De meest voorkomende huiden voor de conga zijn: koe, os, waterbuffel of ezel. Voor de djembe wordt over het algemeen geit gebruikt en kalf voor de bongo's. Je begrijpt dat de huiden van deze verschillende dieren ook hun eigen klank en gevoel hebben.

De keuze van het vel is een heel persoonlijke en het is daarom lastig te zeggen welke je wel of niet zou moeten gebruiken, ik kan je echter wel wat tips geven.

De dikte van het vel is van belang nl.: een dun vel geeft een hoge dunne toon, terwijl een dik vel diepere tonen geeft, geloof 't of niet maar zelfs het vetgehalte van de vorige eigenaar van de huid is medebepalend voor de klank, een koe uit Afghanistan welke zijn kostje bij elkaar moest scharrelen klinkt 'scherper' dan een volgevreten collega uit Nederland.

De huiden die je in de winkel koopt zien er plat en rond uit, het is van belang dat het vel zo'n 15 cm 'overlap' op je trommel heeft, anders krijg je problemen met het monteren van het vel, let er ook op dat het vel overal even dik is en hou het vel tegen het licht, op deze manier ontdek je of er beschadigingen in zitten. Er zijn ook voorgevormde congavellen verkrijgbaar.

De 'normale' dikte op de conga of quinto is ongeveer 2 mm, terwijl op de tumba een iets dikker vel wordt gebruikt (2,5 mm), als je dikkere vellen gaat gebruiken verg je meer van je handen en de hardware van je conga.  Ik gebruik op m'n fiberglas tumba een dikker vel (os 4 mm!) dan op de houten, daar een dun vel op de fiberglas tumba naar mijn smaak te lang 'zingt', nogmaals dit is puur een persoonlijke keuze, waar ik pas na een aantal experimenten achter ben gekomen.

 

 

Jimme komt op een mooie morgen naar me toe, "kom papa je moet dit vel nu toch echt eens gaan monteren!"

Je mag mijn schelp wel gebruiken als ik mag helpen....

...met het water erin doen.

Onderin ligt nu het nieuwe vel met er bovenop het 'oude' vel, verzwaard met stenen, zodat de vellen overal onder water staan. Ik heb dit ook wel eens binnen in de badkuip gedaan, echter je partner kan dan wel eens gaan klagen over de ietwat penetrante geur die het vel gaat afgeven, nog afgezien van de tijdsduur dat het bad niet gebruikt kan worden. Gebruik alleen koud water zonder toevoeging van wat dan ook!

Dit is de reden waarom ik het 'oude' vel ook in het water heb gezet, de 'binnenring' hebben we nl. ook weer nodig voor het nieuwe vel.

Na 4 tot 8 uur (bij dikke vellen soms nog langer) gaan we monteren (het vel moet lekker soepel zijn). De bovenkant van het vel is daar waar de haren hebben gezeten, als je goed kijkt zie je de haarinplant, bij twijfel wrijf je met een vinger over het vel, de hardste kant is de bovenkant. Druk de binnenring over het vel.

Sla daarna het vel terug en plaats de spanring, waarna je de spanschroeven monteert, dit is over het algemeen een werkje (vooral met de wat dikkere vellen) wat gepaard kan gaan met veel `~$3265];.\=()&^%#@ en dus in alle rust dient te gebeuren. Gebruik een combinatietang of een waterpomptang om het vel aan te trekken. De spanring moet ongeveer 1 tot 1,5 cm onder de bovenkant zitten.

Nu het vel nog nat is snij je heel voorzichtig het overtollige vel eraf, denk eraan dat als je ook maar een piepklein sneetje in je vel maakt, je hele operatie is mislukt. Als je op zeker wilt snijden, plaats dan een stukje hout of plastic tussen je mes en het vel, laat je mes op de spanrand rusten tijdens het snijden.

Zorg er nu voor dat de spanrand rondom parallel loopt met de bovenkant van het vel en laat het vel drogen. (dus niet verder opdraaien!) In ongeveer 4 tot 5 dagen laat je het vel nu drogen (niet voor de kachel zetten). Denk eraan dat als het vel droog aanvoelt, het deel rondom de binnenring nog vochtig kan zijn. Draai het vel niet in 1 keer op stemming, maar geef je spanschroeven iedere dag 2 slagen en stem en bespeel je trommel pas als het vel echt droog is.

Terug naar de Congapagina