen hebben een ronde, uitstekende kaak, die heet de snuit. Omdat hun snuit een beetje bol is, lijkt het net dat de dolfijnen altijd lachen. Deze dolfijnen kunnen wel 4 meter lang worden.

De tuimelaar is de bekendste dolfijnensoort: Flipper was een tuimelaar. De tuimelaar komt in elke wereldzee voor, behalve in de poolzeeën. Vroeger was de tuimelaar samen met de bruinvis de meest voorkomende dolfijn in de Noordzee, maar ook de tuimelaar werd er zeldzaam. Tegenwoordig worden ze af en toe weer gezien. Tuimelaars springen niet alleen in dolfinaria boven water uit, ze doen dat van nature. Een tuimelaar kan maximaal 4 meter lang worden en weegt dan zo'n 650 kilo.

De tuimelaars kunnen, per zee waarin ze voorkomen, verschillen. Zo zijn de tuimelaars die dicht bij de kust leven kleiner dan die wat verder op zee leven.

Tuimelaars jagen vaak in groepen op scholen vis. Nadat ze de vissen met hun sonar gelocaliseerd hebben omsingelen ze de school vissen en komen steeds dichterbij terwijl ze om de school heen zwemmen.

Hoewel dolfijnen in het algemeen als zachtaardige intelligente wezens bekend staan, zijn er ook onderzoekers die er anders over denken. Uit waarnemingen voor de Schotse en Amerikaanse kust blijkt dat tuimelaars, net als veel andere diersoorten, aan kindermoord doen. Mannetjes doden de jongen van een andere dolfijn om de moeder weer snel vruchtbaar te krijgen. Een flink deel van de dode jonge tuimelaars die gevonden worden voor de Schotse kust blijken gedood te zijn door volwassen tuimelaars

 

Terug