Kleurcodes voor tekst, links en achtergrond

Goed gebruik van kleuren is belangrijk op een website. Met kleuren kun je de "stemming" van je site beïnvloeden. Een schreeuwerige rode of knalpaarse achtergrond met kleine gele lettertjes komt heel anders over dan zachte pasteltinten met zwarte, goed leesbare letters.

Naast een verhaal over kleuren-mengsystemen vind je hier iets over het instellen van kleuren voor de achtergrond, de tekst en de links van je site. Omdat kleuren in HTML en JavaScript als hexadecimale getallen moeten worden opgegeven, is er ook een rekenmachine-met-kleurenfunctie aan toegevoegd.

Er zijn drie methodes gangbaar om kleuren te definiëren:
 

RGB
RGB staat voor de basiskleuren RED, GREEN en BLUE.
Door vermenging van licht met deze kleuren in bepaalde verhoudingen ontstaan alle andere kleuren.
In de fotografie staat dit bekend als additieve kleur-menging. De drie kleuren Rood, Groen en Blauw leveren samen wit op. Zie de figuur hiernaast.
De RGB-methode wordt gebruikt voor het aansturen van kleurentelevisies en -monitoren.
In teken- en fotobewerkingsprogramma's worden kleuren doorgaans gedefinieerd met de RGB-methode. Dit is ook de methode die in HTML en CSS wordt gebruikt om kleuren te definiëren en wordt daarom hieronder nog verder besproken.
Additieve kleuren menging
CMYK
CMYK staat voor de basiskleuren CYAAN (een soort lichtblauw), MAGENTA (een soort paars), YELLOW (geel) en BLACK (zwart).
Er wordt hierbij uit gegaan van wit licht. Wit licht bevat alle kleuren van de regenboog. Door het verwijderen van sommige van die kleuren (bijv. met filters) ontstaan andere kleuren. Volledige filtering zou zwart op moeten leveren, maar in de praktijk is dit een vies soort donkerbruin. Voor het maken van zuiver zwart is daarom nog zwart als extra toegevoegd.
In de fotografie staat dit bekend als subtractieve kleur-menging. Zie de figuur hiernaast.
Dit is de methode die wordt gebruikt in de drukkerij wereld en bij het aansturen van kleurenprinters. In de wat meer uitgebreide teken- en fotobewerkings-programma's kunnen kleuren in CYMK worden gedefinieerd.
Subtractieve kleuren menging
HSL
De afkorting HSL betekent HUE, SATURATION , LIGHTNESS. In het Nederlands is dat: Tint, Helderheid, Intensiteit.
Dit zijn drie kentallen die samen een kleur bepalen. Er bestaan verschillende HSL-systemen. Om het toe te passen moet dus duidelijk zijn welk systeem er wordt gebruikt.
Het meest gebruikt is dit systeem:
 
0 ≤ H < 360°
0 ≤ S ≤ 100%
0 ≤ L ≤ 100%

De tint is een hoek van de cirkel, 0° (aan de 'bovenkant' van de cirkel) is Rood. 60° is Geel, 120° is Groen, 180° is Cyaan, 240° is Blauw, 300° is Magenta. Hoeken worden gerekend in de richting van de wijzers van de klok.
Anders dan het plaatje doet vermoeden, gaat het hier om continu verlopende kleuren.
HSL Kleurenwiel

NaamKleurRGB-string  | NaamKleurRGB-string
black#000000  |  gray#808080
maroon#800000  |  red#ff0000
green#008000  |  lime#00ff00
olive#808000  |  yellow#ffff00
navy#000080  |  blue#0000ff
purple#800080  |  fuchsia#ff00ff
teal#008080  |  aqua#00ffff
silver#c0c0c0  |  white#ffffff

Voorbeelden van gebruik:

De (oude HTML 4) code ziet er als volgt uit:

Item: <body> JavaScript:
Achtergrond bgcolor="#......" document.bgColor="#......"
Tekst text="#......" document.fgColor="#......"
Link link="#......" document.linkColor="#......"
Bezochte link vlink="#......" document.vlinkColor="#......"
Actieve Link alink="#......" document.alinkColor="#......"

In CSS gaat het wat anders: Daarmee stel je een set attributen in voor een heel blok informatie, bijvoorbeeld de hele body. Je kunt die met JavaScript veranderen, maar dan via het style-object.
Stel: de achtergrondkleur is ingesteld in een style:

body { background-color:#e4e9f6 }
Je wilt dat veranderen in #1ea53b. In JavaScript doe je dat met:
document.body.styles.backgroundColor = "#1ea53b";

Meer informatie vind je in het item Kleuren in CSS.

Deze benadering voor het wijzigen van opmaak (dus met CSS) wordt beschreven in het item Achtergrondkleur veranderen II: aanpak met CSS.

Opmerking:
 
Stel altijd zelf de kleuren van je website in. Vertrouw niet op de standaard-instellingen van welke browser dan ook. Als die te veel afwijkt van wat je zou willen dan ziet je site er niet meer uit!
 
Een handige manier om snel achter de RGB-code van kleuren te komen is door gebruik te maken van een zg. Color Picker. Dat is een programma dat de kleurcode van een plaats op het scherm weergeeft. Veel grafische software heeft er een aan boord. Je kunt ook in de freeware op internet zoeken naar een los programma.
 
De scripts van de rekenmachine en de tabel met browsersafe kleuren worden niet apart besproken. De aanpak is te vinden in de items Formulier lokaal gebruiken, Radiobuttons en Checkboxen en Tekst-invoer.
 
Als je kleuren wilt kiezen voor je website, kun je het beste een kleurenwaaier gebruiken. Daarmee bepaal je betrekkelijk eenvoudig welke kleuren er bij elkaar passen, of juist niet. Bekend zijn de kleurenwaaiers van Pantone (PMS) en RAL. Meer informatie over deze kleurenverzamelingen vind je in de items Over het Pantone Matching System (PMS) voor kleuren en Over het RAL-systeem voor kleuren.
Informatie over kleurgebruik is te vinden in het item Over kleurgebruik op je website.

 
terug

html-038; Laatste wijziging: 23 april 2020